„Носталгијом“ „Шарганском осмицом“

Воз „Носталгија“ почиње да саобраћа „Шарганском осмицом“ 23. децембра у оквиру зимске сезоне на релацији Мокра Гора – Јатаре – Мокра Гора.

Зимска сезона трајаће до краја јануара и током овог периода биће организована два поласка дневно, у 11.45 и 13.30 часова. Цена карте је 800 динара.

Фото: Железнице Србије

Пруга стара скоро 100 година некада је повезивала Београд са Јадранским морем. Од Београда до Дубровника и Зеленике саобраћао је чувени воз „Ћира“, остављајући за собом препознатљиви мирис дима парне локомотиве. Ишао је ускоколосечном пругом од 760 мм, преко мостова и кроз планинске усеке и тунеле, од 1925. до 1974. године.

Део ове пруге од станице Шарган Витаси до Мокре Горе, који представља јединствено градитељско дело, отргнут је од заборава и чувеном „Шарганском осмицом“ поново одјекује клапарање вагона и писак парњаче музејског воза „Носталгија“.

Од Мокре Горе до станице Шарган Витаси, „Носталгија” пролази кроз 22 тунела, преко пет мостова, савладава висинску разлику од 300 метара и све то на укупној раздаљини од 15.440 метара.

Панорама Ужица

За време вожње путници имају прилику да са неког од пет видиковаца сагледају богатство и лепоту природе овога краја.

„Шарганска осмица“ је својеврсни музејски комплекс на отвореном, јединствен у Европи. Аутентично реконструисани вагони, парна машина и железнички објекти већ годинама привлаче пажњу туриста из целог света.

Панорама Ужица

Поделите:

Ознаке:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545