Златибор међу 100 светских туристичких зелених дестинација

На церемонији у главном граду Естоније Талину објављен je списак 100 најбољих туристичких зелених дестинација из целог света према примерима одрживог развоја, међу којима је и Златибор. Прича о млекари „Наша Златка“ као корисној и одрживој подршци локалним произвођачима, ушла је у „Top 100 Stories“, у престижно друштво туристичких центара Јапана, САД, Филипина, држава Европске уније и других.

Ову већ на старту успешну сарадњу са светском организацијом „Green destinations“ (Зелене дестинације), која је организатор интернационалног избора„Top 100 Stories“, представници Туристичке организације Златибор започели су на овогодишњем Сајму туризма у Берлину. Тада се родила идеја да у томе учествује и најпосећенија планина Србије. А како општина Чајетина тежи да постане прва еколошка локална самоуправа у Србији, ово се показало као сјајна прилика да Златибор уђе у избор зелених дестинација и да се бори за тај престижни сертификат.

Зато је тим Туристичке организације Златибор , предвођен директором Владимиром Живановићем, у сарадњи са колегама из златиборског „Еко аграра“ припремио причу о млекари „Наша Златка“, опремљеној најсавременијом опремом за прераду млека и традиционалну производњу златиборског сира и кајмака. Од важности је то што се у њој прерађује млеко са регистрованих пољопривредних газдинстава на територији општине Чајетина и тиме пружа помоћ малим и локалним произвођачима, а посебно је битно што туристи ове производе могу да пробају у угоститељским објектима на „златној планини“.

„Green destinations“ је непрофитна организација основана у Холандији с циљем унапређења одрживог развоја дестинација и учесника у туризму, као и њихове препознатљивости на светском тржишту. Сарађује са 200 дестинација у више од 80 земаља света, уз доделу награда и сертификата за дестинације, програм добрих путовања за предузећа, као и 100 најбољих прича о одрживости.

Златибор прес

Панорама Ужица
Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају