Функционалност и естетика кровних лимова

Foto Unsplash

Кровни лимови имају све већу примену у различитим врстама грађевинских пројеката. Функционалност и естетика су две одлике које кровне лимове чине популарним, било да се ради о покривању кућа или индустријских и комерцијалних објеката и јавних зграда.

Пружају одличну заштиту објеката при свим временским условима, а својим облицима и бојама могу да улепшају зграде према разним дизајнерским замислима. Лимови за покривање се користе, поред кровова, и за фасаде, израду олука, ограда на терасама и разних детаља којима се зградама може дати посебна естетика.

Материјали за израду кровних лимова

Кровни лимови се обично израђују од алуминијума или челика и имају премазе или заштитне слојеве како би се повећала њихова трајност и отпорност на корозију. Лимови за покривање су најчешће поцинковани, премазани танким слојем цинка ради заштите лима од штетних спољних утицаја и корозије.

Цинк има особину да ствара заштитни оксидни слој који спречава директан додир метала са водом, влагом и другим потенцијално штетним елементима. Поцинковани лимови највећу примену имају управо у грађевинској индустрији.

Оно што такве кровне лимове чини још прихватљивијим је што се израђују у различитим облицима и дебљинама и могу се прилагодити различитим потребама у грађевинарству.

Предности лимова за покривање објеката

Лимови за покривање имају неколико предности у односу на друге материјале за покривање. Њихове кључне одлике су следеће:

Велика брана, Ђетиња
  • трајност,
  • отпорност на различите временске утицаје,
  • лакши су од црепа као традиционалног кровних материјала,
  • брза инсалација,
  • естетски изглед.

То што су кровни лимови лакши од црепа или шиндре и других материјала који се користе за покривање објеката, чини их прихватљивијим за модерне конструкције јер смањују оптерећење на саму конструкцију. Њима се лакше рукује, инсталација је једноставна и градња иде брже, што смањује потребну радну снагу и појефтињује градњу.

Профилисани кровни лимови

Кровни лимови се обликују у разним профилима а најчешћи су:

  • трапезни профили,
  • лимови који имитирају изглед традиционалног црепа,
  • таласасти профили,
  • лимови који су саставни делови сендвич панела.

Сваки профил има своје карактеристике и предности. Трапезни профили имају облик трапеза и популарни су због своје једноставне инсталације и добре носивости снега.

Лимови који имитирају изглед традиционалног црепа су естетски прихватљиви и уз трајност могу имају предност код покривања кућа.

Таласасто обликовани лимови су чест избор за кров јер уз све друге предности једноставни су за руковање.

Сендвич панели се користе за зидове и кровове разних објеката, а назив потиче од њихове “сендвич” структуре са три основна слоја: два су лимови који чине површину панела и унутрашњи слој направљен од различитих материјала за изолацију, као што су стиропор, минерална вуна, полиуретан или други термоизолациони материјали. Главна сврха унутрашњег слоја је да обезбеди термоизолацију и тако обезбеди пријатније услове у просторијама.  

При избору лима за кров цена није пресудна, јер треба имати у виду и предности и недостатке по којима се разликују лим и цреп и други материјали за покривање. Ако се томе додају и трошкови уградње, одржавања и трајања, тешко је рећи да ли су кровни лимови скупљи или јефтинији од црепа на пример.

Ако се све то има у виду онда за избор лима за кров цена нема толики утицај као што има намена објекта. За велике индустријске објекте кровни лимови су повољније решење, али на стамбеном објекту лим на крову може бити бучан током падавина, попут кише или града. Иако је трајан, траже повремено чишћење, премазивање и поправке евентуалних оштећења.

Кровни лимови су широко прихваћени у грађевинарству, али при вашем одлучивању узмите у обзир и мишљење стручњака о вашем пројекту, како бисте донели најбољу одлуку.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Ознаке:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *