Лисабон, каквог (до сада) нисте упознали

Пише: Драган Цветковић (Цирих, Швајцарска)

Лисабон је познат по својој харизматичности као изузетан град, задивљујуће живописан али истовремено и благ. Један од најлепших градова Европе. Лисабон спаја спектакуларну традиционалну баштину, древну архитектуру уз евидентан модернизам и врло прогресивно размишљање. Један шок културе, једноставним описом. Лисабон има толико много да понуди –  изненађује што дуго није био откривен.

Лисабон није само она класична листа редовних „10 Top Points” које по препоруци светских каталога и блогова обавезно морате видети. Лисабон сами морате доживети. Сами ући у његов живот, осетити себе у малим складним и дрхтавим сокацима једне древности и естетике, па све до широких, врло доминантних, импозантних простора културе у моћи једне империје.

Лисабон је град седам брежуљака (City of 7 Hills). Пењући се и онда силазећи са свих седам успона овога града, понећете са собом једно осећање ослобађања, осећај пребогате историје, раздраганог живота ноћу, а све при задивљујуће благој клими у току целе године.

Ако Лисабону придате још његов стил живљења, задивљујуће пејзаже, уз све оне плаже, светионике и море, осетићете душу у простору и материјалу, те у меканим и веома приступачним људима који, рецимо, без међусобног додира тихо и мирно чекају да уђу у трамвај.

Али да се вратимо на почетак.

Ко први пут долази у овај град бива импресиониран ремек-делима давнина, знаменитостима у реду лепоте и склада који нас не напушта. Неколико четврти Лисабона карактеришу његов приступ и став, његову неописиву журбу посетилаца, али и оних људи који се никада више нису вратили својој кући.

Панорама Ужица

Најважнија насеља Лисабона су Baixa, Chiado, Bairro Alto, Alfama и Belém. Свака од ових четврти је у свом јединственом духу.

Chiado, четврт кога сматрају ексклузивним центром између насеља Bairro Alto и Baixa.Један од најелегантнијих делова Лисабона. Идеално место за доживљај и за уживање у истраживању места и простора.

Baixa је историјски и врло живахно насеље Лисабона, уз насеље Chiado.Његове улице су линеарно испуњене традициоаналним рибљим и морским ресторанима, баровима и егзотичним малим трговинама. У овој четврти су музеј моде и чувени, без престанка посећивани лифт Elevator Santa Justa. Са последње платформе лифта, уз мало страха, наћи ћете се високо ка небу са погледом на цели град, на замак Castelo de São Jorge па све до реке Tejo.

Alfama је за многе лисабонско насеље које има сопствену душу. Несумњиво један од традиционално живих лисабонских округа, изграђен на стрмом брегу града, средњовековна четврт која издржава простор и време. Са узаним крхким улицама, различито обојеним кућама и црвеним крововима, са традиционалним фасадама са „азулејама“, те наизглед несигурним трамвајским шинама, исконским, старим и дрхтавим трамвајем 28Е, за многе је радост доласка у Лисабон.

Castelo de São Jorge замак у Алфами, знаменитост која се види скоро од свуда у Лисабону, датиран је из 6. века. Првобитно је била маурилска краљевска резиденција док је Португалци нису освојили у 12. веку. Замак се налази на врху једног од седам брда, са погледом на историјски центар Лисабона и на реку Тејо.

Испод замка Sâo Jorge, у Алфами је најпосећенија хришћанска црква Cathedral Sé, подигнута на месту главне старе градске џамије, након што је Afonso Henrique освојио Лисабон од Маура 1147. године. Данашња романска грађевина са зупцима је реконструкција након оштећења од великог земљотреса 1755. године.

Mouraria је најтрадиционалније подручје главног града, непосредно изнад Alfame, у близини замка Castelo de São Jorge. То је четврт шарених фасада, крајње узаних улица, безбројних степеница и зидова обогаћеним„азулејама” (Азулејо је главна компонента португалске и сакралне културе, античка уметност типична за Португал – глазиране квадратне керамичке плочице у живим бојама и мозаику). Ако волите Лисабон у азулејама, онда посетите Museu Nacional do Azulejo, музеј у некадашњем манастиру Кларисен, из 16. века, који приказује развој азулејоса од арапско-андалузијског мозаика све до модерних интерпретација.

Museu Nacional de Arte Antiga (MNAA), Национални музеј античке уметности, други изузетан музеј на југу Лисабона, отворен је 1884. године и смештен у палати из 17. века са погледом на реку Тејо и луку. Национална уметничка збирка Португала садржи највећу светску колекцију португалских дела, поред импресивних дела европске уметности од 14. до 19. века.

Још један величанствени музеј у срцу Лисабона, Museu Calouste Gulbenkian, заснован на приватној колекцији нафтног тајкуна Калуста Гулбенкијана, обухвата више од 4.000 година историје уметности. Једно исконско ремек-дело је Рембрантов “Портрет једног старог човека“.

Miradouros (видиковци) је најјединственији аспекат града у географској локацији и топографији. Пејзажи раскошно брдовити што чине неке од најлепших видиковаца било ког европског града. Има их више на брдима ширином града, пружајући посебне погледе на просторе околних подручја и реку Тејо. Најпопуларније видиковце које ћете, са сигурношћу, радо посетити су Miradouro da Senhora do Monte, Miradouro Sao Pedro de Alcantara и Miradouro da Graca. Река Тејо се од доњег дела града широко отвара ка Атлантском океану, одмах иза граница Лисабона.

Недалеко од базилике Basilica и парка Estrela, у Campo de Ourique, налази се Casa Fernanda Pessoa, кућа најпознатијег поета и философа Португала и света. То је културни центар ексклузивних презентација књига, дебата и изложби. Дела изузетне вредности Фернанда Песоа су откривена након његове смрти у шкрињи његове куће. Песоа се возио исконским трамвајем 28 од куће до кварта Baixa где је радио, али био и редован гост легендарне Cafe A Brasiliera. Најпознатији његова поема је Mensagem (1934). Ево и једног цитата: “Сматрати нашу највећу тугу безначајним догађајем, не само у животу васионе већ и у сопственој души, принцип је мудрости“.

Чули сте за Фадо? Фадо је музика народа старих лисабонских крајева (музика душе, бола и патње, осећај сличан ономе када слушамо бол из музике госпела). Изведба фадо музике је посебан специјалитет у најпопуларнијим локалима четврти Alfami и Bairro Alto – места типичних туристичких активности у којима можете пронаћи скривена места пуна странаца или налетети на место само за локално становништво, са невероватним извођачима, који су помало удаљени од туристичког пута.

Museu do Fado је опција да научите историју и приче музике фадо. Музеј се налази у подножју Alfame, мирног духовног Лисабона. Два добра ресторана за пратњу фадо музике у Лисабону су Tasca da Bela у Alfami и Mascote da Atalaia у Bairro Alto.

Belém је историјска област Лисабона са мноштвом древних здања и споменика изузетних знаменитости. Само мало је удаљен од центра Лисабона, али подручје које фреквентно посећују туристи. Ту су непроцењиви драгуљи мануелске архитектуре. Torre de Belém, изграђен 1515. године у име португалског краља Мануела I, када је Португал у то време био апсолутна поморска сила на седам мора. Манастир Padrão dos Descobrimentos, те манастир Monasterio de los Jerónimos и најпознатија посластичарница Португала Pastelaria de Belém.

Манастир Jerónimos је посебно значајан. Ова древна грађевина је прво место које се посети.Изградња манастира је коначно завршена у 16. веку. Име потиче од првих власника, редовника Реда Светог Јеронима и заједно са црквом Santa Maria de Belém припада овом насељу. Може се посетити шира унутрашњост, храм и простор клаустра, у коме је сахрањен Васко де Гама.

У Belém је лако доћи јавним превозом из центра. Најпријатнија и најбржа рута је трамвајем 15Е од тргова Figueira или Comercio дуж обале реке Тејо, за 25 минута. С обзиром да није далеко, размислите о обиласку бициклом од центра Лисабона до Belém-а.

Поред традиционалних квартова, постоје још две модерне зоне у Лисабону: трг Marques de Pombal са својом околином и футуристичко подручје Parque das Nações, изграђено за лисабонски EXPO 1998. године.

Посетите Лисабон – да осетите једну исконску традицију и културу, да уживате у древној и футуристичкој архитектури, аристократским палатама и парковима и прошетате сјајним калдрмисаним сокацима.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545