Да ли знате да постоји „лош” и „добар” холестерол

Физичка активност је први услов доброг здавља и расположења / Фото Unsplash

Често можете чути жалбе људи да имају висок холестерол и да су савети лекара да морају смањити тај ниво како би се избегли ризике по срце и друга кардиоваскуларна обољења. Да би се предупредили ови проблеми препоручују се редовне контроле крви, узимањем узорка из вене, с тим да не доручкује пре контроле, а вода се може пити.

Ако имате проблема са високим холестеролом, нарочито ако траје дужи период, добро је да се боље информишете о овом проблему, јер исхраном и другачијим животним навикама можете доста утицати на довођење холестерола у оквире референтних вредности.

Шта је холестерол?

Холестерол је налик масти и налази се у свим ћелијама тела, јер је неопходан за здравље целог организма. Потребан је за стварање хормона као што су естрогени и тестостерон, изградњу ћелијскох мембрана, синтезу витамина Д и за варење масне хране. Холестерол се производи у јетри, а уноси се и храном. Највише га има у намирницама животињског порекла (месо, живина, јаја, млечни производи, морски плодови).

Главни типови холестерола у крви су:

  • LDL (low-density lipoprotein) холестерол, који се назива и „лошим“ холестеролом,
  • HDL (high-density lipoprotein) холестерол који се сматра „добрим“ холестеролом.

Проблем познат као висок холестерол је уствари висок ниво „лошег” LDL холестерола који утиче на накупљање масних наслага на зидовима артерија (плак) и тиме повећава ризик од атеросклерозе и срчаних болести.

Панорама Ужица

За разлику од тог “лошег”, HDL холестерол је “добар” јер помаже у уклањању вишка холестерола из организма, чиме се смањује ризик од кардиоваскуларних болести.

Зато редовним контролама проверите да ли имате висок ниво LDL холестерола и низак ниво HDL холестерола јер повећавају ризик од болести срца и крвних судова.

Како избећи повишен LDL холестерол

Да би помоги себи да и без лекова држите холестерол под контролом треба да знате да су главни фактори ризика за настајање овог проблема исхрана и физичка активност, може утицати и генетика, а свако нису пожељни пушење и претеривање са алкохолом, масним месом, тортама и колачима.

Низак ниво LDL холестерола постижете здравом исхраном, без гојазности, и редовним облицима физичке активности који вам највише пријају. Притом можете узимати и преписане лекове да бисте ниво “лошег” LDL холестерола смањили на нормалан ниво.

Здрава исхрана подразумева више воћа, поврћа и намирницима са ниским садржајем масти.

Уз све то редовна контрола је важна да видите колико сте успели да снизите ниво “лошег” холестерола.

Који је пожељни ниво холестерола

Пожељни ниво LDL холестерола треба да буде мањи од 2,6 mmol/L. Граничне вредности су између 2,6 – 3,34 mmol/L, а вредности од 3,35 – 4,89 mmol/L већ значе високи ризик. Све изнад је озбиљно упозорење да вам прете опасности које носи висок ниво холестерола. Могу се манифестовати малим избочинама на кожи, а када се загледате у своје око можда приметите и сиво-беле прстенове око рожњаче.

Онда сте пред могућношћу озбиљних компликација које носи висок ниво LDL холестерола, а то могу бити:

  • атеросклероза, накупљање масних наслага на зидовима артерија по целом телу. Њихово повећање отежава проток крв у срце и друге органе,
  • болести каротидних и периферних артерија, које посебно у коронарним артеријама које снабдевају срце крвљу, могу довести до срчаног напада. Периферна артеријска болест сужава артерије у рукама и ногама,
  • упале артерија које оштећују зидове и олакшавају накупљање плакова,
  • мождани удар настаје када атеросклероза у артеријама које снабдевају мозак крвљу смањује доток и оштећује мозак, а може изазвати и мождани удар,
  • анеуризма, проширење артерија које може да пукне и води губитку живота ако се не предузму хитне мере,
  • изненадни застој срца можда и са фаталним последицама по живот.

Ове могуће компликације су довољно упозорење да се најозбиљније посветите укупној контроли и вођењу рачуна о свом здрављу. А један од кључних фактора доброг здравља најважнијих органа, срца и мозга, јесте одржавање пожељног нивоа LDL холестерола у организму. 

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају