Машине илузија - Светислав Басара

Светислав Басара

Машине илузија

Врста: Збирка текстова
Језик: српски
Писмо: ћирилица
Издавач: Глас српски, Бања Лука, 2000.
Број страна:
ISBN:

„Машине илизије“ садрже два разговора са Светиславом Басаром (саговорници: Дејан Илић и Милош Мировић) неколико есеја и низ његових полемичких и новинских текстова. У текстовима у којима писац „Фаме о бициклистима“ анализира властите књижевне постулате Басара истиче да писање за њега није начин да изрази своје идеје, већ да свој духовни живот доведе у сазвучје са традицијом, истовремено извргавајуци подсмеху субверзивне и суштински провинцијалне доктрине, пре свега апотеозу човека и псеудомит о људској свемоћи.

Он радије на себе гледа као на наративног теолога него као на писца. Критичарску рецепцију његових књига често сведену на површну синтагму „комички нихилизам“ Басара оповргава изјавом: „Моја порука је увек јасна: Господо евентуални читаоци, немам намеру да вас забављам, нити желим да вам се допаднем; наш однос је једноставан. Неке ствари ме интересују, од неких стрепим. Претпостављам да неке од вас интересују сличне ствари и да од сличних стрепите. Ово је моје мишљење о томе. Хаста ла виста, бабy!“ Поетичка парадигма Светислава Басаре постаје нам у извесној мери јаснија када тврди да је његове књиге есеја (жанр који, доследно и не мање заводљиво и успешно од романексне продукције, негује од самог почетка бављења књижевношћу) настају као рекапитулација једног периода и утирање стаза новим интересовањима.

„Мислим да би за мене било боље да сам се уздржао од есејистике; читање и писање таквих штива одвело ме је предалеко од емотивне димензије литературе, тако да сам, рецимо престао и да читам поезију“. Надаље, Басара тумачи опскурне култове модерног доба оличене у технолошким и идеолошким пошастима, свет који све више личи на „глобални ГУЛАГ у коме чамимо затворени у херметичке ћелије машина које емитују илузију да свет још увек постоји“. Ту су и текстови, сасвим у духу наслова ове књиге, о идеји хришћанске демократије у Србији, медијским ђилкосима Милошевићеве Србије као и о сумраку Драгстора у Нушићевој, за који је Басара сентиментално везан те га стога назива београдском Платоновом академијом почетком седамдесетих година.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545