Далека путовања да видите свет и упознате – себе

Међу бројним књигама о путовањима, једна би се могла издвојити по различитим приступима овој теми. Као стварна, ближа или далека путовања, или она измишљена, измаштана. Писањем се такође може путовати кроз друго време, прилике и окружење. А посебно сећањем, поновљеним путовањем на места где вам је некад било лепо и опет би да будете тамо.

Та књига, „Путовања и друга путовања“ Антонија Табукија, пуна је стварних путовања и ауторових разлога за те одласке широм света. А ви знате ваше мотиве – можда ради упознавања историје, културе, обичаја у другим земљама, због уживања у другачијим пределима и климатским условима, да се одморите од напорног периода на послу. Да време проведете са породицом, или са особом која вас је толико освојила да је желите само за себе, далеко од свих.

Foto Unsplash

Понекад су то авантуристичка искушења, чешће мирни дани на далеким острвима, плажама. Градови су увек интересантни. Сажимају националну културу, чувају старе делове у контрасту са модерним квартовима, увек су динамични.

Свет је велики и различит

Шта год били разлози за путовање, Табуки га објашњава стихом из песме Итака Константина Кавафија: путовање налази смисао једино у самом себи, у томе што је путовање. И то је велики наук ако умемо да препознамо право значење: исто као и наше постојање, чији је основни смисао да буде проживљено.

„Није тачно да је свет мали. Није тачно ни да је постао ’глобално село’, како би то хтели масовни медији. Свет је велики и различит. И зато је леп: зато што је велики и различит. И немогуће га је читавог упознати“.

У овој оцени Антонија Табукија крију се уствари разлози зашто путујемо. Да видимо даље и сазнамо више! Лепо је гледати и уживати у шароликости света и онда кад нам није до сазнања.

Велика брана, Ђетиња

Важно је само да не заборавимо себе. Ближа или далека путовања су изазован начин да себе поставимо спрам разних светова, да искусимо другост и нас у томе. Да спознајемо нове себе у огледалу другачијег окружења.

Изазов другачијег или куда поћи

Зависно од ваших интересовања или расположења можете изабрати далека путовања на неко мирно, усамљено острво, или у другу земљу где људи другачије живе, вођени својим вредностима и погледима на живот који се битно разликују од ваших.

Пођите у сусрет старим цивилизацијама и задивљујућим достигнућима која и данас изазивају чуђење и запитаност, још увек без одговора. Или у градове чији су снажни културни утицаји мењали епоху и одређивали нове правце уметности и свеколиког стваралаштва.

И у пределе света где се песак времена слегао давно и ништа не мења њихову природност и лепоту.

Носталгија за будућност

Где поћи, а да вам то путовање буде нешто несвакидашње и посебно? Да га увек пожелите поново. Да остане носталгија слична оној када се сетите завичаја.

За ваша далека путовања ево неколико предлога:   

Малдиви или Малдивски архипелаг је утопљен у бескрајно плаветнило Индијског океана, југозападно од јужног дела Индије. Има чак 1126 коралних острва и острваца, груписаних у 26 малдивских атола, створених давном вукланском ерупцијом. Покушајте да замислите да је просечна надморска висина читаве територије свега 1,5 метара, а највиши врх је на 2,4 метра! Модерни туризам је овај рај на земљи открио почетком седамдесетих година и од тада популарност у читавом свету непрекидно расте, па може бити и ваш избор.

Сејшели су у афричком делу Индијског океана. Имају 115 острва од којих су 33 насељена. Већина острва је коралног порекла, али она од гранита обележава чудесно леп контраст блиставо белог песка и гранитних стена чији је уметник једино природа. Сејшели су тропски рај са нотом романтичног, па може бити место и вашег венчања, како светске туристичке агенције промовишу ову дестинацију.

Предлог за земљу која може бити одредница вашег далеког путовања је Куба, држава и највеће острво у Карибима. Куба је прича за себе, јединствена у свету по много чему. Бурна историја заустављена је после победе Кубанске револуције Фидела Кастра и Че Геваре, 1959. године. И данас су на улицама олдтајмери, страст у срцима људи и препознатљиви кубански ритам. Једноставно, Кубу треба видети, доживети, и себе из брзог животног темпа суочити са људима пуним другачије енергије и уверења.     

Foto Unsplash

Ако је већ прича о далеким путовањима онда један предлог нека буду далеки Филипини, држава са више од 7.000 острва расутих по Пацифику. Филипини су велика земља, са око 100 милиона становника, а још 12 милиона је ван матице, свуда по свету. Као занимљивост издвајамо то да је званични језик филипински, али о траговима историје и културним утицајима говори податак да већина људи говори и шпански, јер су Филипини око 300 година били шпанска колонија, а много више од половине говори и енглески због америчке управе почетком прошлог века. Нећемо ни покушати да набрајамо разлоге зашто толико људи посећује Филипине, али ако то будете и ви, сигурно ће то бити сећање за цео живот.

Када је реч о далеким путовањима вероватно слично размишљају и странци који из нама далеких земаља, као што је Кина, радо бирају Србију за своје путовање, због њене историје, културне баштине, Београда или прелепих планина.

Спојем стварног путовања и сећања на то искуство, завршавамо ову причу у покушају да дочарамо оно што Антонио Табуки у свом доживљају Лисабона дефинише као носталгија за будућност. То је толики интензитет чежње за доживљеним који и сећање чини као само путовање, а носталгија га већ пројектује у будућност, јер против тог осећаја време је немоћно.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *