Апарати за еспресо – пријатељи ваше свакодневице

За тренутке уживања / Фото: Blake Wisz на Unsplash

Ако сте љубитељ кафе, као што су то били Балзак, Волтер, Бах, Хемингвеј, Агата Кристи и многи други, па још волите уживање у укусном, ароматичном и кремастом еспресу, у миру свог дома или на тераси с погледом, онда просто морате имати апарат за еспресо .

Балзак је страствено волео тај неодољиви црни напитак и наводно је пио и до педесет шољица кафе дневно. Волтер је често говорио о њеној стимулативној моћи. Бах јој је посветио Кантату о кафи (Kaffee-Kantate). Хемингвеј у својим делима чешће помиње кафу као део свакодневице. Агата Кристи је у својим криминалним романима радо истицала енглеско традиционално пијење чаја, а сама је више уживала у кафи.

Томас Елиот је „у испијању кафе налазио мир”, за Кундеру је то „прилика за оживљавање најлепших тренутака”, а Флобера кафа „та мала радост, подсећа на лепоту једноставности”.

Сада се до те лепоте једноставности долази и брзо и лако – апарати за еспресо омогућавају да направите различите врсте кафе, као што су капућино, лате, мока, макијато и друге.

Притом не морате нигде да идете. Учинићете то у удобности своје кухиње, а појединци признају да чак на свом радном столу имају апарат за еспресо, подједнако као драг и као практични уређај за своје свакодневне пријатне тренутке.

Тренуци уживања

Различите су навике па и потребе људи да попију кафу у неком периоду дана и ти се тренуци обично везују за предах, опуштање и уживање.

Кафа је за многе начин буђења и прибирања енергије за нови дана. Често је ритуал, обично у јутарњим и касним поподневним сатима.

Панорама Ужица

Деловање кофеина у кафи који може помоћи у побољшању будности и концентрације. Кофеин утиче на неуротрансмитере у мозгу, као што су допамин и серотонин, који побољшавају расположење и осећај благостања.

Током дана кафа помаже када се осети замор, враћа свежину и даје нову снагу. И греје ако је хладно.

Када кафа посебно прија

Различити напитци од кафе могу бити индивидуални избор у неким специфичним ситуацијама, као што је читање књиге, прелиставање часописа, гледање филма. Или кад уз мирис кафе затворите очи и присећате се неког лепог путовања, крајолика, летовања…

Уживање уз кафу може бити тренутак медитације. Такође и извор креативности, да уроните у свет стваралаштва.

Кафа је чест избор напитка током сусрета са пријатељима или друштвених активности. Иде уз разговор и дружење. Добро прија и уз колаче, после доручка или ручка.

Пијење кафе је део традиције и културе чија се разноликост види по начину припреме и околностима у којима се кафа пије. Да ли вода треба да прокључа или не, да ли се кафа прелива врућом водом или се прокува у њој, када се ставља шечер и колико, или остаје онако пријатно горка.

Да ли се пије на кућним седељкама, комшијским дружењима, сусретима у кафићима у крају, можда у великим тржним центрима у паузи шопинга…

Често је довољно да се само фокусирате на мирис и укус кафе, нарочито ако је волите припремљену у виду неког кремастог топлог напитка.

Избор напитака на бази кафе је толико повећан, да се једно време класична домаћа кафа скоро изгубила у понуди кафића и ресторана.

С тим у вези јасно је колико су апарати за еспресо постали популарни и тражени. Има их разних врста и модела, на десетине, тако да је понуда у продајним објектима малих кућних апарата веома богата.

И ценовни распон је јако велики, од неколико хиљада динара, преко неколико десетина хиљада, па и више од сто хиљада динара.

Које су предности еспресо кафе

Апарати за еспресо имају своје специфичности у раду, различиту снагу, дизајн, функционалности, али је суштина да се еспресо кафа припрема проласком вруће воде кроз млевену кафу под високом притиском. Карактеристичан је слој златно смеђе пене који се притом ствара на врху еспресо напитка.

У односу на класичну кафу предност је у брзини припреме, јер се еспресо припрема врло брзо, обично за пар десетина секунди.

Апарати за еспресо имају ту предност да из сваке трунке кафе извлаче интензиван укус и арому за ваше уживање и боље расположење. Еспресо је концентрисанија врста кафе и зато има јачи укус и богатију арому у поређењу са класичном кафом.

Еспресо се често користи као основа за многе популарне кафене напитке као што су капућино, лате, макијато, мока. Зависно од модела апарати за еспресо могу имати посебне додатке за припрему неког од ових напитака или су функционално опремљенији за припрему шире палете напитака.

Апарати за еспресо су једноставни за употребу и одржавање. Зависно од модела, после претходне припреме апарата према упутству, довољно је притиснути једно дугме и у вашој омиљеној шољици биће укусан ароматични напитак који, како рече песник, буди душу и отвара срце. Улепшава тренутак и даје нову енергију.

Ако ваш дан почиње шољицом кафе, ако је кафа део вашег дневног ритуала, ако уживате у кафи у неком тренутку дана, онда за пуноћу укуса изаберите еспресо кафу и набавите апарат за еспресо да имате леп и практичан детаљ у вашој кухињи, увек при руци и на лепшој страни ваше свакодневице.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *