Зашто је здравље зуба важно

Редовни одласци у стоматолошку ординацију на преглед кључни су за чување здравља ваших зуба / Фото Unsplash

Здравље зуба је изузетно важно најпре због њихове основне функције, а то је жвакање хране као битног услова њеног даљег правилног варења. Чување здравља дигестивног тракта почиње од уста, односно добро сажвакане хране, а то је функција зуба.

Други важан разлог је утицај који здрави зуби имају на ваше самопоуздање, понашање у друштву, слободан смех, естетику лица. Ваше лице је лепше са лепим осмехом и здравим зубима. Они вам омогућавају да имате и правилан изговор.

Ризици по здравље зуба

Здрави зуби имају кључну улогу у спречавању оралних болести као што су каријес и пародонтална болест. Нелечени проблеми са зубима могу довести до озбиљних оралних инфекција, а оне се могу проширити и даље у организму. Треба знати да пародонтална болест повећава ризик од срчаних обољења и дијабетеса.

Бројни су ризици по здравље зуба, а насупрот њима нема довољно бриге о правилној оралној хигијени. Истраживања показују да веома мало људи сачува све своје зубе до неког зрелијег доба, проблеми са зубима почињу већ код млађе популације, а велики број људи доста рано почне да користи неку врсту протетике како би надоместио недостатак својих зуба.

У чувању здравља зуба неопходне су редовне контроле и благовремено предузимање мера за лечење обољења. Стоматолошка ординација је место од кога не треба да се плашите. Напротив, савет и помоћ вашег стоматолога кључна је да чувате и имате здраве зубе.

Које су најчешће болести зуба

  • Каријес је најчешћа болест зуба. То је процес пропадања тврде зубне глеђи коју узрокује дејство киселина које производе бактерије у устима. Каријес доводи до стварања шупљина у зубима, а ако се не лечи, може изазвати бол и инфекцију. Дубоки каријес према корену зуба узрокује инфекцију која је болна, изазива оток, тако да је одлазак у стоматолошку ординацију једино решење проблема
  • Пародонтална болест подразумева различите инфекције десни и потпорног ткива око зуба. Рани стадијуми болести обухватају упалу десни (гингивитис), а ако се не лечи може довести до губитка зуба. Симптоми пародонталне болести су крварење десни, отечене десни и лош задах.
  • Зубни плак је лепљиви филм који се формира на зубима од остатака хране на коју делују бактерије. Ако се редовним и темељним прањем зуба не уклања може се претворити у зубни каменац, који иритирати десни и доводи до пародонталне болести.
  • Честа је и лоша ортодонција, односно проблеми с положајем и поравнањем зуба, који се могу исправљати на више начина. Који је за ваш проблем одговарајући најбоље ће знати ваш стоматолог.

За спречавање настанка болести зуба најважнија је редовна орална хигијена и такође редовни одласци у стоматолошку ординацију на преглед. Правилна брига о здрављу уста и зуба подразумева коришћење основних средстава за одржавање оралне хигијене, а то су четкица за зубе и зубни конац. Предлажу се и помоћна средства (раствори, гелови) али су они заиста само помоћ да не дође до каријеса и пародонтопатије.

Панорама Ужица

Услуге стоматолошке ординације

Дечију стоматологију стављамо на прво место јер деци омогућава да од најранијег периода чувају своје зубе, и то прегледима, саветима, чишћењем и по потреби лечењем.

А за одрасле превенција нека остане навика и разлог за редован одлазак у стоматолошку ординацију. Редовно контролишите своје зубе, чистите их и придржавајте се савета о оралној хигијени које добијете од вашег стоматолога.

Ако имате проблем са зубима, деснима или устима онда су дијагностика и лечење следеће услуге које ћете добити у стоматолошкој ординацији.

Оно што се назива рестауративна стоматологија подразумева поправке оштећених зуба и њихово обнављање пломбама, крунама, мостовима и имплантима.

Ендодонтски поступци обухватају лечење унутрашњег дела зуба, укључујући третман канала корена како би се сачувала виталност зуба и спречила потреба за вађењем.

Ортодонтија је стоматолошка специјалност која се бави исправљањем неправилног положаја зуба.

Орална хирургија укључује хируршке захвате као што су вађење умњака, уградња имплантата, уклањање циста и тумора у усној шупљини.

Парадонтологија лечи болести десни и ткива које подржавају зубе, као што су гингивитис и пародонтитис.

Посебна врста услуга су оне естетске природе као што је избељивања зуба, фасете и естетске корекције ради лепшег осмеха.

А кад више ништа не помаже онда ће вам у стоматолошкој ординацији израдити и уградити неко од протетичких средстава као што су парцијалне и тоталне протезе, а у понуди су иновативни поступци који боље решавају неке проблеме него што је то раније рађено.

Овде као пример узимамо All on 4 или All on 6, стоматолошке процедуре уградње моста којим се надокнађују сви зуби једне вилице, а који је ослоњен на само 4 или 6 импланта.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају