„Хроника једне ужичке породице“ на тврђави Стари град

Књига „Хроника једне ужичке породице“ аутора Марка Поповића биће представљена на тврђави Стари град у уторак, 22. августа од 19 часова у оквиру 8. Међународног фестивала природе и културног наслеђа „Жестивал“.

Књигу су приредили Даница Поповић (супруга покојног Марка Поповића) и Зоран Јеремић, а објављена је крајем 2022. године у суиздаваштву Народног музеја, Удружења Колектив и Народне библиотеке у Ужицу.

„Хроника једне ужичке породице’ настала је из дубоко личних разлога и писана је без икакавих претензија да буде представљена широј јавности. Напротив, тај рукопис био је намењен члановима породице, нарочито оним млађим, који су о прошлости Поповића имали углавном штуре и магловите представе“, написала је у поговору књиге Даница Поповић.

Зоран Јеремић је раније у ужичким “Вестима” објавио Поповићев рукопис као фељтон. У предговору књизи написао је да „породична хроника Марка Поповића представља једно од оних драгоцених сведочанстава које у широком временском распону живо, разборито и непристрасно осликава простор Ужица, његов специфичан дух и његову општу историјску судбину“.

Др Марко Поповић (Ужице 1944 – Београд 2020), археолог и медиевиста, научни саветник Археолошког института у Београду, био је један од највећих познавалаца средњовековних градова и војне архитектуре у Србији и земљама византијског света. Руководио је бројним истраживањима, између осталог и Ужичког града о којем је написао монографију (Историјски архив Ужице, 1995), а садашња обнова ужичког Старог града углавном се врши на основу његових истраживања и предлога.

Панорама Ужица

На промоцији ће наступити и хор Г.Л.А.С.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *