Шта је најважније за сигурносна врата

Посебно су важна ојачања врата и систем закључавања / Фото: Unsplash

Три су битна критеријума која треба да задовоље улазна врата – сигурност, термоизолација и естетика. Сигурносна врата на улазу вам уливају поверење да је ваш дом заштићен од провалника, тако да можете мирније поћи на краћи или дужи пут и годишњи одмор.

Термоизолациона својства улазних врата су важна, као и изолација спољних зидова, јер омогућавају добру топлотну изолацију током зиме и спречавају губитак топлоте кроз врата.

Важан је и естетски утисак који дају улазна врата као део укупног спољашњег изгледа вашег дома. Пожељно је да се и стилски уклапају у архитектуру куће. Изаберите врата која не одударају од фасадних боја и изгледа прозора, већ са њима чине пожељан склад.

Који материјали се користе за улазна врата

Улазна врата могу бити и метална и дрвена, али је дрво природније, племенитије, одаје топлину и делује гостопримљивије него метална врата.

Од металних, алуминијумска врата се често користе, јер су лагана, дуготрајна и отпорна на корозију. Могу се комбиновати са панелима од ојачаног стакла ради боље укупне естетике. Постоје и добра визуелна решења на металним вратима у виду јаке пластификације која им даје потребну естетику и чини их сасвим прихватљивим решењем и са те стране.

Златибор, Обудојевица

PVC (Polyvinyl Chloride) врата су такође популарна за спољашњу употребу и добро су решење у оквиру комплетне PVC столарије која се често користи уместо дрвене због отпорности на временске услове, дуготрајности и што не захтева посебно одржавање осим чишћења.

При избору материјала за врата треба узети у обзир специфичне потребе, услове употребе и естетске захтеве. Материјали се често комбинују како би се постигле одређене перформансе или естетски ефекти.

Код избора сигурносних врата треба обратити пажњу на унутрашња ојачања и систем закључавања, која обезбеђују сигурност од провала и крађа.

Систем против провале на сигурносним вратима

Систем против провале на улазним вратима састоји се од различитих компоненти које заједно пружају сигурност и представљају препреку за неовлашћен улазак у вашу кућу или стан.

Квалитетне браве су основни елемент сигурносних врата. Имају посебне механизме и конструкцију која отежава или онемогућава провалу. Цилиндричне браве су посебна врста и одликују се високим нивоом сигурности. Око браве се постављају и одговарајући штитници који штите браву од бушења, ломљења и других физичких покушаја.

Цилиндар је предмет посебне заштите. Израђује се од чврстог материјала који је отпоран на бушење и ломљење.

Кључеви за сигурне браве имају комплексне резове или облике који су тешки за копирање. Напреднији системи заштите имају уникатне кодиране цилиндре који се могу заменити само у овлашћеном сервису уз одговарајућу процедуру, а замену за изгубљени кључ може добити само власник.

Електронски сигурносни системи могу укључивати аларме и посебне сензоре, затим видео надзор и друге електронске компоненте које детектују нерегуларности код коришћења и активирају аларме.

Сигурност дају и системи који аутоматски закључавају врата након одређеног времена или приликом затварања врата, али се поставља питање њихове практичности.

Отишло се још даље са биометријском заштитом, која откључавање повезује са скенирањем отиска прста, препознавање лица или других биометријских података, како би се омогућио приступ само ауторизованим корисницима.

Сигурносна врата имају физичку заштиту у виду јачих оквира (штока) и јачих крила врата, израђених од чврстих материјала попут челика или чврстог дрвета. Ојачане су и шарке и обично се постављају три шарке и то изнутра, како би биле мање доступне провалницима.

Ако су на улазним вратима предвиђена стакла могу се ставити такозвана противпровална стакла, чврста и отпорна на ударце.

Најновије технологије омогућавају даљинско управљање сигурносним системом преко паметних мобилних телефона или других паметних уређаја.

Препоручује се и постављање видљивих знакова који указују на присуство сигурносног система, који могу деловати одвраћајуће при намери да се провали у кућу или стан.

Ефикасност система против провале постиже се комбинацијом различитих елемената, што све утиче и на цену сигурносних врата. Зато је најбоље да ваш избор буде према стварној потреби, али да су сигурносна врата на улазу пожељна ту нема дилеме у овом несигурном времену.

Карактеристике квалитетних сигурносних врата

Квалитет улазним вратима обезбеђују и шток и крило врата. Шток може бити од разних материјала али је добро да буде обложен изолационим материјалом као што је камена вуна. За већу сигурност боље је да буде од метала, а површину треба заштити јачом пластификацијом која даје трајност, непроменљивост и лако одржавање.

За крило сигурносних врата такође треба користити јаке материјале, а за термоизолациону испуну користити материјал са таквим карактеристикама који обезбеђују топлотну и звучну изолацију. Естетски утисак се постиже пластификацијом уз квалитетну заштиту.

Код сигурносних улазних врата најважније је постићи њихову јачину, уз завршну обраду одговарајућим дезенима и текстурама које дају допадљив изглед, који се може добро уклапати уз архитектонска решења куће, прозоре и поједине детаље на фасади.

Посебно су важна ојачања врата и систем закључавања. Препоручује се стављање две браве, може и додатни шип за закључавање, а шпијунка треба да омогућава што ширу прегледност и до 180 степени.

Уз оваква сигурносна врата ваш дом остаће само ваш и оних које ви желите унутра. За насилне дефинитивно нема места!

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *