Зашто носимо накит – миленијумска прича о човеку и украшавању

Израз своје јединствености / Фото: Unsplash

Накит је најчешће повезан са украшавањем, а кроз историју цивилизација имао је и има и друге практичне и симболичке намене.

Украшавање понекад има и практичну сврху, обично код фризуре и одевних предмета за везивање, копчање и друге начине ношења одеће.

Данашња употреба предмета који се могу сврстати у накит често се повезује са значењем које том предмету дају они га носе или га из тог разлога поклањају. То значење може бити повезано са неком личношћу, земљом, покретом, активношћу; са припадањем нацији, вери, заједници, политичкој организацији; са осећањем љубави у различитим релацијама, најчешће породичним, али и код првих заљубљивања па све до потврде дуге животне оданости.

Разлози за ношење накита

Накит се одувек израђује, поклања и носи из различитих разлога, а неки од њих могу бити следећи:

  • украшавање тела, одеће и обуће,
  • практична употреба,
  • показивање статуса, обично богатства и моћи,
  • као симболи,
  • из сујеверја,
  • као амајлије за заштиту,
  • показивање личне даровитости,
  • као уметнички изрази.

Сваки од ових разлога може се препознати у различитим периодима људске историје, старим и новијим цивилизицијама, разним културама , сталешким и другим припадностима.

Панорама Ужица

Првобитни накити израђени су обично од костију, шкољки, камена, дрвета, зуба дивљих животиња. Могли су се носити као украсни предмети, али и из сујеверја и као амајлије за заштиту од непознатих виших сила.

Разне копче и брошеви имали су и украсну и практичну намену при ношењу одеће.

Каснији филигрански рађени накити од скупоцених материјала показивали су лично богатство и друштвени престиж оних који су их носили.

Често се накит од злата, сребра и драгог камења куповао и чувао као трајна вредност, уместо штедње у новцу или другом облику прихваћеног знака вредности.

Накит се носио и као симбол припадности некој заједници, групи (крст, звезда) или као ознака статуса (венчано прстење).

Вероватно је најтеже препознати значење предмета који се као накит носи из сујеверја или за заштиту од зла разног порекла. Они који га носе знају разлог и значење, иако за друге може имати разна од бројних вишезначности. У старим културама то су обично биле стилизације биљака и животиња, а данас сваки накит може имати такво значење за особу која га носи.

Накит кроз историју

Верује се да су људи обележавали и украшавали своје тело још у дубокој праисторији. У археологији се сматра да су предмети, пронађени у налазиштима углавном на ширем подручју Медитерана, као накит могли бити коришћени и пре неколико десетина хиљада година, а већи број таквих предмета датира од 5.000 година пре нове ере на овамо.

Као материјали коришћени су најпогоднији предмети за обраду из околне природе, а касније метал и стакло. Накит је пронађен на тлу свих континената из разних периода, у старим медитеранским цивилизацијама, касније античких народа Грчке и Рима, Византије и Западне Европе.

Новије време обележава накит од драгог камења и племенитих метала, злата и сребра, а најновије и од титанијума, нерђајућег челика и фино обрађене квалитетне пластике.  

Начин израде усавршаван је коришћењем бољих алата, савладавањем вештина израде, а данас и технолошким унапређењима. Украшавање је доминантна намена, са свом разноликошћу онога што се сматра украсом људског лица и тела, одеће или обуће. То у многоме зависи од културних образаца, а данас више од модних трендова, често и хирова пролазног карактера.

Традиционални накит више подразумева вредност материјала за израду, а данас се тежиште помера на разноврсност материјала, уметнички израз, јефтиније модне детаље и екстравагантне стилове и технике обележавања и украшавања самог тела и онога што се носи на телу.

Начин израде накита

Показивање даровитости и уметничких вештина при ручној изради накита остали су изазов драгуљара, златара и других занатлија и уметника пре свега примењених уметности.

Ручном израдом накита данас се најчешће баве врсне занатлије и уметници који израђују уникатно обликовани накит. Продајна цена иде од сасвим ниских на уличној продаји, до јако високих ако их потписују велика уметничка имена или традиционалне афирмисане радионице.

Ручну израду накита увелико замењује индустријска производња мањих или већих серија накита, које као бренд могу имати светску популарност.

Својеврсну мешавину индустријске и ручне производње накита представљају предмети на којима су само апликације додате ручно, што обично чине модне куће, познати модни креатори и велики ланци продаје одеће и обуће који своје радње имају широм света.

Накит као лични израз

Ако је накит кроз историју више уважавао традицију и колективни израз украсног и лепог, данас је то лични доживљај накита као знака и показатеља себе. Постаје индивидуални израз личног идентитета, често из непристајања на унификацију и помодарство преовлађујућих трендова.

Томе се прилагођава и индустријска израда накита, стварајући линије и облике у којима се могу препознати и изразити савремене личности и сва разноликост утицаја који их обликују.

У том трагању, поред индустрије накита све су утицајнији модни стилови који се мењају из сезоне у сезону, погодујући и поспешујући потрошачки менталитет који брзо замењује и одбацује недавно, агресивно нудећи ново.

Као резултат новог и интеракције традиционалног и модерног, накит данас изражава свеколико богатство и разноликост. Носи се из свих горе наведених разлога и један је од уверљивих показатеља колико еволуција човека споро иде, поготово ако се пореди са брзином фасцинантних технолошких достигнућа која му значајно помажу и олакшавају живот и рад.

Зато значења накита за савременог човека, иако је данас толико разноврстан по материјалима и облицима, нису далеко од значења у старим цивилизацијама, а узори се још увек налазе у боље упознатим културама старог Египта, Грчке и Рима.

Ако би се тражила општија одредница новог накита онда би то могао бити индивидуални доживљај украса као нечег лепог и израз личног идентитета и јединствености.  

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545