Стан на Златибору за леп и здрав живот

Стамбена градња – од етно стила до модерне естетике

Убрзани развој насељеног места Златибор потврђује да на овој планини здравља и лепоте ниче нови град. Вишеспратнице у центру насеља, а све више и на периферији, ничу као печурке после кише. То заиста није претеривање, већ је чињеница да кад год поново дођете на Златибор видите нове зграде и нове дизалице на више локација. То показује да се и даље гради, продаја станова на Златибору се не смањује, а заинтересованост купаца показује да имају поверења у будућност новог града.

Перспектива успешног развоја

Поверење је свакако заслужено успешном реализацијом бројних инвестиција општине Чајетина, од којих је највише уложено управо у услове живота у урбаном центру Златибора. Планско инвестирање усмерено је пре свега на добробит становништва овог краја, а наравно и многобројних туриста и посетилаца. Убрзано се мења туристички Златибор, али и услови живота за оне који су одлучили да овде живе, да имају своју кућу или стан, запослење или мирне пензионерске дане.

Оживела су и села, људи се враћају, обнављају своје старе куће, граде нове, већином у етно стилу, али са свим удобностима савременог живљења. 

Златибор је пример како треба радити у корист свог краја, а то је условило да је ова средина једна од ретких с позитивном стопом наталитета и увећаним бројем становника. Развијеност подручја вишеструко утиче на интересовање за нова улагања, како у стамбену градњу, тако и у друге туристичке и инфраструктурне пројекте.

Све ово опредељује људе да живе на Златибору, а многи су део његове свакодневице због посла. Тако је велики број људи из Ужица и околине нашао запослење на Златибору и свакодневно путује.

Панорама Ужица

А према последњем попису становништва из 2022. године, у насељу Златибор стално живе 3.702 лица, 821 више него на попису 2011. године када је број становника био 2.881. Уз суседну Чајетину са 3.735 становника, Златибор чини функционалну целину и центар овог планинског краја.  

Продаја станова на Златибору – прилика коју не треба пропустити

Продаја станова на Златибору је изазован посао за инвеститоре и добра прилика за куповину некретнине за оне који желе и могу себи да приуште уживање у благодетима ове планине. Ако на интернету потражите „продаја станова Златибор“ добићете у понуди стамбене јединице од мањих апартмана до великих луксузних станова. Смештени су у вишеспратницама мање или веће висине, са лифтом, често и подземном гаражом или обезбеђеним паркинг местом. Посебно је атрактивна понуда за продају станова у специфично дизајнираним објектима, било да су обележени етно елементима или су сасвим модерне естетике.

Стамбене објекте са апартманима и становима за продају одликује уклопљеност у околину, квалитет градње, термоизолација прилагођена планинској клими, дакле са својствима којима се може изаћи у сусрет и захтевним купцима какви на Златибору преовладавају. То не значи да као купац све то не треба проверити, али конкуренција чини своје и тера инвеститоре да нуде најбоље, како и заслужује дестинација у туристичком врху Србије.    

Различите су и локације где се нуди продаја станова, од строгог центра насеља до периферних делова који су „измакнути“ од центра и гужве током туристичке сезоне. Овде треба разјаснити једну дилему која влада када је у питању стамбена изградња на Златибору. Најпре податак да центар Златибора заузима површину од око 9 квадратних километара што чини само 1,42% територије Златибора, који се простире на 647 квадратних километара! Дакле, коме одговара центар онакав какав је, тај ће ту купити стамбену јединицу, а евидентно је да продаја добро иде и у најстрожем центру насеља. А коме одговара да буде „измакнут“ мање или више од строгог центра, наћи ће сасвим одговарајућу понуду за продају станова и задовољити такву своју жељу.

Свечаност обележавања 130 година туризма на Златибору, август 2023 / Фото ТО Златибор

Планина лепоте и здравља

Оно што Златибор препоручује као добар избор за дуже или краће боравке јесте да је одавно препозната планина лепоте и здравља, али и историје и културе о чему сведоче подаци из пар векова уназад.

Овде су своје чардаке подизали богати ужички, нововарошки и прибојски бегови из времена османске владавине. Касније ничу виле имућних ужичких занатлија и трговаца. Почетак организованог развоја туризма на Златибору везује се за посету краља Александра Обреновића 1893. године. Посете краља Петра I Карађорђевића учиниле су ово место још познатијим.

Између два светска рата углавном се граде виле и летњиковци, изграђен је аутомобилски пут из  Ужица, тако да место „где су се и краљеви опорављали“ постаје још популарније.

Последњих година бележи се убрзана изградња бројних приватних пансиона, одмаралишта, објеката са апартманима и становима за продају, а центар Златибора добија потпуно нови савремени изглед са разноврсном угоститељском понудом, продајним објектима, уређеним Краљевим тргом и језером са чаробном мултимедијалном фонтаном.

Специфична клима и „руже ветрова“ – сусретања континенталних и медитеранских ваздушних струјања, чине Златибор идеалном ваздушном бањом. Убрзава лечење и опоравак од многих плућних и срчаних болести и посебно болести штитасте злезде и малокрвности. Шетње благотворано делују на здравље, повећавају проценат хемоглобина у крви и број црвених крвних зрнаца, лековито делују против алергија, јачају имунитет и чине вас одморнијим, свежијим и јачим.

Према подацима Туристичке организације , Златибор је најпосећенији центар планинског туризма у Србији са око 300.000 посетилаца годишње и више од милион ноћења гостију. У јеку туристичке сезоне на Златибору борави и 30.000 посетилаца дневно.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *