Како до првог посла?

Наоружани знањем крените у потрагу за послом / Фото Saulo Mohana на Unsplash

Када крећете у потрагу за вашим првим послом или у промену посла, неопходно је да редовно пратите објављивање огласа за посао. Ако сте одлучили да то буде само у Београду, онда ће огласи за посао у Београду бити у фокусу ваше пажње.

Огласи за посао могу се објављивати на различитим местима, као што су online платформе за запошљавање, веб странице компанија, друштвене мреже, агенције за запошљавање, новине и часописи, професионалне организације и удружења, локални медији.

Платформе на интернету које се баве пружањем услуга у области запошљавања су један од најбољих начина са стекнете увид у то ко и какве послове нуди. Њихове услуге могу бити груписане на више начина, али обично је то према областима пословања, занимањима, према месту где се нуде послови, а постоје и ближа филтрирања као што су стални или хонорарни посао, привремени и повремени послови, рад од куће и други критеријуми.

Пошаљи упит „Огласи за посао у Београду”

С обзиром да хоћете посао у Београду, најпре погледајте шта ће Google понудити на ваш упит „Огласи за посао у Београду”.

Обратите пажњу на online платформе које су специјализоване за оглашавање слободних радних места или имају посебну понуду за посредовање у запошљавању, као што је на пример LinkedIn. Ту су и домаће платформе као Инфостуд, Лако до посла и друге.

На овим платформама можете претраживати отворене позиције, поставити свој профил и примати обавештења о новим пословима који одговарају вашим интересима и квалификацијама.

Ужице - панорама

Поједине платформе нуде и консултантске услуге својих менаџера што може бити добра прилика да сазнате више о могућностима налажења посла, о томе шта је важно приликом аплицирања, како написати добар CV или мотивационо писмо, како се што боље припремити за разговор са будућим послодавцем како бисте повећали шансе да баш ви будете изабрани.

Претражите пажљиво шта огласи за посао нуде, који профил траже компаније, шта вам је потребно за online пријављивање, увек проверите до када је рок за пријављивање. Најчешће можете видети и колико је заинтересованих већ поднело пријаве. Немојте да вас обесхрабри велики број пријављених јер се вероватно ради о добром послу, атрактивним условима и слично.

Ако платформа нуди филтере за претрагу онда ће вам избором опција према вашем интересовању, а то је посао у Београду, изаћи управо огласи за посао у Београду . Када редовно пратите неку платформу онда најпре погледајте шта нуде најновији огласи за посао, да не пропустите добру прилику где управо видите вас у пословном окружењу.

Поред праћења огласа на специјализованим интернет платформама можете размислити и о широј стратегији проналажења правог посла за вас. Комбиновањем више начина тражења посла можете повећати шансе да наиђете на оно што баш вас занима.   

Начини за тражење посла

Један од начина тражења посла је посећивање сајтова компанија које су у фокусу вашег интересовања или је њихова делатност оно где ваш образовни профил има највише шанси да се покаже. Многе компаније објављују отворене позиције на својим веб страницама или имају посебне секције за каријере и огласе за посао где можете послати своју апликацију.

Умрежавање такође може бити корисно у проналажењу посла. Повежите се са бившим колегама, професорима, пријатељима и другим професионалцима у вашој области преко платформи или друштвених мрежа. Комуницирајте и замолите их за неку корисну информацију за налажење посла за вас.

Контакти са учесницима на догађајима, конференцијама, радионицама и другим професионалним скуповима могу бити добар извор информација о новим пословима.

Могућност за налажење посла нуде и агенције за запошљавање које често имају информације и новим пословима који нису у јавним огласима.

Ако сте баш заинтересовани за одређену компанију која нема отворену позицију размислите о слању отворене апликације или чак директно контактирајте одељење за људске ресурсе како бисте изразили свој интерес за рад у тој компанији. Можда и успете, никад се не зна.

Имајте у виду да врло уносни могу бити и freelance и пројектни послови о којима се можете обавестити на платформама као што су Upwork, Freelancer, Fiverr и други, где можете понудити своје услуге и пронаћи послове који одговарају вашим вештинама.

Комбиновање ових начина може повећати ваше шансе за проналажење одговарајућег посла. Важно је бити стрпљив и истрајан у праћењу огласа за посао или неком од других начина, као и стално унапређивати своје вештине и стварати мрежу контаката са професионалцима у областима за које сте заинтересовани.

Шта је кључно приликом пријављивања за посао

Три ствари могу бити кључне за успех вашег пројављивања за посао. То су:

  • добар CV
  • мотивационо писмо
  • припрема за разговор са будућим послодавцем.

Ваш CV (лат. Curriculum Vitae, енгл. Resume) или биографија за посао јесте обавезни део пријаве за сваку пословну позицију, а његова сврха је да вас и ваше стручне квалификације представи потенцијалном послодавцу.

Писање доброг CV-а може бити кључно за привлачење пажње послодаваца и осигурање позива на разговор за посао.

Мотивационо писмо је прилика да се изразите на личнији начин и истакнете своје вештине и релевантно искуство за посао на који аплицирате.

Објасните зашто вас интересује та одређена позиција и компанија. Повежите своје вештине и искуство са захтевима посла.

Покажите своју упућеност у компанију, да разумете њихове вредности, производе или услуге, тржиште и циљеве. Наведите специфичне разлоге зашто желите да радите баш у тој компанији.

А добром припремом учините да у разговору са будућим послодавцем будете јасни, уверљиви, одлучни. Да покажете самоувереност у свој успех на послу, јер ви то и јесте, само то и покажите.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *