Београд – дођи, види и памти

Београд је град који много сврставају у најлепше европске престонице. Отворен, гостопримљив, који има шта да покаже, који уме да угости, да орасположи и развесели. Клубови на сплавовима и ресторани Београда са богатом понудом интернационалне и српске кухиње су прави магнет за стране туристе.  

Београд у ноћи / Фото Туристичка организација Београд

Београд је један од посећенијих европских градова. Статистика бележи да је у првој половини 2023. број страних туриста повећан за скоро половину више него у истом периоду претходне године.

Највише туриста долази из Русије, Турске, Грчке и Кине. Затим гости из Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније и Немачке. Посете из Грчке су дуплиране у односу на претходну годину, а велики скок показује број посета из Бугарске.

Београдски туристички посленици активно раде на промоци града на највећим туристичким сајмовима или онлајн презентацијама својим колегама из других земаља и то се одразило на број посета. У понуди страним гостима је представљање културних и урбаних садржаја, музеја, обиласци историјских и културних знаменитости, све оно вредно што треба видети и доживети.

Ресторани Београда магнет за странце

Један од магнета који привлачи госте су клубови на сплавовима и ресторани Београда са гастрономском понудом у којој се највише траже специјалитети српске кухиње.

Панорама Ужица

Ноћни проводи на сплавовима су посебан доживљај по којима се Београд издваја од других европских градова. Сплавови на обалама Саве и Дунава гостима нуде целоноћну забаву уз домаћу фолк и рок музику, светске хитове и новије техно ритмове. Било да су у фенси фазону, боемски или опуштеније атмосфере, имају своје госте који према својим склоностима бирају оно што више воле.

Ресторани Београда и њихово особље су прави домаћини који желе и знају како да сваког госта угосте на најбољи начин. Списак само најбољих ресторана у Београду је дуг, а камоли свих, просто расутих по целом граду и његовој околини.

Није их лако ни разврстати према специфичностима понуде, од специјалитета интернационалне кухиње са свих меридијана, до оних препознатљивих по јелима домаће, српске кухиње, чије називе већина страних гостију тешко и изговара.

Различита је и уређеност ентеријера, од наглашених етно карактеристика, до модерног дизајна, естетике и екстраваганције најпрестижнијих ресторана по свету.

Али уредност, љубазност особља, квалитет, богат мени, најбоља домаћа вина и ракија шљивовица као бренд, заједничка је одлика свих.

Где и шта изабрати

Најбоље ресторане у Београду можете наћи у сваком његовом делу.

У срцу града, у Скадарлији, на променади Београда на води… Врачару и Калемегдану…

На Звездари и Вождовцу… На Новом Београду, Земуну и његовом кеју…

Крај Саве и Дунава, са чаробним погледом на реку.

Негде је најпријатније у време јутарње кафе и доручка. Неки су најпосећенији у време ручка. А опет неки увече, на вечери која полако прелази у ноћни провод, са неизбежном музиком за добро расположење и чашицу више.

Гастрономија

Кухиња београдских ресторана може бити позната по специјалитетима од меса, са роштиља, речним а и морским рибама и плодовима мора, по салатама или десертима. Сви укуси и мириси света су у понуди.

Али странци воле да пробају и уживају у српској кухињи, кад су већ ту. Најбоље почети чашицом препеченице (љуте ракије од шљиве). Тек онда предјело и то врућа проја, са сиром и кајмаком. Или врућа гибаница или зељаница. А зими за предјело пихтије, са салатом из туршије (кисели краставци, паприке и зелени парадајз).

Онда печене паприке пуњене сиром, може и мало пребранца или сармице, као закуска. Уз све то може кренути и неко вино. Па тек онда главно јело. Специјалитет од меса или са роштиља. Ту избор моги бити ћевапчићи или пљескавица, можда на кајмаку. Па палачинци, парче торте или колач.

Дођите и уживајте! Ресторани Београда, његове пивнице, винарије и посластичарнице, увек су отворени за вас, одакле год да долазите.

Уз Београд можете посетити и неку од бројних веома популарних туристичких дестинација у Србији. Неку од њених бања и планина, На пример, Врњачку бању са дугом традицијом бањског туризма, или Златибор као најпосећенији планински туристички центар. Средњовековни манастири део су богате културно-историјске баштине Србије, уткани у византијску и европску цивилизацију као прожимање светова истока и запада. 

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *