„Празником светлости” Ужице преузима титулу националне престонице културе

„Ужице је спремно да званично преузме титулу националне престонице културе, а грађане очекује величанствен догађај на Тргу партизана у четвртак, 21. марта у 20 часова”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић. Она је позвала суграђане да својим присуством увеличају овај догађај, након кога отпочиње година у којој ће Ужице бити центар свих културних догађаја.

Ужице преузима титулу националне престонице културе величанственим догађајем на Тргу партизана 21. марта 2024
/ Фото Град Ужице

„Сам догађај, кроз игроказ водитеља, прати Ужице од почетака и првих помињања у историји па све до садашњег тренутка – до момента када преузимамо титулу Престонице културе Србије. Са пет носећих локација, из неолитског насеља Стапарк, манастира Рујан, са Старог града, Кадињаче и Хидроцентрале, обратиће нам се наше лучоноше, носеће личности, и послати важне поруке – све то ћемо имати прилику да видимо и чујемо на Тргу партизана, као и маестралне изведбе Симфонијског оркестра и Хора РТС-а, на челу са маестром Дејаном Савићем”.

Дан ће почети званичним преузимањем титуле од града Чачка на Железничкој станици.

„Возом културе долази део званица, представника града Чачка, Министарства културе, представника културних институција и медија. Након доласка на перон у 13 часова, на платоу испред Железничке станице, осликаном од стране дивних и талентованих ученика Уметничке школе у Ужицу, имаћемо прилику да погледамо кратак исечак из “Дошљака”. Потом, у шетњи ка Градској плажи, зауставићемо се на Хидроценатрали под градом, где ће наши гости  имати прилику да чују причу о светлости и историји овог важног здања, везаног за Теслу. У 19 часова, имаћемо прилику да присуствујемо краћем сусрету у холу Народног позоришта, након чега ће уследити најмагичнији тренутак – „Празник светлости“, објаснила је градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.

Бранислав Митровић, председник Скупштине града Ужица и координатор пројекта, говорио је о значају Престонице културе у годинама које долазе након ове у којој град носи титулу.

„Оног тренутка када смо кренули да радимо овај комплексан, одговоран и веома захтеван посао били смо, пре свега свесни, једног огромног бенефита за наш град, не само у културном смислу већ и у привредном, економском, туристичком, образовном, едукативном и слободно могу да кажем, много ширем контексту, ако посматрамо са аспекта социологије. Када смо креирали програм били смо свесни да то не сме бити ревија трибина, предавања, фестивала, изложби, већ да сваки догађај мора имати своју улогу. Управо, улогу сваког догађаја видели смо као шансу да делујемо на промене у нашем граду, у облику препознавања, промоције, заштите, у облику јачања правих и позитивних вредности које ће се на неки начин рефлектовати после године престонице културе. Зато веома радује што су укључене наша Музичка школа и наша Уметничка школа, јер та деца и њихови професори су нуклеуси будуће културне сцене града Ужица и гарант да ће и после ове године Ужице бити град и престоница културе”.

Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице, најавила је нову сталну поставку у Музеју.

„Добијамо нову сталну поставку која се развија на простору од око 400 квадрата која прати хронолошки развој града. Кроз аутентичне предмете, фотографије, документа, представићемо развој ширег простора града Ужица од праисторије до савременог доба и све ћемо то приказати и кроз мултимедијлани приказ применом савремених технологија. И то је нешто што ће остати и за године и генерације које долазе. Ова поставка пружиће јединствено путовање кроз прошлост, а управо таквим поставкама тежимо да пружимо и нека додатна тумачења било да је реч о заборављеном или изгубљеном наслеђу, односу наслеђа и идентитета”.

Година у којој град Ужице носи титулу националне престонице културе за Градски културни центар је, по речима директора Филипа Баралића, нова епоха и нова ера у раду најмлађе установе културе.

Панорама Ужица

„Кроз инфраструктурне радове ми решавамо пробелме који су нас годинама мучили, при крају су радови на реконструкцији првог спрата, добијамо нову и савремену мултуфункциоанлну салу у којој можемо да реализујемо концерте, фестивале, позоришне представе, свечане академије, уз додатне просторије као што су студио са глувом собом и мултифункционална учионица. Нове електро инсталације, грејање и климатизација.Све то омогућиће мноштво нових садржаја са посебним акцентом на најмлађима, јер за њих градимо објекат у коме ће бити смештен Дечији културни центар”.

Дан након свечаног отварања, у петак 22. марта на Тргу партизана наступиће група Галија, а на истом месту у суботу 23. марта концерт ће одржати Ван Гог.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *