Кровни кофери за комфорнију вожњу

Уместо старих корпи данас су на аутомобилима модерни кровни кофери
/ Фото Unsplash

Некадашње корпе које се монтиране на крову аутомобила данас замењују кровни кофери. Ређе су прилике да још можете видети корпе, осим на старим аутомобилима који су конструкционим решењем имали могућност постављања корпе на крову.

Новији аутомобили углавном имају нека од решења за постављање кровног кофера, тако да је важно проверити какво је то решење да бисте изабрали одговарајући кровни кофер при куповини.

Намена и корпе и кофера на крову је иста – ставити потребне ствари за путовање и ослободити простор у аутомобилу. Најчешће не може стати све у гепек, а дужина неких ствари, као што су скије на пример или други кабасти предмети, не може ни стати у унутрашњост аутомобила.

Зато су кровни кофери идеално решење. То су додатни пртљажни простори који повећавају простор за превоз ствари, као што су пртљаг, спортска и камперска опрема или било који други терет који желите превозити. Ови кофери се често користе када унутрашњи простор аутомобила није довољно велики за све ствари које желите понети са собом. Тиме ослобађате унутрашњи простор аутомобила за путнике и њихову удобност.

Притом морате водити рачуна да правилно поставите и балансирате терет на крову како бисте избегли неравнотежу и сачували стабилност аутомобила.

Кровне кофере можете бирати према величини, облику, врсти материјала од кога су израђени, начину постављања на кров, тачније на кровне носаче које сте претходно монтирали на ваш аутомобил.  

Које величине кровних кофера се препоручују

Величину кровног кофера који купујете, изнајмљујете или позајмљујете зависи од ваших потреба. Да ли је породица вишечлана, колико ствари носите, колико места заузимају, како их можете сложити у кофер. Водите рачуна и о њиховој тежини и ту поштујте препоруку произвођача о носивости кофера, а она најчешће износи од 50 до 75 килограма.

Панорама Ужица

Величина је један од најважнијих фактора за избор кровног кофера. Велики кофери утичу на аеродинамичност и понашање возила на путу. Зато су најчешћи избор при куповини универзални кофери запремине 400 литара, довољни за просечне потребе четворочлане породице.

Мањи кровни кофери запремине од 300-350 литара довољни су за основни пртљаг, а њихова предност је што мање утичу на понашање аутомобила при вожњи.

За потребе бројнијих породица узимају се кровни кофери од 500 литара и више, а у њих може да стане и опрема као што је склопљени шатор, вреће за спавање, кајак на надувавање ако волите да веслате.

Поред запремине од значаја је и облик, однос дужине, ширине и дубине кофера, па се о томе посебно води рачуна ради боље аеродинамичности кофера.

Материјали за израду

Крофни кофери се најчешће праве од мање или више квалитетне пластике, затим од водоотпорног платна и новијих материјала који доста утичу и на цену кофера. Ако су од пластике онда њен квалитет утиче и на трајност кофера. Ако су ваше потребе за кофером на крову ретке, онда ће добро послужити и мање квалитетан кофер, да не бисте непотребно давали већи новац.

Ако кровни кофер чешће или стално имате на аутомобилу, онда се препоручује квалитетнији кофер, отпорнији на атмосферске утицаје, посебну на високе и ниске температуре, које утичу на могуће деформације и трајност кофера.

За израду кровних кофера, тачније кровних торби, користе се и водоотпорна платна отпорна на негативне утицаје воде, прашине и јаког сунца.

Монтажа кровних кофера

Израђени од било ког од ових материјала, кровни кофери имају чврсту, аеродинамичну линију и постављају се на носаче претходно инсталиране на кров аутомобила. Ради безбедности ваших ствари у њима, обично су опремљени неким од начина закључавања.  

Правилно монтирани кровни кофери неће умањити безбедну вожњу, али треба обратити пажњу на то да је висина возила тада већа, ствара се отпор при вожњи, осетљивост на јаке бочне ударе ветра, а може бити повећана потрошња горива. Решење је у прилагођеној брзини вожње, чиме се повећава безбедност путовања, и наравно сигурна монтажа кровног кофера.

Важну улогу у томе имају носачи и њихова правилна монтажа. Избор носача олакшавају препоруке произвођача, има их и на интернету, о томе који носачи одговарају моделу аутомобила. А према носачима правите избор кровног кофера, јер и њихова монтажа на носаче има своје специфичности. Али ништа није компликовано, јер ту су упутства произвођача која олакшавају сигурну монтажу и носача и кофера.

Тако опремљени, спакујте своје ствари и пођите на још једно лепо и удобро путовање.

Панорама Ужица

Поделите:

Ознаке:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају