Како купити или продати стан под хипотеком

Продаја стана под хипотеком не носи ризике уз поштовање процедуре / Фото: Freepik

Док отплаћујете стамбени кредит, може се десити да размишљате о промени стамбеног простора како бисте боље задовољили своје дугорочне потребе.

На пример, можда желите пресељење из мањег града у већи и занимају вас станови на продају у Београду због већих пословних могућности. У потрази за станом, наишли сте на савршен дом, али се поставља питање продаје, с обзиром да је већ под хипотеком, а ви сами отплаћујете стамбени кредит.

Како поступити у овој ситуацији и да ли је могуће продати некретнину која још није потпуно отплаћена? Да, постоји могућност продаје, али овај процес захтева одређене кораке и процедуре како би био успешан.

У овом чланку истражујемо могућности и кораке које можете предузети ако се одлучите да кренете овим путем.

Како променити некретнину оптерећену хипотеком?

У ситуацији када размишљате о промени своје хипотеком оптерећене некретнине, постоје различите опције које можете узети у обзир.

Панорама Ужица

Једна од могућности је продаја тренутне некретнине и куповина нове. Ова алтернатива вам омогућава да задржите вредну инвестицију и потенцијално остварите приход кроз издавање.

Ако се одлучите за продају, поступак ће, према информацијама стручњака са портала за промет некретнина Нађидом, зависити од правила и опција које банке нуде.

Ево неколико могућности:

  1. Куповина у кешу: Купац потписује уговор о купопродаји и исплаћује обавезе по кредиту у кешу. Потребна је изјава која омогућава новом власнику да упише стан на своје име.
  2. Исплата кредита: Купац добија „писмо о намерама“ и потврду о преосталом дугу од банке. Ово омогућава решавање услова за скидање хипотеке. Купац наставља отплату кредита, прибавља брисовну дозволу од банке и преузима права и обавезе од продавца.
  3. Пребацивање хипотеке: Продавац преноси хипотеку на своју другу некретнину, ослобађајући продавани стан од терета хипотеке.

Сам продавац може да уклони хипотеку до дана закључења уговора с купцем, исплаћујући комплетан дуг банци, често користећи средства од купца као капару.

Када се хипотека овако обрише из евиденције Катастра, продавац доставља купцу лист непокретности, потпуно без забележби или терета, чиме се омогућава закључење купопродајног уговора.

Размотрите висину дуга продавца стана

Компликације могу произаћи из висине дуга продавца стана. Идеално је да висина продавчевог дуга буде једнака висини кредита који купац подиже.

Међутим, банка може да одбије износ кредита ако није довољан да покрије продавчев дуг, посебно ако просечна плата није довољно висока.

У ситуацији где је продавчев дуг већи од износа кредита који подиже купац, банка ће захтевати да продавац прво смањи дуг како би се износи изједначили.

Ово обавезно прилагање потврде о измирењу дела дуга служи као доказ и олакшава процес.

Како поступити ако продавац не врати дуг банци?

Чак и ако продавац није потпуно вратио дуг банци, куповина некретнине је и даље могућа. Купац треба да исплати део новца на наменски рачун продавца, који покрива износ дуга.

Тај износ се потом одбија од цене стана. Преостали део новца уплаћује се на текући рачун продавца.

Након уплате, продавац стана покреће поступак за брисање хипотеке у служби за катастар. Пре закључења уговора, продавац добија писмо о намерама од банке, где се банка обавезује на издавање дозволе за брисање хипотеке након потпуног измирења дуга.

Банка такође издаје потврду о стању дуга.

Која је најризичнија опција приликом куповине стана под хипотеком?

Најризичнија опција приликом куповине стана под хипотеком је када купац измирује целокупни износ за некретнину директно на текући рачун продавца.

Међутим, уместо да новац директно иде банци као у уобичајеној хипотеци, купчев послодавац преузима одговорност да искористи новац од продаје стана како би намирио дуг који купац има према банци. Другим речима, уместо да купац директно измири дуг банци, послодавац то чини у његово име користећи средства од продаје стана.

Након тога, процедура брисања хипотеке је иста као и у другим случајевима.

Међутим, ова опција може бити изузетно ризична за купца, с обзиром на могућност да продавац не испуни договор и не изврши уплату банци.

У случају неуспеха, купац остаје власник стана, али сада носи и терет хипотеке. То значи да банка може да прода стан ако купац не намири дуг.

Предности куповине станова под хипотеком

Потенцијални купци често бирају станове са уређеном папирологијом, тежећи сигурној куповини, брзој употреби и евентуалној будућој продаји. Куповина стана под хипотеком може донети додатну сигурност, јер је правна служба банке већ проверила њену исправност.

Евентуални проблеми могу настати код некретнина без регулисаних услова за употребну дозволу, што може отежати  могућност кредитирања.

Стан који је већ био под хипотеком има већ решена правна питања, а процес куповине захтева само праћење банчиних захтева, прикупљање потребне документације и измиривање дуга на одговарајући начин.

Дакле, процес продаје стана под хипотеком је јасно дефинисан, правно валидан и не носи ризике ни за продавца ни за купца уз поштовање целокупне процедуре.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *