Kultura

 • Slobodan Simić

  Psihijatar, aforističar, književnik i dramski pisac. Rođen je 1963. u Užicu. Završio je Medicinski fakultet u Beogradu, specijalizaciju psihijatrije i subspecijalizaciju sudske psihijatrije i ima zvanje primarijusa. Sada je šef kabineta za sudsku psihijatriju na Institutu za mentalno zdravlje Beograd. Stalni je sudski veštak za oblast psihijatrije. Objavio je više stručnih i naučnih radova u… (vidi ceo članak)

  Slobodan Simić
 • „Žestival“ – užički festival prirode i kulturnog nasleđa

  Jedan grad čini gradom njegova stvarnost ali i mitovi o njegovog prošlosti. Jedan grad čine ulice, trgovi, biblioteke, muzeji, galerije… Grad čine ulice i sokaci, ljudi i njihove priče koje međusobno stvaraju. Sve to zajedno čini duh jednog grada, a ako nestane duh jednog grada, onda grad postaje grad duhova – reči su Branislava Mitrovića,… (vidi ceo članak)

  „Žestival“ – užički festival prirode i kulturnog nasleđa
 • Nađa Tešić

  Nađa Tešić (Užice, 8. jula 1939 – Njujork, 20. februar 2014) je prvih petnaest godina života provela u rodnom Užicu, gde je završila nižu gimnaziju. Godine 1954. sa majkom Gospavom i bratom Stojanom (kasnije, poznatijim pod imenom Stiv Tešić), preselila se u Ameriku, u Čikago, gde je živeo njen otac Radiša, izbegli kraljevski oficir, koji… (vidi ceo članak)

  Nađa Tešić
 • „Majka Srbija“ u Sečoj Reci

  ,

  Likovna kompozicija „Majka Srbija“ simbolizuje stradanje Srbije i srpskog naroda. Akademski slikar Mihailo Milovanović naslikao je ovu jedinstvenu kompoziciju 1924. godine u liku svetiteljke-majke koja stoji raširenih ruku i sa neugaslom nadom iščekuje svoje sinove da se vrate iz slobodarskih vojevanja od 1912. do 1918. godine. Iako ih neće dočekati, ona stoji nesalomivo, kao stub… (vidi ceo članak)

  „Majka Srbija“ u Sečoj Reci
 • Užičanka (Užičko kolo)

  ,

  Užičko kolo, znano i kao Užičanka, jedno je od najpoznatijih u Srbiji. Uprkos opštem uverenju, da je ono deo narodnog predanja, ovo je kolo autorsko, nastalo je sedamdesetih godina prošlog veka. Autor muzike je tada nadasve poznat harmonikaš Milija Spasojević (1925-1980). Ubrzo je najstala i prepoznatljiva koreografija. Kolo je postalo toliko omiljeno da je obnarođeno… (vidi ceo članak)

  Užičanka (Užičko kolo)
 • Grafički bijenale “Suva igla” (Art Biennial Dry Point) Užice

  ,

  Ovu jedinstvenu manifestaciju Gradska galerija organizuje od 1993. godine. Na dosadašnjih 16 izložbi svoje radove predstavilo je oko 600 autora iz više od 50 zemalja. Bijenale “Suva igla” nastao je po ideji istaknutog stvaraoca u oblasti grafike Bogdana Kršića, a uspešni organizator prvih izložbi bio je direktor užičke Gradske galerije akademski slikar-grafičar Mladen Jevđović. Prema… (vidi ceo članak)

  Grafički bijenale “Suva igla” (Art Biennial Dry Point) Užice
 • Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“

  ,

  Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“ predstavlja umetnički izraz starog grnčarskog zanata čija tradicija u selu Zlakusi kod Užica seže unazad više od 300 godina, a tehnološki proces izrade keramike, od posebne mešavine gline i sitno mlevenog kamena kalcita, sličan je onome u praistoriji. Ovaj stari zanat za izradu posuđa u domaćinstvu (lonci, sačevi, đuvečare) do… (vidi ceo članak)

  Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“
 • Mladen Jevđović

  Rođen 1950. godine u Užicu. Akademiju za primenjene umetnosti, odsek za grafiku završio 1974. godine u Beogradu. Član ULUPUDUS-a od 1977. godine. Bavi se primenjenim umetnostima, grafičkim dizajnom, slikarstvom i grafikom. Izlagao na velikom broju izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je tehnički direktor štamparije „Vesti“ (1985.) a Užičanima je najpoznatiji kao osnivač i dugogodišnji… (vidi ceo članak)

  Mladen Jevđović
 • Mala sveta reka

  Mala sveta reka je serija tekstova/kolumni/priča koje je Dragan R. Filipović, pisac fantastike, stripski i televizijski scenarista, objavljivao u listu „Užička nedelja“, a onda ih sakupio na istoimenom sajtu. Pisane su, kako on kaže, kao „lično pražnjenje… bez cenzure i kanalisanja“. To su priče o Đetinji viđenoj očima zaljubljenika u reku, doživljenoj u rasutim impresijama.… (vidi ceo članak)

  Mala sveta reka
 • Dragan R. Filipović

  Dragan R. Filipović (rođen 1958. godine u Užicu) je srpski pisac fantastike, stripski i televizijski scenarista. Od 1979. godine objavio je tri romana, kao i pedesetak priča u Siriusu, Alefu, Znaku Sagite, Sveskama i Književnoj reči. Ugledni urednik i izdavač Boban Knežević je označio Filipovića kao „giganta srpske fantastike“. Priče je objavljivao u SAD (u… (vidi ceo članak)

  Dragan R. Filipović
 • Prvi sajt Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu

  Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu je prvi put organizovan 1996. godine. Organizator je Narodno pozorište, a naš sajt Užice.Net je od 1999. bio domaćin i prvog sajta ovog festivala koji je pratio predstave i druga dešavanja u okviru ove manifestacije. Festival postoji i danas, ušao je u dvadeset sedmu sezonu, sada ima svoj zvanični sajt,… (vidi ceo članak)

  Prvi sajt Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu
 • Prvi sajt književnog konkursa „Milutin Uskoković“

  Kulturno-prosvetna zajednica opštine Užice ustanovila je 1993. godine književnu nagradu „Milutin Uskoković“ za najbolju neobjavljenu pripovetku. Namera ovog konkursa je afirmacija savremene srpske pripovetke. Kasnije je konkurs organizovalo Društveno preduzeće „Art“, a potom Narodna biblioteka Užice. Sajt Užice.Net je zabeležio nagrađene na ovom konkursu u periodu od 1993. do 2004. godine. https://www.uzice.net/konkurs/ (vidi ceo članak)

  Prvi sajt književnog konkursa „Milutin Uskoković“

Užice.Net

O Užicu i užičkom kraju