Међународна конференција радио-аматера на Златибору

IARU R1 General Conference Zlatibor

На Златибору, у хотелу Палисад, је од 1. до 4. новембра одржана 26. генерална конференција Међународне радио-аматерске уније за регион 1 (IARU R1 ).

У раду конференције је учествовало 120 представника из 31 државе чланице IARU са подручја Европе, Африке, Блиског истока и севера Азије. Домаћин овог догађаја је Савез радио-аматера Србије.

Подовом овог догађаја активан је и специјални радио-аматерски позивни знак YT26IARU као и радио-станица која је емитовала са Златибора за време конференције што је била посебна прилика за учеснике да се, поред уобичајеног јављања из својих земаља, на радио-таласима огласе и из Србије.

“Без сумње су Краљеве воде биле погодне за овај догађај. Сви учесници су били задовољни што су се нашли у овом мирном амбијенту и почаствовани су представом која је у нашу част одржана на златиборском језеру. Златибор је био веома добар избор, уз одличну организацију тима из Србије“

Силвијан Азариан F4KGR (Sylvain Azarian), председник IARU Регион 1

И поред тесног распореда активности у оквиру конференције, учесници су користили прилику да прошетају Златибором, а имали су и организовану посету „Старом селу“ у Сирогојну и Стопића пећини. Многи од њих су први пут боравили у Србији а нарочито на Златибору, тако да је ова конференција послужила и за промоцију нашег краја.

Радио-аматери су заљубљеници у радио-технологије и комуникације. С обзиром на њихову стручност, допринос и значај у развоју радио-телекомуникација они имају нарочито место у међународној расподели употребе радио-фреквенција.

Ђетиња

Радио-аматерска организација је једина недржавна и некомерцијална организација која има додељене радио-фреквенције за употребу, истраживање и обуку. Радио-аматери имају нарочиту улогу у обезбеђивању радио-комуникација у случају ванредних ситуација.

Радио-аматери делују у оквиру локалних радио-клубова, националних радио-аматерских организација и Међународној радио-аматерској унији која делује у оквиру три региона према подели Међународне телекомуникационе Уније (ITU). Србија припада Региону 1 и ове године је она била домаћин генералне конференције која се одржава сваке три године.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *