Како малтерисати – ручно или машински?

Пријатност вашег дома је извор добре енергије / Фото Unsplash

Ручно или машинско малтерисање јесте дилема, али се у пракси лако разрешава с обзиром на неке околности које одмах дају предност једном или другом начину.

На пример, мале просторије обично се ручно малтеришу јер је машина за машинско наношење малтера ипак мало повелика за мале просторе и теже је манипулисање. Ручно малтерисање се ради од вајкада, али при сваком извођењу мора се добро водити рачуна о припреми малтера.

Смеша за ручно малтерисање прави се у ручној мешалици, а то је по некима предност јер се дозирањем и изменама следећих количина боље контролише структура малтера. За то ипак треба искуство, па многи баш у томе виде слабост ручне припреме малтера, јер састав није увек исти што се одражава на уједначеност тврдоће.

Које су предности машинског малтерисања?

За машинско малтерисање користи се унапред припремљени машински малтер у одређеној размери воде и цемента, песка, креча или гипса, тако да се постиже квалитетна маса и избегавају се могуће несразмере саставних материјала што је могуће код ручне припреме малтера.

Продуктивност је свакако на страни машинског малтерисања и учинак је неупоредиво већи. Нарочито када се ради малтерисање великих простора, за које би требало пуно времена ако се ручно малтеришу. Машина за малтерисање убрзава и појефтињује рад, а сталним мешањем малтер постаје квалитетнији и хомогенији.

Панорама Ужица

Код машинског малтерисања неопходна је само вода за припрему малтера, тако да се прави мањи неред у просторији него када се за ручно малтерисање морају прибавити материјали за припрему малтера.

За машинско малтерисање потребан је припремљен раван зид, али нема ограничења у врсти материјала тако да може да се наноси на све врсте зидова, од цигле, бетона, камена. С обзиром на остале предности, многи се одлучују за машинско малтерисање.

Како се врши машинско малтерисање?

Машинско малтерисање, као што назив каже, врши се коришћењем специјалне машине. Припрема машинског малтера није велики посао, али треба имати у виду да остаје онај део ручног посла око припреме зида за малтерисање.

С обзиром да подлога мора бити сува, равна и чиста, то подразумева ручни посао на уклањању из зида ексера, шрафова, избочина, прашине, можда неких масноћа и других непожељних ствари које би ометале правилно наношење машинског малтера. Морају се попунити рупе или фугне ако је зид од цигле и уклонити слабо везани делови зида склони отпадању.

На тако припремљене равне зидове најпре се наноси подлога која омогућава да машински малтер добро приања за зид. Онда следи постављање лајсни и вођица и наношење машинског малтера може да почне. При наношењу грубо се равња, а после пар сати може се приступити фином изравњавању површина и попуњавању могућих улегнућа, што се због прецизности изводи ручно.

Овако омалтерисани зидови спремни су за даље уређивање према вашој или замисли дизајнера, као што су кречење, бојење, постављање плочица или другачија обрада која се боље уклапа у замишљени изглед вашег дома.

Које је малтерисање скупље – ручно или машинско?

Ако стављате машински малтер цена јесте већа зато што је поступак машинског малтерисања компликованији, захтевнији. Али то је рачуница на први поглед.

Ако саберете шта вам све треба за ручно справљање малтера и време које мајстори утроше за рад, посебно на великим површинама, онда су цене ту негде.

Тако да за машински малтер цена остаје прихватљива ако су испуњени остали услови да може да се њиме врши малтерисање.

Зато добро размислите шта да изаберете. Ипак се ради о завршном слоју који у многоме утиче на изглед вашег дома, било да тек градите или реновирате.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *