Коме је и зашто богата Рускиња поклонила 20.000 евра

Прича о богатој Рускињи која је могла да бира било коју клинику на свету, а излечила се у Прибојској бањи, обишла је Србију. Њено исцелење не треба толико ни да изенађује јер од давнина је познато да су ове лековите изворе користили многи.

Ово је место где су се и пре дешавала многа, како су их назвали, божја чуда а верује се да делотворности ове воде доприноси и близина велике српске светиње, манастира посвећеном Светом Николи Мирликијском. У знак захвалности богата Рускиња је и донирала двадесет хиљада евра овом манастиру у Прибојској Бањи како би се урадио иконостас, истичући да је то најмање што може да уради након што јој је „света вода“ помогла да се излечи.

Манастир Светог Николе у Прибојској Бањи / Фото pribojska-banja.rs

„Још увек нема тачних сазнања ко је и кад подигао ову православну богомољу, али је сасвим сигурно да је она постојала и пре владарске лозе Немањића. Манастирски комплекс чине три цркве посвећене Светом Николи, Успењу пресвете Богородице и Светом Илији, што се среће само још у Пећкој патријаршији, која има четири цркве. Обнављали су га краљ Урош Први и Стефан Дечански, а о њему се старала и властелинска породица Војиновић, био је њихов маузолеј и имао је у свом склопу болницу и школу“, рекао је игуман Теофил за РИНУ.

Ова светиња позната је и као манастир Светог Николе у Дабру, а у хијерархији српске цркве припада јој пето место. Од самог свог настанка, кроз векове био је духовни центар Срба настањених у овом крају. Манастир је био и средњовековни центар писмености јер је овде откривен луксузни писарски сребрни прибор који се састоји од два стила за пера и мастионице са очуваним окамењеним мастилом.

За воду која извире у непосредној близини манастира се верује да је стара преко 30.000 година, а мештани кажу да може да излечи чак и коње, а не само људе. Попут ове Рускиње и други су долазили у колицима или са штакама, а кући отишли на ногама.

Летња башта између базена у Прибојској Бањи / Фото pribojska-banja.rs

„Овде сам радио више од 30 година и видео на хиљаде људи и пацијената који долазе сваке године и налазе свој лек у овој води, било да се купају било да је пију. Ово је изузетно чувена вода и по температуру и по саставу. Добра за пиће, за терапију, изузетна за велики број болести. До гроба ћу памтити како је човек дошао код мене у колицима, овде се купао и отишао својим ногама кући“, изјавио је за др Драган Пјевчевић.

За Прибојску бању зна се још од римског доба, а према предањима у лековитој води, заједно са својом војском, купао се и лечио и српски краљ Урош Први. Бања је специфична и по томе што вода у њој има идеалну температуру која се вековима није мењала и износи 36,6 степени.

Панорама Ужица

РИНА

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају