Култура

 • Слободан Симић

  Психијатар, афористичар, књижевник и драмски писац. Рођен је 1963. у Ужицу. Завршио је Медицински факултет у Београду, специјализацију психијатрије и субспецијализацију судске психијатрије и има звање примаријуса. Сада је шеф кабинета за судску психијатрију на Институту за ментално здравље Београд. Стални је судски вештак за област психијатрије. Објавио је више стручних и научних радова у… (види цео чланак)

  Слободан Симић
 • „Жестивал“ – ужички фестивал природе и културног наслеђа

  Један град чини градом његова стварност али и митови о његовог прошлости. Један град чине улице, тргови, библиотеке, музеји, галерије… Град чине улице и сокаци, људи и њихове приче које међусобно стварају. Све то заједно чини дух једног града, а ако нестане дух једног града, онда град постаје град духова – речи су Бранислава Митровића,… (види цео чланак)

  „Жестивал“ – ужички фестивал природе и културног наслеђа
 • Нађа Тешић

  Нађа Тешић (Ужице, 8. јула 1939 – Њујорк, 20. фебруар 2014) је првих петнаест година живота провела у родном Ужицу, где је завршила нижу гимназију. Године 1954. са мајком Госпавом и братом Стојаном (касније, познатијим под именом Стив Тешић), преселила се у Америку, у Чикаго, где је живео њен отац Радиша, избегли краљевски официр, који… (види цео чланак)

  Нађа Тешић
 • „Мајка Србија“ у Сечој Реци

  Ликовна композиција „Мајка Србија“ симболизује страдање Србије и српског народа. Академски сликар Михаило Миловановић насликао је ову јединствену композицију 1924. године у лику светитељке-мајке која стоји раширених руку и са неугаслом надом ишчекује своје синове да се врате из слободарских војевања од 1912. до 1918. године. Иако их неће дочекати, она стоји несаломиво, као стуб… (види цео чланак)

  „Мајка Србија“ у Сечој Реци
 • Ужичанка (Ужичко коло)

  Ужичко коло, знано и као Ужичанка, једно је од најпознатијих у Србији. Упркос општем уверењу, да је оно део народног предања, ово је коло ауторско, настало је седамдесетих година прошлог века. Аутор музике је тада надасве познат хармоникаш Милија Спасојевић (1925-1980). Убрзо је најстала и препознатљива кореографија. Коло је постало толико омиљено да је обнарођено… (види цео чланак)

  Ужичанка (Ужичко коло)
 • Графички бијенале “Сува игла” (Art Biennial Dry Point) Ужице

  Ову јединствену манифестацију Градска галерија организује од 1993. године. На досадашњих 16 изложби своје радове представило је око 600 аутора из више од 50 земаља. Бијенале “Сува игла” настао је по идеји истакнутог ствараоца у области графике Богдана Кршића, а успешни организатор првих изложби био је директор ужичке Градске галерије академски сликар-графичар Младен Јевђовић. Према… (види цео чланак)

  Графички бијенале “Сува игла” (Art Biennial Dry Point) Ужице
 • Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“

  Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“ представља уметнички израз старог грнчарског заната чија традиција у селу Злакуси код Ужица сеже уназад више од 300 година, а технолошки процес израде керамике, од посебне мешавине глине и ситно млевеног камена калцита, сличан је ономе у праисторији. Овај стари занат за израду посуђа у домаћинству (лонци, сачеви, ђувечаре) до… (види цео чланак)

  Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“
 • Младен Јевђовић

  Рођен 1950. године у Ужицу. Академију за примењене уметности, одсек за графику завршио 1974. године у Београду. Члан УЛУПУДУС-а од 1977. године. Бави се примењеним уметностима, графичким дизајном, сликарством и графиком. Излагао на великом броју изложби у земљи и иностранству. Био је технички директор штампарије „Вести“ (1985.) а Ужичанима је најпознатији као оснивач и дугогодишњи… (види цео чланак)

  Младен Јевђовић
 • Мала света река

  Мала света река је серија текстова/колумни/прича које је Драган Р. Филиповић, писац фантастике, стрипски и телевизијски сценариста, објављивао у листу „Ужичка недеља“, а онда их сакупио на истоименом сајту. Писане су, како он каже, као „лично пражњење… без цензуре и каналисања“. То су приче о Ђетињи виђеној очима заљубљеника у реку, доживљеној у расутим импресијама.… (види цео чланак)

  Мала света река
 • Драган Р. Филиповић

  Драган Р. Филиповић (рођен 1958. године у Ужицу) је српски писац фантастике, стрипски и телевизијски сценариста. Од 1979. године објавио је три романа, као и педесетак прича у Сириусу, Алефу, Знаку Сагите, Свескама и Књижевној речи. Угледни уредник и издавач Бобан Кнежевић је означио Филиповића као „гиганта српске фантастике“. Приче је објављивао у САД (у… (види цео чланак)

  Драган Р. Филиповић
 • Први сајт Југословенског позоришног фестивала у Ужицу

  Југословенски позоришни фестивал у Ужицу је први пут организован 1996. године. Организатор је Народно позориште, а наш сајт Ужице.Нет је од 1999. био домаћин и првог сајта овог фестивала који је пратио представе и друга дешавања у оквиру ове манифестације. Фестивал постоји и данас, ушао је у двадесет седму сезону, сада има свој званични сајт,… (види цео чланак)

  Први сајт Југословенског позоришног фестивала у Ужицу
 • Први сајт књижевног конкурса „Милутин Ускоковић“

  Културно-просветна заједница општине Ужице установила је 1993. године књижевну награду „Милутин Ускоковић“ за најбољу необјављену приповетку. Намера овог конкурса је афирмација савремене српске приповетке. Касније је конкурс организовало Друштвено предузеће „Арт“, а потом Народна библиотека Ужице. Сајт Ужице.Нет је забележио награђене на овом конкурсу у периоду од 1993. до 2004. године. https://www.uzice.net/konkurs/ (види цео чланак)

  Први сајт књижевног конкурса „Милутин Ускоковић“

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају