Парфем је невидљиви али незаборавни модни детаљ

Данас постоје стотине брендова и хиљаде различитих мирисних нота / Фото: Unspalsh

Наслов је реченица којом је чувена Коко Шанел дефинисала парфем. Детаљ са историјом из древних цивилизација.

Још из Месопотамије, више од хиљаду година пре нове ере, остала је замапћена жена по имену Тапути која је правила парфеме.

Осим за личну употребу парфеми су коришћени и за друге намене. Египћани су користили парфеме у верским ритуалима, а у Средњем веку парфеми су имали и естетску и медицинску сврху. Правили су их и монаси у европским манистирима.

Период Ренесансе био је и период ренесансе парфема – постали су популарни међу племством, симбол луксуза и престижа. Постојале су чувене италијанске парфемске куће још у то време.

Напредовала је и технологија производње парфема. Стари Грци и Римљани развили су технике дестилације и екстракције мириса. У 17. и 18. веку Француска је центар производње парфема са организованим гајењем мирисних биљака, нарочито на југу земље.

Велика брана, Ђетиња

Новија историја парфема

Током 19. века већ се може говорити о парфемској индустрији, коју је омогућио развој хемије и почетак производње синтетичких мириса. Парфеми су произвођени у већим количинама и цене су постале приступачније ширим слојевима.

La Belle Époque (лепа епоха) је израз који је настао после Првог светског рата, а носталгично се односи на претходни мирнодопски период од 1871. до 1914. године. Тада су, како се говорило, Француска и Европа процветале, у том дужем периоду мира, благостања, напретка економије и бројних технолошких открића. Парфеми су постали саставни део моде и стила. Куће попут Guerlain, Chanel и Caron су стварале мирисе који су дефинисали епоху.

Одлика данашње парфемске индустрије је велика разноликост широм света. Постоје стотине брендова и хиљаде различитих мирисних нота. Синтетички састојци се користе све више, а значајну улогу добија дизајн амбалаже и маркетиншка понуда широким тржиштима.

Оно што обележава историју парфема су различите друштвене и културне промене које су утицале на његову употребу, развој техника производње и снажна улога коју парфеми данас имају у свету моде.

Шта су оригинални парфеми, а шта копије?

Израз оригинални парфеми подразумева оне парфеме који су произведени од стране аутентичног бренда или произвођача. Оригинални парфеми су резултат оригиналних формула, састојака и процеса производње које је одобрио сам бренд. На етикети посебно дизајниране бочице или паковања налази се назив и знак бренда.

Оригинални парфем купујете код овлашћених продаваца или на продајним местима бренда и то вам даје сигурност да сте добили прави производ, често праћен гаранцијама квалитета и аутентичности.

Постоје и „имитације“ или „копије“ парфема које покушавају симулирати мирис популарних брендова, али нису произведене од стране самих брендова. Колико год изгледале идентично или готово идентично, ове копије нису ауторизоване, чине злоупотребу бренда ради боље продаје и веома су различитог квалитета.

Које су основне групе парфема?

Постоји више класификација парфема, као што је концентрација ароматских једињења, мирисне ноте или поједине карактеристике.

Најпре четири основне групе парфема које се разликују по концентацији мирисних састојака.

Парфем (Parfum или Extrait de Parfum) је најконцентрованији облик парфема и обично садржи између 15% и 40% ароматских једињења. Има најдуже трајање на кожи и често се користи у вечерњим или посебним приликама.

Парфемска вода (Eau de Parfum – EDP) је средње концентрисана и обично садржи између 10% и 20% мирисних једињења.

Тоалетна вода (Eau de Toilette – EDT) је такође мање концентрована од парфема и обично садржи између 5% и 15% мирисних једињења. Популарна је као свакодневни избор јер има освежавајући ефекат.

Колоњска вода (Eau de Cologne – EDC) је још мање концентрована, са садржајем мирисних једињења од 2% до 5%. Лагана је и освежавајућа и такође се често користи за освежавање током дана.

Шта су мирисне ноте?

Мирисне ноте чине основне састојке парфема и одређују његов јединствен карактер. Парфеми садрже обично три сета мирисних нота.

Горње ноте (Top Notes) су прве ноте које се осећају након наношења парфема и трају кратко, пар сати. Оне су лагане и освежавајуће и дају први утисак о парфему.

Средње ноте (Middle or Heart Notes) се осећају када горње ноте избледе и трају неколико сати.

Доње ноте (Base Notes) најдуже остају на кожи и дају стабилност мирису.

Често се наводе и мирисне групе парфема, као што су:

  • Цветни, који могу садржати само једну врсту или мешавину више различитих цветова;
  • Оријентални, богати најчешће мирисима цимета, амбера, каранфилића, тамјана;
  • Цитрусни, засновани на цитрусним нотама лимуна, наранџе, грејпфрута, мандарине;
  • Дрвени, са такозваним земљаним мирисима који се користе у средњим и базним нотама парфема.

Постоји и више других мирисних група у којима се могу наћи цветне и воћне ноте, мириси дувана, катрана, укуси меда, чоколаде, ваниле.

У честој употреби су алдехиди, синтетичке хемијске компоненте које се најчешће мешају са цветним нотама. Најпознатији алдехидни парфем је Chanel No5 из колекције Коко Шанел, који је за њу израдио парфимер Ернест Бо и представљен је 1921. године.

То је било оно што сам чекала. Парфем каквог нема. Женски парфем који мирише на жену”, изјавила је Коко Шанел. Њеном реченицом смо почели и завршавамо овај текст о оригиналним парфемима, уз напомену да избор вашег парфема треба да буде, пре сваке препоруке – ваш лични избор, израз вашег стила и самопоуздања.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Ознаке:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *