Лисабон, у кратком пролазу

Не бих вам поновио да је Лисабон један од најлепших градова Европе – сами се морате уверити у ово. Постаје се онда богатији у лепоти и уметности, у једном видљиво другачијем стилу живљења.

Године 1116, побуњени народ и ратници тадашњег Лисабона коначно се ослобађају од вековима присутне арапске доминације на овом простору Атлантика. Новоизграђена гигантска катедрала Lisboa Catedral Sé управо је подигнута на месту постојеће џамије, у Европи тога доба. Катедрала се сматра центром настанка Лисабона и изменила је живот и дешавања на овом простору.

Lisboa Catedral Sé, центар настанка Лисабона

И до данас Лисабоном струји једна мање приметна тишина, једна бескрајна лепота, све сливено у уметност, у опијајућу архитектуру и сетну музику народа, из давнина али и данашњице. Увек присутна музика ФАДО је тај изазов који у својим увек сетним изведбама опушта људе. Soudade, у срцима свих присутних.

Географија града

Град Лисабон се једноставно овако може разумети: седам високих брежуљака на којима лежи град и велика зелена пространства са северне стране на којима поносно доминирају палате краљева и царева прохујалог времена, обојене као цветови на трави. Са доње стране, град на реци Теја, која нестаје у пространи Атлантик. Километрима пространe плажe у низу, уз реку и море, све до светионика Cabo de Roca, који је уједно и последња физичка тачка Европе.

Градом доминира више области: Baixa-Chiado, Bairro Alto, Mouraria, Alfama, Parque Eduardo VII, Graça. Свака област на свој начин. Baixa-Chiado, елегантна, сигурна, туристичка област, уз много ресторана и богатих музеја. Област Mouraria i Alfama, за оне који су „душа“, који уживају у старинама древних фасада и руралним угловима града, у уским сокачићима ка замку Sâo Jorge Castle на брду или сетну музику уз Fado.

Панорама Ужица

Park Edvarda VII је јавни парк у центру Лисабона који заузима површину од 26 хектара

Грађани Лисабона не примећују све оно што ми са стране видимо и осетимо. Нећете веровати да чак и најразмаженијим туристима, на многим местима, не смета скромност тесних улица, сокачића, стрмих степеница.

Онима који посећују град не смета ни легендарни дрхтави трамвај 28Е, који све путнике на уским кривинама, уз уплашене повике, испремешта као кромпириће у великој шерпи. И сви то доживљавају као радост, као грч кога ретко где доживе и коме се сви радују.

Богата гастрономија

Лисабон нуди изненађења у хотелијерству и врло богатој гастрономији. Хотели у аристократским палатама, без звездица, у којима је боравио по неки маркиз, из времена „Бел епок“, преко хотела који имају звездице данашњих стандарда, затим и дивних приватних домаћих смештаја, које изнутра имају изгледе палата, па све до врло атрактивних хостела града за младе.

Такође и са широком палетом ресторана, кафетерија, летњих тераса и видиковаца на којима се нуде најразноврснији укуси, специјалитети у најразличитијим квалитетима.

Можете вечерати у раскошној Palácio Chiado (Палати Шиадо), или на луксузној тераси Café do Chiado, где трамвај 28Е пролази готово између њених столова, као у фелинијевом филму Amarcord.

Раскошна Palácio Chiado (Палата Шиадо)

Или у често присутним љубичастим киосцима у парку, у коме добијате укусан сендвич са рибом или домаћим сиром са планине.

Постоји једна црвена улица, Pink Street (Rua do Nova Carvalho) у којој је целом ширином изливен асфалт црвене боје. Замислите део града у коме све блиста од светлости ружиних боја, у амбијенту боје крви. У пренатрпаним ресторанима и намештај је црвене боје. Уз измешане музике увек различитих праваца.

Креативно острво

Један необичан део града, у простору Alcântara, зове се LX Factory. Након дугог времена овај скривени део града је претворен у једно креативно острво кога су преузели ентузијасти и мали професионалци у области уметности, архитектуре, мултимедија, музике, гастрономије и моде.

Ова необична динамика људи, посебно радозналих туриста, ствара импресивну слику овог дела Лисабона. У посети LX Factori наћи ћете се у једном правом индустријском окружењу, у једној фабрици искустава у којој је могуће размишљати, интервенисати, стварати, представљати идеје и производе на месту које припада свима, за свакога.

Архитектура

Право богатство Лисабона је у многобројним базиликама (basilicas), црквама (igrejas) и монументима, многим музејима, те уметничким фасадама са азулејама (азулејос).

Имате утисак да вас са свих страна посматрају безбојна и камена лица која вам уливају осећај давнине, али увек лепоте: Arco de la calle Augusta, са предивним погледом на центар, Sâo Jorge Castle дворац, подсетник историје, Jerónimos Monastery, манастир у мануелском стилу (UNESCO VH Site), Belém Tower, архитектура у мануелском стилу (UNESCO VH Site), Pena National Palace и много других.

Поред импонзантне Базилике Естрела (Basílica da Estrela) налази се истоимени ботанички врт кога зову Jardim da Estrela (Естрела парк) у преводу „звезда“, још из 1852. године. Прелепо је место за пикнике, читање и игру деце. Има језерца са бело-љубичастим паткама, игралиште, музикану и кафић поред траве, уз бројне скулптуре и егзотичне биљке.

Трамвај 28Е

Недалеко од парка Jardim da Estrela налази се Енглеско гробље, вечита „британска заједница“ у Лисабону кроз векове. Ту је сахрањен романописац Хенри Филдинг (аутор „Том Џонса“), који је допутовао у Лисабон у нади да побољша своје здравље. Такође и Томас Баркли, којег је Џорџ Вашингтон именовао за првог америчког конзула у Француској, а умро у Лисабону 1793. године.

Опасна биљка

На улазу овог егзотичног парка Jardim da Estrela, открио сам изузетно опасну биљку са импресивно лепим цветовима у облику дугих живо обојених труба. Онолико колико је ова биљка привлачна, утолико је велика опасност због садржаја најопаснијих супстанци на свету, атропина и скополамина, смртоносна дрога које се препознају само у Колумбији и Еквадору.

Angel trumpet (Datura stramonium), биљка и зрно, ако их додирујете изазивају губљење свести, чак и смрт. Позната као Анђеоска труба, то је халуциногена биљка из урбаних и руралних подручја, са непредвидивим опсегом токсичности (коју је као дрогу, у 60-тим годинама прошлог века, користила америчка служба безбедности као „дрогу истине“). Љубазној службеници из агенције парка сам указао на ову опасност. Захвалила је и нагласила да ће обавезно обавестити управу ботаничких паркова.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *