Сопотница код Пријепоља постаје туристичка атракција

Фото РИНА

Сопотница је за најлепше село у Србији проглашена 2005. године. У научним штивима име Сопотнице уписано је као једно од ретких налазишта бигра који се налази уграђен у зидовима манастира Милешева и околних кућа. Ово место обогаћено величанственим водопадима доживљава праву туристичку експанзију.

– Никад толико људи није овде било као претходних година, само долазе с ранчевима на леђима и питају где су водопади. Овде преко лета можете чути и светске језике. Како је село живнуло, тако су и млади почели да се враћају. Бављење туризмом овде баш има велики потенцијал – рекао је за РИНУ мештанин Вујо Вуловић.

Ипак, оно што ће бити права прекретница за развој туризма у Сопотници јесте реконструкција старог, дотрајалог пута, јер до сада чак ни мини бусеви нису могли да прођу, само путничка возила и то једва. Нови пут биће широк четири метра и очекује се да број посетилаца буде вишеструко већи.

– Деоница је дуга 14 километара, сада се ради првих седам, који су заправо и најзахтевнији део пута. Очекујем да ће то бити завршено до краја ове године, а затим на пролеће се настављају радови и за преосталих седам километара како би ова не тако дуга, али веома важна деоница била завршена. Са асфалтом ће у Сопотницу доћи још већи број туриста, а надамо се да ће он задржати омладину на дедовини – рекао је председник општине Пријепоље Драго Попадић.

Држава ће са 1,8 милиона динара финансирати, преко Министарства заштите животне средине, уређење постојеће пешачке стазе у заштићеном подручју Сопотница. Председник општине и ресорна министарка Ирена Вујовић, потписали су уговор о додели подстицајних средстава из фонда за очување и заштиту биолошке, предеоне и геолошке разноврсности у 2023. години.

Слапови Сопотнице 2000. године проглашени су за заштићено природно добро и споменик природе. На том подручју утврђен је режим заштите II степена, па сви посетиоци морају да се понашају у складу са тим како се не би нарушило ово јединствено богатство у околини Пријепоља.

Водопади Сопотнице / Фото РИНА
Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају