Шта је стрес, како се борити и бити победник

Стрес је реч коју све чешће можемо чути из окружења, на телевизији, има је на друштвеним мрежама, порталима на интернету. Можда се и превише тога назива стресом, појам је постао такорећи безобалан, бескрајан у испуњености реакцијама на разне ситуације.

У књигама и студијама стрес се различито дефинише, али у свом основном значењу подразумева физиолошки и психолошки одговор организма на изазове или ситуације које доживљавамо као претеће или превише захтевне, односно стресне.

Помогните себи – боравак у природа може бити прави лек / Фото: Unspalsh

Оптерећење може бити физичко или емоционално, тако да организам реагује мобилисањем различитих ресурса како би се супротставио том изазову.

Хормони стреса, попут адреналина и кортизола, ослобађају се у телу, срце обично брже куца, дисање се убрзава, мишићи су напети, а пажња се фокусира на решавање тренутног проблема.

Акутни и хронични стрес

Добро је знати и препознати шта је стрес , како бисте могли реаговати адекватно и што успешније. Стрес може бити краткотрајан (акутни стрес) или дуготрајан (хронични стрес).

Панорама Ужица

Акутни стрес може бити користан у ситуацијама када нам је потребно да се брзо мобилизујемо и реагујемо. Тада концентришемо све своје потенцијале да решимо ситуацију, отклонимо опасност, елиминишемо проблем, и са олакшањем констатујемо да смо добили још једну битку, какве су у животу, па и свакодневно, сасвим нормалне.

Победама, тачније надвладавањем стресне ситуације стичемо ново искуство, јачамо самопоуздање и једноставно постајемо способнији да се носимо са стресом ако га доживљавамо као нормалан изазов.

Међутим, хронични стрес, који траје дуже време, у коме смо жртва још једне битке коју тешко, све теже или никако не добијемо, може имати негативне ефекте по здравље, изазивајући проблеме као што су повећан ризик од болести срца, поремећаји сна, анксиозност, депресија и други.

Како реагујемо на стрес

Различити људи реагују на стрес на различите начине. То зависи од природе личности и поседовања способности које могу бити ефикасне у суочавању са стресном ситуацијом. Оно што некоме представља стресну ситуацију, неком другом може бити изазов, нови подстицај за (само)потврду сопствених способности.

И једнима и другима важно је да науче како да се супротставе стресу, да развију способности или систем реакција којима могу управљати стресом, све у циљу очувања свог физичког и менталног здравља.

Бројне су потенцијалне стресне ситуације, а мање пуњача батерија организма којима се успешније можете суочити са тим изазовима. Али је важно правилно оценити ситуацију и реаговати на прави начин. У томе је тајна успешног реаговања на стрес.

Фактори настајања стреса

Радни притисак је чест узрок стреса, обично изазван кратким роковима, сложеним радним задацима, недовољним познавањем методологије и алата за њихово решавање, или због претераних захтева послодавца.

Финансијски притисак настаје хроничним недостатком новца, често и за текуће трошкове, због дугова, кредита које треба сервисирати, несигурности запослења или незапослености.

Стална трка с временом, убрзани начин живота, недостатак прилика за одмор и релаксацију, хронични су проблем модерног доба који код многих могу изазвати стресне последице.

Конфликти у породици, проблеми у партнерским односима, развод или одвојеност могу бити извор емоционалног стреса.

Различито реагујемо и на промене у окружењу, гужве, буку, загађење ваздуха, што поред промена расположења може утицати и на обољевање.

Добро здравље је фактор којим се лакше и успешније можете суочити са сваким изазовом. Али осећај здравствене угрожености или присуство болести, у себи, у породици или код драге особе, може у великој мери паралисати организам и смањити снагу и ефикасност суочавања са проблемима.

Наметнути колективизам у коме доминирају очекивања окружења везаних за изглед, успех или друштвени статус, могу вас толико тиштати и довести у озбиљну стресну ситуацију, нарочито ако нисте довољно одлучни да заштитите своје изборе, сагласне природи ваше личности.

Није лако ни живети у оволикој нестабилности, егзистенцијалној, политичкој, глобалној, коју бомбардовање паничним, лажним и деструктивним информацијама из медијског простора додатно нарушавају. Несигурност и анксиозност су честа последица те агресивности.

Како се борити против стреса

За шири фронт успешног исхода борбе против стреса важно је правилно разумевање света и живота око нас, свест да ниједно време није било идеално. Увек је било ратова, криза и болести и тако ће задуго и остати. Сви имају и своје индивидуалне проблеме и свако се бори колико може.

Зато и ви, препознавајте изазове, оцените колико заиста имају непосредне везе с вама да бисте их скалирали на лествици ризика. А онда према вашим индивидуалним одликама и потребама градите стратегију суочавања са стресним ситуацијама којих ће увек бити.

Вама ће можда помоћи нешто од следећег:

  • више вежбања да скренете мисли и градите бољу енергију;
  • одмарајте се и спавајте довољно;
  • релаксирајте се дубоким дисање, опуштањем мишића и позитивним мислима;
  • боље организујте време и распоредите приоритете;
  • изаберите реалне циљеве а не оне којима нисте дорасли;
  • дружите се са људима позитивне енергије;
  • нађите неки хоби;
  • активност коју волите…

Ако није довољно, потражите стручну помоћ од лекара и терапеута.

Могу вам помоћи вежбе медитације и mindfulness-а да смањите анксиозност и наградите себе лепим емоцијама које ће вам улепшати мисли и дане.

Све ово за нову победничку енергију и снагу да гурате најважнији задатак, а то је да живите живот јер је један и може бити леп.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545