Модерно купатило – оаза вашег уживања

Опремите купатило тако да буде оаза вашег опуштања и уживања
/ Фото Bailey Alexander на Unsplash

Купатило је просторија у стану која доживљава праву ренесансу у дизајнирању, опремању и коришћењу. Раније класично опремање у средишту пажње имало је функционалност ове просторије, а мање естетику и маштовитост.

Данас су купатила експериментални простор модерног дизајна и опремања које значајно шири функционалност и уводи нове материјале и технологије. Естетска привлачност купатила изједначена је, ако не и наглашена, у односу на остале просторије у стану, као што су кухиње и дневни боравци који су раније имали предност.

Шта карактерише модеран дизајн купатила

Модеран дизајн опремања купатила карактерише стилска разноликост која иде од преовлађујег минималистичког приступа ка новијим трендовима луксузних и иновативних модела купатилског намештаја и плочица широког спектра боја, облика и комбинација материјала од којих су израђене.

Минималистички приступ подразумева чисте линије, једноставне форме и сведене декорације. Овакав приступ ствара простран, функционалан и естетски пријатан простор. Нагласак је на комбинацији функционалности, естетике и технолошких иновација.

Модеран дизајн купатила карактерише употреба висококвалитетних материјала попут стакла, нерђајућег челика, мермера и керамике. Дизајнирани детаљи попут огледала са лед осветљењем, стаклених преграда и уметања декоративних плочица доприносе укупној допадљивости.

Повећана функционалност је кључна карактеристика модерног дизајна купатила. То укључује боља решења за складиштење, као што су уграђене полице, ормарићи са скривеним ручкама, као и мултифункционални елементи, попут туш кабина са уграђеним хидромасажним функцијама. Купатилске површине се лако одржавају, отпорне су на влагу и пружају оптималну употребу простора.

Лед расвета са сензорима покрета и прилагодљивим светлосним температурама су могући избори који купатило чине амбијентом уживања уз очување пуне функционалности. Када има могућности што више се користи природна светлост, са погледом на окружење ако је инспиративно.

Панорама Ужица

Технолошке иновације су такође важан део модерног купатила. Поштујући еколошке и препоруке енергетске ефикасности уводе се прихватљиви материјали и инсталирају енергетски ефикасни уређаји попут сензорских славина, подног грејања са термостатом и слично.

Ове карактеристике заједно доприносе стварању савременог, функционалног и естетски привлачног простора који одговара потребама и стилу модерног живота.

Плочице за купатило – боје, облици и текстуре

Модерне плочице за купатило карактерише комбинација практичности, естетике и иновативних дизајнерских елемената.

Боје

Нови трендови уводе топле неутралне боје, беле, сиве, крем и беж тонове, којима се суптилно освежава простор тако да делује умирујуће и окрепљујуће.

Контрасти могу додати елеганцију и унети динамику у простор. Али је природа увек најбоља инспирација, па тако својим бојама сугерише боје купатила које нас опуштају од напорних тренутака убрзаног темпа у коме живимо.

Неутралне боје су веома популарне јер пружају основу која се лако уклапа са различитим декоративним елементима, као и могућност да се створи опуштајућа атмосфера у купатилу.

Облици

Квадратни и правоугаони облици повремено уступају место шестоугаоним и ромбоидним облицима плочица за купатило. Комбиновање различитих боја, а још чешће текстура додатно појачава ефекат.

У тренду су велики формати плочица за купатило са геометријским узорцима попут дијагоналних линија и мозаика. Предност великих плочица је што дају утисак ширине простора, које је за купатило увек пожељно с обзиром да често нису довољно велика. Велике плочице су погодне за облагање великих површина, а мање плочице омогућавају дизајнерску флексибилност и погодније су за сложене обрасце или мозаик ефекте.

Плочице за купатило које нису геометријског облика користе се за креирање уникатног простор и утолико су интересантније. 

Текстуре

Плочице за купатило могу имати различите текстуре попут мат, сјајних и рељефних површина. Ове текстуре додају интересантне визуелне ефекте и доприносе дубини простора. Пажљиво бирајте рељефне површине јер могу бити захтевније за чишћење од глатких површина.

Комбинација сјајних плочица за зидове и мат плочица за подове може бити и вама допадљива. Предност сјајне завршне обраде је да рефлектују светлост и то треба искористити тамо где има доста природне светлости, да још више оживите простор. Мат завршне обраде делују елегантно и умирујеће и добар су контраст сјају зидних плочица.

Мозаик плочице за купатило су све популарније. Састоје се од малих комадића керамике, стакла или природног камена који се постављају заједно како би створили разнобојне текстуре као освежавајући детаљ, а понекад и контраст мирнијим тоновима.

Материјали за израду плочица

Најчешће коришћени материјали за израду плочица за купатило су керамика, порцелан, стакло и природни камен.

Керамичке плочице су најпопуларнији избор за купатила због своје издржљивости, отпорности на влагу и лакоће одржавања. Оне се праве од глинице која се пече на високим температурама, а затим се премазују глазуром ради додатне заштите и естетике. Израђују се у различитим бојама, текстурама и узорцима, што омогућава широк спектар дизајнерских опција.

Порцеланске плочице су познате по својој изузетној чврстоћи и отпорности на хабање. Праве се од изузетно густе порцеланске пасте. Оне су веома отпорне на влагу, хемикалије и огреботине, што их чини идеалним избором за купатила са високом фреквенцијом коришћења.

Стаклене плочице су све популарнији избор за зидове у купатилима због њихове транспарентности, сјаја и модерног изгледа. Стакло је отпорно на влагу и једноставно за чишћење, али може бити скупљи материјал у поређењу са керамиком или порцеланом.

Плочице од природног камена попут мермера и гранита пружају елегантан и луксузан изглед купатила. Ови материјали су издржљиви и отпорни, али захтевају редовно одржавање како би се сачувала њихова лепота.

Ако предност дајете природности онда бирајте плочице које имитирају дрво и камен како бисте створили опуштајућу атмосферу у купатилу. Нарочито порцеланске плочице имају ту предност да могу да изгледају као природни материјали – цигла, дрво, камен. Имају и декоративну димензију јер могу бити разних дезена и боја. Лако се и одржавају.

Ови материјали се често комбинују и прилагођавају како би се постигао жељени дизајн и функционалност купатила. Важно је одабрати плочице које одговарају потребама простора и вашем личном стилу.

Енергија за нове изазове

Модерно купатило више није само место за личну хигијену. Опремите га тако да буде оаза вашег опуштања. Јутарње уређивање нека буде пуњење позитивне енегије за нови напоран дан, а поподневно и вечерње сређивање време релакса и опуштања.

Комплетну опрему за ваше купатило можете изабрати у добро снабдевеним продајним центрима, као што су Тринити салони где имате све што вам је потребно за модерно купатило. Такви салони имају најшири избор плочица за купатило, каде, туш кабине и туш каде, санитарије, купатилску галантерију, батерије, бојлере, електро материјал… Све за ваше модерно купатило, оазу лепоте и уживања.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *