Привреда ужичког региона

Водеће привредне делатности у региону су металска, прехрамбена и текстилна индустрија, грађевинарство, туризам и пољопривреда.

У металској индустрији најзначајнији сегмент чине полупроизводи од бакра и алуминијума и производи наменске индустрије. У грађевинарству су заступљене све делатности од високоградње, нискоградње до завршних занатских производа.

Најразвијеније делатности у агроиндустрији су прерада воћа замрзавањем, кланична индустрија, прерада меса и производња сувомеснатих производа, производња млека и млечних производа, ракија са заштићеним географским пореклом, лековитог биља и шумских плодова, а постоје капацитети и за производњу сокова, воћних сирупа, џемова, мармелада, компота и прерађевина од поврћа. Из области текстилне индустрије највише је произвођача лаке и тешке конфекције.

Примарна пољопривредна производња развијена је у складу са природним одликама региона, а делимично је искоришћен део потенцијала. Највише је заступљено воћарство (малина, купина, шљива, јабука), сточарство (говедарство и овчарство) и ратарство (кромпир), а производи ових грана представљају снажну сировинску базу прерађивачким капацитетима.

Привреда региона је претежно извозно орјентисана и постојано бележи суфицит у размени са иностранством. У извозу доминирају производи прераде обојених метала, смрзнуто воће, производи наменске индустрије и готови текстилни производи. Извозно орјентисана привреда представља велики потенцијал и знатну компаративну предност овог региона.

Ђетиња, Велики парк

Регион је познат као популарна туристичка дестинација, углавном захваљујући природним одликама и различитим туристичким атракцијама. Највећи пословни капацитет у овој привредној грани имају  екотуризам, здравствени, рурални,  културни и пословни туризам и понуда везана за екстремне спортове.

Извор: Регионална привредна комора Ужице – https://uzice.pks.rs/

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *