Поуздане летње гуме за вашу сигурност на путу

За безбедну вожњу проверите дубину шаре на гумама вашег возила
/ Фото Jaye Haych на Unsplash

На безбедност учесника у саобраћају утиче низ фактора, а овде ћемо најпре указати на оне најважније.

За возаче од кључног значаја је вештина, искуство и пажња током вожње. Правилна обука и поштовање саобраћајних прописа значајно утичу на смањење ризика од саобраћајних незгода.

Техничка исправност возила је важна како би се осигурало да возила могу правилно функционисати на путу. Редовно одржавање, провера кочница, осветљење и поуздане гуме су кључни аспекти.

Квалитет пута, сигнализација и хоризонтална и вертикална сигнализација играју важну улогу у безбедности саобраћаја. Лоше одржавани путеви, слаба осветљеност или неодговарајућа сигнализација могу бити фактори ризика.

Временски услови, видљивост и густина саобраћаја такође утичу на безбедност учесника у саобраћају. Треба возити пажљиво и вожњу прилагодити условима на путу.

Поштовање саобраћајних прописа и ограничења брзине кретања, без употребе алкохола или дрога, и држање одговарајућег растојања између возила битно утичу на смањење ризика од саобраћајних несрећа.

Сви ови чиниоци су међусобно повезани и заједно доприносе стварању безбеднијег саобраћајног окружења.

Панорама Ужица

Које су основне карактеристике квалитетних гума

Квалитетне гуме су кључне за безбедност у саобраћају. На време обезбедите гуме прилагођене периоду коришћења и што је могуће бољег квалитета, да будете сигурни да сте испунили један важан услов за безбедно учешће у саобраћају.

Основне карактеристике добрих гума на возилима су:

  • Профил газне површине;
  • Приањање на путу;
  • Стабилност;
  • Издржљивост.

Да би гуме пружиле сигурност при вожњи треба да имају дубок профил газне површине који омогућава добро приањање на путу, посебно у различитим временским условима попут кише или снега, при уласку у кривине, наглим кочењима и маневрима. Није дозвољено возити са зимским гумама чија је дубина шаре мања од 4 мм, а за летње гуме минимум је 1,6 мм.

Стабилност коју гуме обезбеђују возилу током кретања посебно је важња у кривинама и приликом наглих маневара. Квалитетне гуме се одликују отпорношћу на хабање и оштећења. Висококвалитетни материјали и конструкција могу продужити век трајању гума.

Имајте у виду да је важно и редовно одржавање гума како би сачувале своје перформансе и дуже трајале. То подразумева правилно одржавање притиска у гумама, редовно проверавање стања газећег слоја и правилно складиштење гума када нису у употреби.

Сматра се да гуме старије од шест година нису довољно сигурне за вожњу и да их треба заменити без обзира на њихово стање.

Шта чини поуздане летње гуме

Имати поуздане летње гуме током повећаних температура важно је из неколико разлога. Летње гуме су дизајниране да пруже оптимално приањање на сувом и врућем асфалту. Њихова састав и дизајн газећег слоја омогућавају стабилније држање на путу у условима високих температура, што побољшава контролу над возилом и смањује ризик од проклизавања или губитка контроле.

Летње гуме су направљене од материјала који су отпорни на хабање при високим температурама. Дизајн летњих гума омогућава боље перформансе при кочењу на сувим и врућим путевима, што је посебно важно при брзом реаговању у критичним ситуацијама.

Конструкција летњих гума омогућава ефикасније расипање топлоте која се ствара при вожњи. То значи да се мање загревају и мање подлежу оштећењима услед прекомерног загревања, што их чини безбеднијим за вожњу.

Иако се летње гуме првенствено дизајнирају за суве услове, већина модерних летњих гума има и побољшане перформансе на мокром путу.

Врсте гума и њихове предности

Основне врсте гума су летње, зимске и all-season гуме. Које најбоље одговарају вашем возилу? Свака од ових врста гума има своје специфичности и предности, а правилан избор може значајно утицати на безбедност, перформансе и удобност вашег возила.

Летње гуме

Летње гуме се користе током топлијег периода у години, када су температуре изнад седам степени Целзијуса. Оптимизоване су за вожњу по сувом путу, пружајући одлично приањање и стабилност. У Србији је обавезно коришћење летњих гума у периоду од 1. априла до 1. новембра.

У земљама где термини нису законски одређени летње гуме се препоручују када су температуре стабилно изнад седам степени, а зимске гуме се користе у периоду нижих температура, по снегу и леду.

Зимске гуме

За лошије временске услове и хладније температуре потребне су зимске гуме. Оне имају мекшу гуму и дубље шаре које омогућавају боље приањање на снегу, леду и мокрим путевима. Специфичне шаре зимске гуме смањују ризик од проклизавања у зимским условима.

All-season гуме

All-season гуме представљају хибрид између летњих и зимских гума. Намењене су за вожњу током целе године. Њихове карактеристике комбинују најбоље перформансе летњих и зимских гума како би одговарале за вожњу у различитим временским приликама. Препоручују се за коришћење у умереним климатским условима, а тамо где су услови екстремнији препорука је да се врши замена летњих и зимских гума према сезони.

Од температуре и временских услова доста зависи трошење гума. Зато имајте у виду да се летње гуме брже троше у хладнијим условима, а зимске гуме имају већи отпор при вожњи по сувим путевима лети. All-season гуме су компромисно решење које настоји да задовољи и летње и зимске услове, али умереног интензитета.

А када гуме заврше свој радни век будите одговорни и изаберите неки од начина правилног одлагања старих гума или то препустите вулканизеру, како би избегли негативан утицај на животну средину.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *