Како вратити јасан поглед

Сачувати јасан поглед на лепоту света око себе / Фото Unsplash

Ако примећујете да вам је поглед мање јасан, мутан, да слабије видите, немојте бринути. Вероватно је у питању катаракта, обољење ока која се најчешће повезује са старењем. Релативно безболном операцијом решићете проблем.

Појава катаракте у млађим годинама обично је последица неке друге болести, или повреде, стреса, не треба искључити ни генетске разлоге. У појединим случајевима на настанак обољења могу утицати фактори ризика, а то су дијабетес, хипертензија, дужа употреба кортикостероидних лекова, хормонска терапија, високо изражена кратковидост.

Како старење утиче на појаву катаракте? Узрок је што се у том животном добу смањује количина калогена и хијалуронске киселине у ткивима која одржавају еластичност. А еластичност је неопходна природном сочиву у оку јер оно прилагођава фокус ока како би јасно видели и на близину и на даљину.

Старењем се еластичност природног сочива смањује, долази до његовог замућења које постепено напредује и вид све више слаби. Сматра се да је катаракта, у народу позната и као мрена, главни узрок слепила у свету.

Први симптоми

Мање јасан и мутан поглед и слабији вид први су знаци упозорења да благовремено извршите офталмолошки преглед како би се утврдио узрок проблема, јер се можда ради о катаракти.

Велики Рзав, Орловача, Равни

Напредовање овог обољења може бити доста брзо, неколико месеци, али и неколико година. То зависи од типа катаракте, али ако се предуго чека може доћи до озбиљнијих компликација, потпуног замућења сочива и пада вида.

Савремена медицина предлаже да се операција, као једини начин решавања овог проблема, уради одмах по дијагностификовању обољења.

Напредак медицине омогућио је ултразвучно уклањање катаракте (факоемулзификација), која се може радити већ у раној фази обољења. Обично се изводи амбулантно под локалном анестезијом.

Операција катаракте

Када се утврди да се ради о катаракти, пре операције ради се комплетан офталмолошки преглед. Операција катаракте траје петнаестак минута и релативно је безболан хируршки захват.

Факоемулзификација је минимално инвазиван поступак. Хирург прави мали рез на површини ока за увођење ултразвучне сонде у очну комору, користи ултразвучну енергију како би уситнио замућено сочиво, а затим га пажљиво уклонио. На његово место уграђује вештачко интраокуларно сочиво.

Пацијент може осетити побољшање вида одмах након операције, иако је потребно неко време да се постигне потпуно стабилан вид. Враћа се оштрина и чини вам се као да сте поново прогледали. И опоравак је брз, већина пацијената врати се својим свакодневним активностима у року од неколико дана. Током опоравка у оперисано око стављају се капи и за то време мора се пазити да прашина и вода не уђу у око.

Интраокуларна сочива

Вештачко интраокуларно сочиво остаје трајно у оку и не изазива никакву лошу реакцију. Ради се на унапређењу ових сочива како би се њиховом уградњом омогућило исправљања рефрактивних грешака, као што су кратковидост или далековидост. То може значајно побољшати вид пацијента и елиминисати потребу за ношењем наочара или контактних сочива.

Постоји неколико врста ових сочива, укључујући монофокална и мултифокална. Монофокална се обично користе за корекцију вида на једној удаљености (на пример, на даљину), док мултифокалне омогућавају побољшање вида на различитим удаљеностима.  

Задовољство пацијената је што после операције катаракте и уградње интраокуларног сочива виде поново јасно, али нема гаранције да ће потпуно елиминисати потребу за наочарима у свим ситуацијама.

Операција катаракте се обично не врши истовремено на оба ока. Ако је потребна операција и на другом оку обично се сачека неко време да све прође како треба са првом операцијом, а онда се може приступити операцији и на другом оку.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *