Операција капака – здравље и естетика

Два су основна разлога због којих се предузима операција капака (блефаропластика) – медицински и естетски. Оправданост ове операције из медицинских разлога утврђује офталмолог, а код естетских разлога пацијент је тај који даје иницијативу у жељи да изгледа лепше.

Популарност естетске хирургије није случајна. Кад су у питању очи и лице још је разумљивија јер су то делови тела који привлаче највише пажње и које и сами највише гледамо. Жељени изглед утиче на укупан квалитет живота. С обзиром да старење као природан процес утиче на изглед, естетска хирургија помаже да отклонимо знакове које оставља на лицу, а операцијом капака изглед очију и лица може се приметно подмладити.

Код пацијената, тачније пацијенткиња, јер жене чешће раде операцију капака, сви разлози се своде на један: младост је лепша од старости. Жеља да се изгледа млађе, лепше, па и привлачније, углавном је разлог што жене са мало више година подижу и затежу капке.

Чувајте лепоту ваших очију / Foto Unsplash

Обично се прави разлика између подизања и затезања капака, а најједноставније објашњење је да подизање капака подразумева уклањање вишка коже на горњим капцима, а затезање капака значи корекцију и уклањање подочњака.

Медицински разлози за операцију капака

Када су у питању медицински разлози за операцију капака узраст није битан, јер одређени проблеми могу настати и код деце и код одраслих.

Панорама Ужица

Спуштени капак је стање када је горњи капак делимично или потпуно спуштен. Због тога се смањује видно поље, вид је отежан и операцијом подизања капка такви проблеми престају.

Појава значајног вишка коже или масног ткива око очију такође прави сметње, смањује видно поље, отежава затварање очију. Операцијом капака уклања се вишак ткива и то поред здравствених даје и естетски ефекат.

Постоје и стања када положај капка, горњег или доњег, није у нормалном положају и то обично прави озбиљне сметње као што је иритација очију, сузење, црвенило, стална нелагодност која утиче и на вид и на опште расположење. Операцијом се положај капка доводи у нормалан и сметње престају, што позитивно делује на здравље очију.

Смањење еластичности коже око очију обично иде с годинама и доводи до опуштања коже око очију. И у том случају операцијом се проблем може решити.

Проблеми са очним капцима могу бити узрочник мигрене или главобоље узроковане напетошћу мишића око очију. Операцијом капака отклања се узрочник главобоље, мишићи постају опуштенији, што утиче на опште здравље и расположење код особа које имају и ове проблеме.

Код свих ових стања предлаже се консултација са офталмологом како би се утврдила оправданост операције капака и предузела хируршка интервенција.

Улепшавање очију и лица

Промене које настају око очију, углавном са годинама, које се могу манифестовати на различите начине, утичу на изглед и очију и лица и то је разлог естетске природе због кога се врши операција капака . На тај начин као да враћате године уназад и поново делујете млађе, са више самопоуздања у друштву.

Природно је да старењем кожа губи еластичност и тонус, што такође узрокује вишак коже на капцима. Операцијом капака уклања се вишак коже и враћа се младалачки изглед очију.

Ако су вам очи подбуле и имате изражене подочњаке то је последица нагомилавања масног ткива испод очију. Његовим уклањањем освежавате лице и делујете мање старо и уморно.

Некоме сметају и једва видљиве боре око очију, које одају године, па је и то разлог за операцију капака из естетских разлога.

Честа је појава која такође иде са годинама да се горњи капци спуштају и то делује мање лепо од оног дивног младалачког изгледа очију и лица. Ето разлога да се операцијом капака то отклони и да вратите млађи изглед вашег лица. Овај проблем је видљивији ако имате изражену асиметрија између левог и десног горњег капка и ту операција помаже за враћање симетрије.

Предузимање операције капака из естетских разлога предлаже особа која би хтела да врати свој млађи изглед, али је и тада консултација и заједничка одлука са очним хирургом важна како би се предочили могући ефекти операције.

Очекивања у погледу естетских корекција понекад су нереална и зато је квалификовано мишљење струке потребно да би се унапред рачунало са могућностима, али и пратећим тегобама које иду уз операцију капака.

Да ли је операција болна

Лепота зна да боли. Ова вишезначна опомена, поред љубавних конотација, подразумева и тегобе које иду уз операцију капака.

Операција капака изводи се или употребом ласера за прављење реза на ткиву горњег капка или се рез врши микрохирушким инструментима. Прихваћено је мишљење да употреба ласера нема значајнијих предности у односу на употребу микрохируршких инструмената.

Операција се изводи уз примену локалне или опште анестезије, што зависи од опсега хируршког захвата. Уз локалну анестезију често се дају лекови против болова и за умирење у вену. То значи да пацијент не осећа бол током саме процедуре, али треба имати у виду одређени степен нелагодности, отицања, бола, крвних подлива и других могућих нелагодности током опоравка.

На то доста утиче и индивидуални осећај бола, јер нити сваког боли исто, нити свако исто подноси бол. У сваком случају процењује се да је операција капака хируршка интервенција са умереном нелагодношћу током опоравка. И све то траје око две седмице, када се стање нормализује и види се пун ефекат операције.

Опоравак подразумева и узимање прописаних лекова, примену капи и масти за очи.  То доприноси да је за операцију капака цена коју плаћате болом и нелагодностима значајно мања. Али рачунајте да ваша нова лепота ипак није безболна.

Што се тиче стварног износа који плаћате за естетску операцију капака цена зависи од више фактора. Највећи утицај има захтевност хируршке интервенције, а свакако да утиче и ординација где то радите, јер су и ту разлике више него видљиве. Али је много важније од цене да са хирургом обавите квалитетну консултацију у вези оправданости и очекиваног резултата операције капака.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545