“Мисија доброте” ужичког Кола српских сестара

Промоција књиге „Мисија доброте“ / Фото: град Ужице

Монографија „Мисија доброте ” ауторке Слободанке Мире Станковић Ћирковић, дугогодишње председнице Кола српских сестара Ужице, представљена је у Свечаној сали Градске куће у оквиру Програма обележавања Дана града.

Повод за објављивање књиге је сто година постојања и рада Кола српских сестара Ужице. Издавач је Историјски архив Ужице.  

“Ово је био један заиста велики посао, монографија има 585 страна, а оно што је у њој написано су чињенице. Иако је архива спаљена током ратних дешавања, остала су сећања потомака, који су их преносили наредним генерацијама, остале су и фотографије као сведочанства тих сећања. Овај град има душу и увек је било тако. И 1903.године када се бележе први подаци о хуманитарном раду и 1921.године када је Коло званично основано и 1993. године када је његов рад обновљен. Тако је и данас захваљујући сестрама које не посустају”, истакла је ауторка Слободанка Мира Станковић Ћирковић.

На свечаној промоцији градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић позвала је суграђане да прочитају књигу која сведочи о свим хуманитарним окупљањима, подели пакета хуманитарне помоћи током најтежих дана у српској историји, али и деловању чланица Кола у сфери културе и  образовања.

Жељко Марковић, директор Историјског архива истакао је да је за ту установу изузетна част што је издавач ове вредне монографије, „нарочито у овој години јубилеја када обележавамо 75 година рада и у данима када обележавамо 9. октобар – Дан града Ужица”.

Панорама Ужица

Коло српских сестара Ужице 15. октобра биће домаћин Сабора Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре, уз присуство више од 120 сестара из наше и земаља широм Европе.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *