Археолошко благо Србије у селу Хрте код Пријепоља

Значај и археолошку вредност средњовековног грчког гробља и украшених споменика у селу Хрте код Пријепоља најбоље потврђује упис на престижну UNESCO листу светске баштине.

Локалитет се налази на само 16 километара од центра Пријепоља, у планинском селу Хрте. У овом изузетно ретком археолошком драгуљу налази се укупно 81 споменик. Истичу се по својој посебној лепоти и украсима, због чега су од 2016. године уписани на UNESCO листу светске баштине.

– Претпоставља се да је на овим сликовитим планинским пропланцима живела властелинска породица, која је са тог свог имања управљала одређеном области и да је то њихово породично гробље – каже за РИНУ директор Туристичке организације Пријепоље, Петар Васиљевић.

Ову ретку и вредну археолошку локацију и специфичну историјску ризницу још увек одржавају мештани, али оно што враћа наду да ће овај локалитет засијати пуним сјајем јесте изградња пута до села Хрте који је сада у јако лошем стању. То ће омогућити великом броју туриста који су већ показали своје интересовање, да дођу и обиђу археолошко налазиште које се налази на светској мапи.

– Радови на реконструкцији постојећег и изградњи дела новог пута су у току и очекивања мештана али и туристичких посленика су, с разлогом, велика. Како одмичу радови на изграднњи пута, јача и интересовање локалног становништва за укључивање у програме Туристичке организације који се односе на стимулисање мештана спремних да се укључе у сеоски туризам својим смештајним и другим капацитетима – додаје Васиљевић.

Велики Рзав, Орловача, Равни

Надгробни споменици грчког гробља у пријепољском селу, према мишљењу стручњака, представљају изузетну вредност у Републици Србији, јер је реч о највише украшених стећака на једном локалитету у земљи.

РИНА

У овом изузетно ретком археолошком драгуљу налази се укупно 81 споменик / Фотографије РИНА
Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *