Драган Р. Филиповић

Фотографија / Ужичка недеља

Драган Р. Филиповић (рођен 1958. године у Ужицу) је српски писац фантастике, стрипски и телевизијски сценариста.

Од 1979. године објавио је три романа, као и педесетак прича у Сириусу, Алефу, Знаку Сагите, Свескама и Књижевној речи. Угледни уредник и издавач Бобан Кнежевић је означио Филиповића као „гиганта српске фантастике“.

Приче је објављивао у САД (у часопису SF International)  и у Великој Британији.

Написао је велики број новинских текстова, од „Студента“ до „Радио-аматера“  и  „Риболовачке ревије“.

Написао је и бројне стрипске сценарије за велики број значајних цртача бивше Југославије, (између осталог и за Игора Кордеја), углавном објављених у немачким публикацијама „Gespenster“, „Bastai“ и „Ehapa“,  преко 800 табли, а са ужичким уметником Душаном Бунарџићем је урадио велики број стрипова у издањима „Дечјих новинама“.

Панорама Ужица

Најуспешнији серијал „Wanderer“ (цртао Игор Кордеј), објављен је као албум у тврдом повезу на преко сто страна у Хрватској уз „финанцијску потпору Министарства културе Републике Хрватске“, издавач Огранак Матице хрватске Бизовац.

За телевизију је радио серијал од 10 епизода за 3П, Нови Сад, о дизајну и припреми за штампу, серијал је сниман у Ужицу; затим празничну емисију о Светом Сави (3П Нови Сад), рађена у уколини Ужица; серијал „Она песма“ (евергрин музички/играни, наратор Горан Султановић, режија Славко Димитријевић); документарно/играни филм „Златно руно Звижда“, за који је добио награду за најбољи сценарио „Сребрни пастир“, као и „Златну буклију“ за  најбољи документарац.

Написао је позоришни комад „Које ми уво звони“, игран у Народном позоришту Ужице и широм Србије у извођењу путујућег позоришта из кофера „Смајли“.

Најновије дело му је путопис „Пецајући старом пругом од Ужица до Вишеграда“, богато илустрован и опремљен фотографијама.

На интернету су његове „Приче о Ђетињи, Ужицу и неколико суседних свемира“ под насловом Мала света река.

Библиографија (СФРЈ и Србија)

Објављени романи:

Ореска , Дечије новине, 1987.

Златна књига , Знак Сагите, 1988.

Казабланка (у часопису „Знак Сагите“ бр. 11, 2003)

Важније антологије и књижевни избори:

Тамни вилајет 1, уредио Бобан Кнежевић, Знак Сагите, Београд, 1987.

Тамни вилајет 2, уредио Бобан Кнежевић, Знак Сагите, Београд, 1992.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Једно реаговање на на „Драган Р. Филиповић“

  1. […] света река је серија текстова/колумни/прича које је Драган Р. Филиповић, писац фантастике, стрипски и телевизијски […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *