SEO – (не)видимо се на Google

Да ли сте на првој страни Google
/ Фото Jonny Gios на Unsplash

Да ли се видимо на Google и где је рангиран ваш сајт? Како да будете бар на првој страни, а зашто не и на првом месту. SEO (Search Engine Optimization) оптимизација је процес унапређења видљивости и рангирања веб страница на претраживачима као што су Google, Yahoo и други.

Циљ SEO оптимизације (користићемо овај уобичајени израз мада се реч оптимизација већ садржи у скраћеници) је побољшање позиције одређене веб странице на резултатима претраге за одређене кључне речи или фразе. Процес се предузима ради привлачења више посетилаца на веб страницу путем такозване органске, неплаћене претраге.

Како раде претраживачи?

Претраживачи имају основну улогу да прикажу рангирани списак веб страница које су најрелевантније за корисника, односно његов упит за претрагу.

Да би то могли они у делићима секунде претраже огромне базе података на интернету смештене по целом свету. Из милијарди постојећих веб страница они селектују онај садржај који препознају као релевантан одговор на ваш кориснички упит и поређају их према њиховој популарности и садржају.

Претраживачи су временом развили софистициран начин за избор најбољих резултата. Од почетног критеријума, а то је кључна реч, данас више стотина фактора утиче на релевантност веб страница.

Река Дрина, Рогачица

Оно што се одржало и што се сматра кључним за рад претраживача је однос популарности и садржаја веб странице. Што вреднији садржај, утолико већа популарност. Нема убедљивих доказа да је то заиста тако, али је то претпоставка која се одржала током година и деценија рада претраживача.

За препознавање садржаја претраживачи користе комплексне математичке моделе (алгоритме) како би на добијени упит корисника рангирали и приказали списак релевантних веб страница.

Управо је ту простор за SEO и развијање сложене интеракције технолошког процеса и дигиталног маркетинга којима се утиче да веб странице буду популарне и релевантне за дате упите.

Овде ћемо се уже бавити бенефитима оптимизације, а ако вас занима како све то функционише прочитајте више о SEO оптимизацији и сазнајте зашто је то топ тема дигиталног маркетинга и лавиринт кроз који могу да се крећу само најбољи из те области.

Развој и промене алгоритма

Ранији једноставнији алгоритам претраживача рангирао је веб странице на основу кључних речи и линкова. Чак и потпуно независно од садржаја странице. Тако да су добро пролазили и неквалитетни садржаји који често нису имали неку битну везу са самим садржајем, јер су вредновали кључне речи и линкове.

Такав начин рада претраживача није ишао на руку корисницима који су управо хтели да виде садржај. Последњих пар деценија претраживачи су постали софистициранији и чак кажњавају оне странице на мрежи које гомилањем кључних речи и линкова хоће популарност и виши ранг, а најчешће немају квалитетан садржај.

Зато влада мишљење да је добар садржај битан адут за популарност и виши ранг код претраживача. На добитку су корисници који као резултат претраге виде оно што уствари траже.

Дакле, SEO оптимизација сада углавном зависи од кључних речи и садржаја, а трећи битан фактор последњих година постаје такозвана респонзивност –  оптимизација веб страница за прегледе преко мобилних уређаја, телефона и таблета, јер све више људи интернет претражује преко њих.

Ако ваша веб страница није респонзивна онда има мање шанси да буде високо рангирана од стране претраживача.

Шта је улога SEO оптимизације?

SEO оптимизација користи низ стратегија и техника како би алгоритми претраживача боље препознали и побољшали релевантност веб странице. Неки од основних поступака су:

 • оптимизација кључних речи,
 • побољшање техничких аспеката веб странице,
 • стварање квалитетног садржаја,
 • изградња квалитетних линкова.

SEO оптимизација се истиче као један од веома битних делова дигиталног маркетинга који помаже да веб странице (1) привуку циљану публику, (2) повећају онлајн присуство и (3) остваре боље резултате на претраживачима.

Шта SEO доноси власнику веб странице?

SEO доноси неколико кључних предности за веб странице чинећи да фирма, агенција, институција, организација или било ко да стоји иза те странице остварује следеће бенефите.

Повећава се видљивост веб странице на претраживачима што значи да ће производи, услуге и други садржај бити видљивији корисницима који претражују интернет. У потрази за оним што корисник тражи претраживач му даје управо те странице као релевантне.

SEO оптимизација повећава саобраћај на веб страници јер се побољшаним рангирањем на претраживачима повећава број људи који виде страницу и њен садржај.  

Ако је веб страница боље рангирана стиче више поверења, што значи да власник има више шанси да оствари оно што жели таквим присуством на интернету.

Квалитетан SEO нуди и друге услуге поред оптимизације за претраживаче, као што су разна побољшања на самој веб страници, бољи избор кључних речи, интуитивно кретање кроз садржај, правилну употребу наслова и међунаслова, оптимизацију слика, прилагођене мета описе, затим брже учитавање и више других услуга.

Добар SEO повећава конверзије, односно вероватноћу да ће задовољни корисник предузети радње које му веб страница нуди, као што је куповина производа, регистрација корисника и слично.

Које користи SEO пружа посетиоцима

Побољшавање корисничког искуства је важна улога SEO оптимизације јер посетиоцима омогућава:

 • брже учитавање страница,
 • оптимизацију за мобилне уређаје,
 • изградњу веза (link building),
 • бољу организацију садржаја на страници,
 • брже проналажење информације,
 • лакшу навигацију,
 • већу безбедност веб странице.

SEO оптимизација на једној страни побољшава рангирање на претраживачима, а на другој повећава задовољство корисника и тиме остварује пуни ефекат постојања веб странице и циљ због кога их власници постављају на интернет. Аналитика и праћење перформанси су важни јер добијени подаци, као што су број посетилаца, стопа конверзије, време проведено на страници и други, помажу у оцени успеха SEO оптимизације и за њена даља побољшања.  

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *