Kako do prvog posla?

Naoružani znanjem krenite u potragu za poslom / Foto Saulo Mohana na Unsplash

Kada krećete u potragu za vašim prvim poslom ili u promenu posla, neophodno je da redovno pratite objavljivanje oglasa za posao. Ako ste odlučili da to bude samo u Beogradu, onda će oglasi za posao u Beogradu biti u fokusu vaše pažnje.

Oglasi za posao mogu se objavljivati na različitim mestima, kao što su online platforme za zapošljavanje, veb stranice kompanija, društvene mreže, agencije za zapošljavanje, novine i časopisi, profesionalne organizacije i udruženja, lokalni mediji.

Platforme na internetu koje se bave pružanjem usluga u oblasti zapošljavanja su jedan od najboljih načina sa steknete uvid u to ko i kakve poslove nudi. Njihove usluge mogu biti grupisane na više načina, ali obično je to prema oblastima poslovanja, zanimanjima, prema mestu gde se nude poslovi, a postoje i bliža filtriranja kao što su stalni ili honorarni posao, privremeni i povremeni poslovi, rad od kuće i drugi kriterijumi.

Pošalji upit „Oglasi za posao u Beogradu”

S obzirom da hoćete posao u Beogradu, najpre pogledajte šta će Google ponuditi na vaš upit „Oglasi za posao u Beogradu”.

Obratite pažnju na online platforme koje su specijalizovane za oglašavanje slobodnih radnih mesta ili imaju posebnu ponudu za posredovanje u zapošljavanju, kao što je na primer LinkedIn. Tu su i domaće platforme kao Infostud, Lako do posla i druge.

Na ovim platformama možete pretraživati otvorene pozicije, postaviti svoj profil i primati obaveštenja o novim poslovima koji odgovaraju vašim interesima i kvalifikacijama.

Užička plaža

Pojedine platforme nude i konsultantske usluge svojih menadžera što može biti dobra prilika da saznate više o mogućnostima nalaženja posla, o tome šta je važno prilikom apliciranja, kako napisati dobar CV ili motivaciono pismo, kako se što bolje pripremiti za razgovor sa budućim poslodavcem kako biste povećali šanse da baš vi budete izabrani.

Pretražite pažljivo šta oglasi za posao nude, koji profil traže kompanije, šta vam je potrebno za online prijavljivanje, uvek proverite do kada je rok za prijavljivanje. Najčešće možete videti i koliko je zainteresovanih već podnelo prijave. Nemojte da vas obeshrabri veliki broj prijavljenih jer se verovatno radi o dobrom poslu, atraktivnim uslovima i slično.

Ako platforma nudi filtere za pretragu onda će vam izborom opcija prema vašem interesovanju, a to je posao u Beogradu, izaći upravo oglasi za posao u Beogradu . Kada redovno pratite neku platformu onda najpre pogledajte šta nude najnoviji oglasi za posao, da ne propustite dobru priliku gde upravo vidite vas u poslovnom okruženju.

Pored praćenja oglasa na specijalizovanim internet platformama možete razmisliti i o široj strategiji pronalaženja pravog posla za vas. Kombinovanjem više načina traženja posla možete povećati šanse da naiđete na ono što baš vas zanima.   

Načini za traženje posla

Jedan od načina traženja posla je posećivanje sajtova kompanija koje su u fokusu vašeg interesovanja ili je njihova delatnost ono gde vaš obrazovni profil ima najviše šansi da se pokaže. Mnoge kompanije objavljuju otvorene pozicije na svojim veb stranicama ili imaju posebne sekcije za karijere i oglase za posao gde možete poslati svoju aplikaciju.

Umrežavanje takođe može biti korisno u pronalaženju posla. Povežite se sa bivšim kolegama, profesorima, prijateljima i drugim profesionalcima u vašoj oblasti preko platformi ili društvenih mreža. Komunicirajte i zamolite ih za neku korisnu informaciju za nalaženje posla za vas.

Kontakti sa učesnicima na događajima, konferencijama, radionicama i drugim profesionalnim skupovima mogu biti dobar izvor informacija o novim poslovima.

Mogućnost za nalaženje posla nude i agencije za zapošljavanje koje često imaju informacije i novim poslovima koji nisu u javnim oglasima.

Ako ste baš zainteresovani za određenu kompaniju koja nema otvorenu poziciju razmislite o slanju otvorene aplikacije ili čak direktno kontaktirajte odeljenje za ljudske resurse kako biste izrazili svoj interes za rad u toj kompaniji. Možda i uspete, nikad se ne zna.

Imajte u vidu da vrlo unosni mogu biti i freelance i projektni poslovi o kojima se možete obavestiti na platformama kao što su Upwork, Freelancer, Fiverr i drugi, gde možete ponuditi svoje usluge i pronaći poslove koji odgovaraju vašim veštinama.

Kombinovanje ovih načina može povećati vaše šanse za pronalaženje odgovarajućeg posla. Važno je biti strpljiv i istrajan u praćenju oglasa za posao ili nekom od drugih načina, kao i stalno unapređivati svoje veštine i stvarati mrežu kontakata sa profesionalcima u oblastima za koje ste zainteresovani.

Šta je ključno prilikom prijavljivanja za posao

Tri stvari mogu biti ključne za uspeh vašeg projavljivanja za posao. To su:

  • dobar CV
  • motivaciono pismo
  • priprema za razgovor sa budućim poslodavcem.

Vaš CV (lat. Curriculum Vitae, engl. Resume) ili biografija za posao jeste obavezni deo prijave za svaku poslovnu poziciju, a njegova svrha je da vas i vaše stručne kvalifikacije predstavi potencijalnom poslodavcu.

Pisanje dobrog CV-a može biti ključno za privlačenje pažnje poslodavaca i osiguranje poziva na razgovor za posao.

Motivaciono pismo je prilika da se izrazite na ličniji način i istaknete svoje veštine i relevantno iskustvo za posao na koji aplicirate.

Objasnite zašto vas interesuje ta određena pozicija i kompanija. Povežite svoje veštine i iskustvo sa zahtevima posla.

Pokažite svoju upućenost u kompaniju, da razumete njihove vrednosti, proizvode ili usluge, tržište i ciljeve. Navedite specifične razloge zašto želite da radite baš u toj kompaniji.

A dobrom pripremom učinite da u razgovoru sa budućim poslodavcem budete jasni, uverljivi, odlučni. Da pokažete samouverenost u svoj uspeh na poslu, jer vi to i jeste, samo to i pokažite.

Taraturs krstarenje Perućac - Višegrad - Perućac

Podelite:

Mesta:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *