Д-димер као добра превентива

Фото Unsplash

За обичне људе који познају медицину тек колико да предузму нешто када су прехлађени или кад кашљу, време короне донело је откриће Д-димера. Многи који знају и нешто више о медицини први пут су чули за Д-димер.

Одједном је појам ушао у широку употребу, а кад је народ сазнао које проблеме може да створи у телу и млади и стари ишли су у лабораторије, чак и више пута, да проверавају Д-димер!

Шта је Д-димер?

Стручно објашењење каже да је Д-димер фрагмент фибрина који настаје у организму када се ствара крвни угрушак. Уједно је и назив за лабораторијски тест који се предузима за проверу присуства ових разграђених производа фибрина у крви.

Кад смо код појмова да појаснимо и шта је фибрин. То је протеин који игра кључну улогу у процесу згрушњавања крви (коагулација) и који је важан за заустављање крварења тако што ствара мрежу која затвара рану. Када се фибрин разграђује формирају се фрагменти који се називају Д-димери.

Имајући у виду продужено присуство вируса Kовид-19, Д-димер остаје актуелан као главни показатељ промена у крвним судовима и плућима.

Лабораторијски тест можете и сами предузети, а за Д-димер цена теста од пар хиљада динара неће бити препрека да то урадите.

Када се ради тест?

Провера присуства Д-димера се користи као део дијагностичког процеса за различита медицинске стања, а посебно је важан ако се сумња на:

Панорама Ужица
  • дубоку венску тромбозу (DVT), стварање крвних угрушака у дубоким венама, обично у ногама,
  • плућну емболију (PE), када крвни угрушци долазе из дубоких вена до плућних артерија,
  • интраваскуларну коагулацију (DIC), озбиљно стање које укључује абнормално активирање коагулације и фибринолизе у целом телу,
  • друге поремећаје који настају при згрушњавању крви и разградњи угрушака у крвним судовима. (фибринолиза).

Повећано присуство Д-димера није карактеристично за одређене болести и може се појавити и у другим ситуацијама, као што операције, повреде, упални процеси, малигни тумори. Зато се Д-димер тест обично користи као део дијагностификовања уз симптоме и лабораторијске и клиничке налазе. Он је рани показатељ могућих проблема са коагулацијом, али се коначна дијагноза даје и на основу даљих тестова и процене лекара.

Повишеним Д-димером у крви сматрају се резултати изнад 0,5 mcg/ml. С обзиром да присуство Д-димера има доста везе и са старењем, код особа у познијим годинама ова гранична вредност је већа. Д-димер је нормално повишен и код трудница и расте са напредовањем трудноће.

Али и код ниског присисутва Д-димера не искључује се у потпуности присуство крвног угрушка или других проблема с коагулацијом. Утолико је важније пажљиво анализирање резултата Д-димера и допуњавање са додатним анализама и прегледима. 

Коjи су симптоми повишеног Д-димера?

Повећано присуство Д-димера може указивати на активност крвних угрушака и друге васкуларне промене и знак су да треба предузети даље контроле како би се утвдио узрок тих промена. Ова стања се најчешће манифестују следећим симптомима:

  • Болови у ногама се могу јавити код особа које имају дубоку венску тромбозу (DVT). Болове прати и отицање, црвенило и топлина у нози захваћеној овим обољењем,
  • Бол у прсима може бити сигнал плућне емболије (PE) коју карактерише отежано дисање, убрзани рад срца, а понекад и искашљавање крви или крварење из плућа.
  • Бол у трбуху може нстати као знак тромбозе дубоких вена трбуха,
  • Ређа појава су главобоља, вртоглавица и поремећаји вида до чега може доћи и када крвни угрушци ометају доток крви у мозак.

Са симтомима болести се никад не зна, па је најбоље, ако имате одређене тегобе, да се јавите лекару и на основу његове процене урадите даље анализе ради тачне дијагнозе и благовременог лечења.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *