Како да бојлер дуже траје

Фото Unsplash

Бојлери имају свој век трајања, а колико ће остати у функцији зависи и од тога како га одржавате. Шта је најважније за ефикасан и дуг рад бојлера:

  • редовно чишћење од каменца и седимента,
  • спречавање корозије,
  • подешавање оптималне температуре,
  • изолација.

Ако приметите да вашем бојлеру треба све више времена да загреје воду, онда је обично узрок скупљање каменца који спречава загревање воде. Каменац може смањити ефикасност бојлера и довести до повећане потрошње енергије.

На брже стварање каменца утиче квалитет воде, висине температуре у бојлеру (виша температуре утиче на стварање веће количине каменца), као и учесталост употребе бојлера. Препорука је да бар једном годишње очистите каменац и испустите седимент из бојлера.

Други проблем је корозија. Последица је што бојлер процури. Да ли бојлер кородира унутра препознаћете по води која добија боју рђе. Већина бојлера има аноду која штити унутрашњост од корозије. Анода се временом троши и треба је редовно проверавати. Благовремена замена аноде продужава трајност бојлера.

Обично се мање пажње обраћа на ову важну компоненту у бојлеру, а њена фукција је важна јер она привлачи и апсорбује електричну или галванску корозију и тиме спречава да се унутрашњост бојлера оштети. Проверу стања аноде не треба радити често, али после три до четири године ваљало би је заменити.

Температура воде у бојлеру такође утиче на век употребе. Високе температуре више шкоде унутрашњости бојлера, тако да се препоручује температура воде између 49°C и 60°C. То је сасвим довољно за свакодневне потребе као што је туширање, прање руку, судова и веша.

Топла вода у бојлеру нестаје када се троши или се губи кроз зидове казана и металног омотача бојлера.  Зато је важна квалитетна термоизолација која се облаже око казана и смањује хлађење воде. За изолацију се обично користи полиуретанска пена.

Панорама Ужица

Колики бојлер узети?

Величина бојлера коју ћете узети зависи од ваших потреба. Има их у разним величинама, капацитетима и облицима.

Мали бојлери обично имају капацитет од 10 до 30 литара, а средњи између 40 и 60 литара. Они углавном задовољавају кућне потребе за топлом водом.

Капацитет великих бојлера је 75 литара и више и постављају се тамо где је породица многочлана или на местима где се топла вода пуно троши.

Добро је узети бојлер одговарајуће величине, јер ако је, на пример, бојлер мали топла вода се брзо потроши и греје се нова, а бојлер је међу већим потрошачима и рачуни могу бити доста већи.

Како раде проточни бојлери

Принцип рада проточних бојлера који се често постављају у кухиње није да складиште воду, већ директно греју воду која пролази кроз њих. Проточни бојлери имају грејач веће снаге за брзо грејање воде.

Ове бојлере треба разликовати од малолитражних бојлера који воду греју и акумулирају за касније трошење, као што то раде и класични електрични бојлери. Проточни бојлери загревају воду само онда када је потребно, директно на месту коришћења. Зато су енергетски ефикаснији јер обично троше мање енергије у поређењу с бојлерима с резервоаром, јер не губе енергију одржавањем константне температуре воде у резервоару.

Проточни бојлери су обично мањи од традиционалних бојлера, тако да су погодни за постављање у кухињи. Предност им је што могу прецизно контролисати температуру воде и не губе топлу воду, као што се то догађа у бојлерима са резервоаром. Често се користе у комерцијалним кухињама, ресторанима, где је потребна брза и поуздана достава топле воде.

Понуда бојлера

Понуда бојлера свих врста и намена на тржишту је сасвим задовољавајућа. Има увозних бојлера и оних које израђују домаће фирме. Металац бојлери дуго су присутни на тржишту и истичу се решењима која омогућавају ефикасан и дуготрајан рад бојлера.

Казан је пресвучен заштитним слојем емајла чиме се спречава појава корозије, а Mg анода у акумулационом бојлеру представља додатну заштиту. Металац бојлери имају и добру изолацију од еколошке полиуретанске пене.

За бојлере овог и других домаћих произвођача можете лако наћи било који део за замену, тако да је поправка бојлера једноставна и брза.

Панорама Ужица

Поделите:

Ознаке:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају