Kultura

 • Stradanja i obnove manastira Rača

  Piše Dragiša Milosavljević, istoričar umetnosti Osvajanje srpskih zemalja od strane turske rušilačke horde, sredinom XV veka, lišilo je istraživače ozbiljnijih dokaza o stanju pojedinih manastira. Međutim, sve činjenice upućuju na to da su u tragičnim vremenima stradala i porušena mnoga svetilišta, posebno duhovni centri od većeg značaja. Osmanlije su bile veoma dobro upućene u značaj… (vidi ceo članak)

  Stradanja i obnove manastira Rača
 • Peter Handke: Pogledi sa Drine

  Piše Nikola Janković (Novosti) Nadomak svodova manastira Rača kod Bajine Bašte, sa mesta odakle je prva generacija srpskih građanskih pisaca za patrijarhom Čarnojevićem krenula put fruškogorskih skitova, da budućim pokolenjima pored narodne i crkvene stvara pisanu književnost, srećemo najznačajnijeg savremenog pisca nemačkog govornog područja. Došao je, te 2012. godine, da primi „Račansku povelju“ koja mu… (vidi ceo članak)

  Peter Handke: Pogledi sa Drine
 • Formula plemenitosti – priča o Životi Vraniću

  ,

  Piše Jelena Božović, urednica RTS Prošlo je pola veka, a da se o udesu u Vinči i Životi Vraniću, užičkom gimnazijalcu i studentu fizike pred diplomskim ispitom, prvoj žrtvi radioaktivnog zračenja u Jugoslaviji, ne zna baš sve. Retki su još oni koji znaju potpunu istinu, još ređi oni – koji su spremni da je podele… (vidi ceo članak)

  Formula plemenitosti – priča o Životi Vraniću
 • Zlatiborska enciklopedija mrtvih

  , ,

  Piše Nikola Janković (Novosti) Jedinstvena studija u srpskoj i balkanskoj etnološko–antropološkoj literaturi, „Večne kuće zlatiborske“, kapitano delo poznatog etnologa Bose Rosić, obimna je istorija o svim ljudima i dušama počivšim u zlatiborskom kraju (današnja teritorija opštine Čajetina), a na znanje i ponos živima i onima koji će se tek roditi. Ova „zlatiborska enciklopedija mrtvih“ obuhvata… (vidi ceo članak)

  Zlatiborska enciklopedija mrtvih
 • Varoš Užice i zaboravljeni pesnik Sabit Užičanin

  Piše Dragiša Milosavljević Postoji mnogo rukopisa, knjiga, tekstova i tragova o srednjovekovnoj i o poznijoj istoriji varoši Užica. Posebno o Užicu iz vremena Osmanske dominacije, u kome se na više mesta ovaj grad poistovećuje sa brojnim gradovima i naseljima Srbije, Turske, ali i drugih istočnih zemalja.  Po mnogima Užice je šeher, varoš sa više javnih… (vidi ceo članak)

  Varoš Užice i zaboravljeni pesnik Sabit Užičanin
 • Trideset godina Bienala „Suva igla“ u Užicu

  ,

  Piše Mladen Jevđović Trideset godina Bienala. Lep povod za malo, nostalgično podsećanje. Nova Galerija, mali grad, velike ambicije, potreba za afirmacijom galerije (i grada)… Šta napraviti? Na samom početku, sa velikim poštovanjem se sećam profesora Bogdana Kršića koji je prvi dao predlog da to bude bienalna izložba grafike u tehnici suve igle. U to vreme… (vidi ceo članak)

  Trideset godina Bienala „Suva igla“ u Užicu
 • Arheološka nalazišta i kulturno-istorijski spomenici uz reku Đetinju

  ,

  Đetinja se obrazuje kod sela Kremna, u Pustom polju, od potoka Bratešine koji izvire na Zborištu na planini Tari, Konjske reke, Užičkog i Tomića potoka. Protiče  kroz klisuraste doline, Užice, Sevojno i Požegu, gde se spaja sa Skrapežom, a potom se kod Ovčar banje uliva u Moravicu. Značajnija joj je pritoka Sušica. Manje pritoke su… (vidi ceo članak)

  Arheološka nalazišta i kulturno-istorijski spomenici uz reku Đetinju
 • Vodič kroz program „Užice- prestonica kulture 2024”

  Programski koncept realizuje se kroz četiri tematske oblasti koje obuhvataju kulturno-istorijsko nasleđe, savremene umetničke prakse i perspektive u duhu Strategije razvoja kulture grada Užica. LUČONOŠE temelji vere, nauke, istorije i umetnosti u nasleđu oličenom kroz stvaraoce koji su svojim pregalaštvom obeležili i obeležavaju opšti i autohtoni kulturni identitet Užica i užičkog kraja, bez obzira na… (vidi ceo članak)

  Vodič kroz program „Užice- prestonica kulture 2024”
 • Majka Mara – Nisi tu

  Muzika i tekst: Marija Lazić – Majka MaraAranžman i mix: Ivan Mirković BambiPrateći vokali: Tamara Novaković, Iva Radulović, Milena Miladinović Video i montaža: Florent Dupon-JoshuaDizajn: Tatjana Bojović (vidi ceo članak)

  Majka Mara – Nisi tu
 • Izdavačka delatnost Istorijskog arhiva Užice

  Izdavačka delatnost spada u jednu od značajnijih delatnosti užičkog Istorijskog arhiva. Od 1970. godine, kada je štampana prva publikacija Arhiva „Cvetovi u ognju – izginuli u ratu 1941–1945. godine u Opštini Titovo Užice“, počinje kontinuirani rad na izdavaštvu. Zajedno sa Narodnom bibliotekom i Narodnim muzejom, 1972. godine pokrenut je časopis „Užički zbornik“, a 1983. i… (vidi ceo članak)

  Izdavačka delatnost Istorijskog arhiva Užice
 • Milutin Uskoković

  Milutin Uskoković je najbolji književni stvaralac koga je Užice iznedrilo pre Prvog svetskog rata i spada u red najznačajnijih proznih imena srpske moderne na početku dvadesetog veka. Rođen je u Užicu, na Lipi, 4. juna (po starom kalendaru) 1884. godine. Još kao dete je osetio nemaštinu i bedu osiromašene trgovačke kuće. Njegovi roditelji Mijailo i… (vidi ceo članak)

  Milutin Uskoković
 • Američki film o Božiću, a sa Zlatibora

  ,

  Božićna trpeza, česnica, badnjak i drugi naši tradicionalni običaji ove zime su u kadrovima američkih filmadžija, ekipe iz koje većina prvi put boravi na našim prostorima, jer oni snimaju na Zlatiboru igrani film američko-engleske produkcije „Božić u Srbiji’”. Oduševljeni predelima i predusretljivošću ljudi ovog kraja na prvi pogled su se zaljubili u našu zemlju. Reditelj… (vidi ceo članak)

  Američki film o Božiću, a sa Zlatibora

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545