Близанци – две узвраћене љубави

Foto Unsplash

Рођење бебе је најлепши тренутак за маме и тате. Највећа радост. Али и брига која траје читав живот, јер својој деци желите увек све најбоље. И због тога стрепите и кад су бебе и кад су мали, и кад су ђаци и кад одрасту – ваше мисли су увек уз њих. Јер они увек остају ваша деца. Дефиниција те љубави је – моје дете.

А та љубав и та брига почињу заправо и пре рођења. Да трудноћа прође како треба, по недељама и месецима, све до порођаја. И деси се, и изненадите се – да то није једна беба! Већ два нова живота! Ређе три и више.

Близанци су две ваше радости и скоро увек све дупло. Више напора, али две узваћене љубави. Оне истинске, исконске, која никад не изневери. Као што неке друге љубави то знају да приреде.

Сличности и разлике међу близанцима највише одређује то да ли су једнојајчани (пореклом из једне јајне ћелије) и двојајчани (свако дете потиче из посебне јајне ћелије). Ови први су увек истог пола и јако су слични, ови други могу бити истог или различитог пола и мање личе.

Како гајити бебе близанце

Јака везаност прати близанце од рођења, па су подељена мишљења да ли током одгајања беба близанаца и док су мали треба подстицати или не ту њихову везаност. Близанци већ имају своје друштво и то је обично предност код њиховог одгајања.

На пример, довољан им је један креветац, заједничке играчке. Ако пожеле неку играчку само за себе и то је нормално. Могу имати идентичну гардеробу, лепо их је тако видети, а мали су па је њима свеједно.

Стари град Ужице

Колико год да су близанци слични, то су ипак две личности. Зато њихову везаност треба неговати, али временом, како одрастају, омогућити им различита искуства. Честа је дилема, на пример, да ли да иду у исти вртић, или у различите. У истом вртићу можда ће се осетити заштићенији заједно, пред тим новим искуством. Опет у различитим вртићима добро је да стичу нове другаре.

Тај почетни период живота, рано детињство, је осетљивији. Касније ће они сами знати и бирати свој живот према својим личним склоностима и интересовањима.

За излазак у свет – колица за близанце

За одгајање ваших близанаца, као и сваког детета, потребно је доста ствари, нарочито гардеробе јер се величина мења како расту. Свакако да такве ствари не треба гомилати. Али оно што вам је заиста неопходно јесу – колица за близанце .

За њихову прву “шетњу”, први излазак, потребна су вам колица у којима ваши близанци седе заједно и безбедно. Двоструко седиште, постављено једно поред другог, омогућава да они буду заједно и у свом првом и наредним сусретима са спољним светом.

Одлике добрих колица за близанце су:

  • Подесив нагиб седишта за свако седиште посебно, тако да дете може и да спава и да седи.
  • Засебне тенде за свако седиште, за заштиту и од јаког сунца и од ветра и кише.
  • Наслон за ноге који се такође може подешавати.
  • Корпа за ствари, довољно велика да се понесе што бише онога што може затребати током шетње.
  • Добро маневрисање за лагану и прилагођену вожњу на разним теренима.
  • Једноставно склапање за транспорт је важно јер су колица потребна и кад се иде даље од свог краја.  
  • Колица треба да буду направљена од квалитетног материјала ради боље издржљивости, сигурности и одржавања.

Будите активни

Потребна су вам колица за близанце да живите активно, да излазите, виђате се са пријатељима, у парку, у омиљеном кафићу. Ваши близанци су крај вас, у свом и вашем друштву, тако да сви уживате.

Изаберите она колица која највише одговарају вашим конкретним потребама, велични гепека у аутомобилу, простора у лифту ако живите у згради, терену куда ћете их највише возити.

Обратите пажњу на сигурносне елементе колица, појасеве за везивање, кочнице, поуздано управљање. 

Уживајте у вашем родитељству и у кући и напољу, будите са вашом децом јер је тада и њима и вама најлепше. И вашим пријатељима када виде колико сте лепа породица.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *