Град Ужице и званично Престоница културе Србије 2024.

„Празник светлости“ на ужичком градском тргу / Фото Град Ужице

Град Ужице је 21. марта званично преузео од Чачка титулу националне престонице културе за 2024. годину. Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, Ера културе почиње, а са њом и читав низ нових инфраструктурних и програмских садржаја.

“Пред нама је година али и само почетак многобројних културних дешавања, година у којој ћемо спровести низ врло важних инфраструктурних пројеката и све ово време било нам је важно искуство које смо поделили са градом Чачком и подршка од Министарства културе ”, истакла је градоначелница.

Глумци ужичког Народног позоришта Биљана Здравковић и Вахидин Прелић приказали су одломак из “Дошљака”, а присутнима се здравицом обратио ученик Ужичке гимназије Душан Милановић.

Након свечаности примопредаје титуле националне престонице културе, гости су прошетали “Стазом светлости” до Хидроцентрале под градом.

Националну престоницу културе отворила је потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и том приликом истакла да култура припада свим њеним грађанима подједнако, а да је пројекат Престоница културе Србије један од најважнијих корака у испуњењу тог циља.

Церемонију отварања употпунила је манифестација “Празник светлости” на Тргу партизана у присуству бројних грађана Ужица и околине.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *