Физикална терапија за бољи квалитет живота

Физикална терапија доприноси вашој покретљивости / Foto Unslash

Све више плаћамо данак нашим лошим навикама, било да смо сами криви за њих или су нам оне наметнуте, најчешће условима и природом радног места. Један од таквих навика је дуготрајно седење и недовољна физичка активност, која просто није природно стање нашег организма.

Недовољна физичка активност одражава се на кардиоваскуларни систем, на мишиће и кости. Утиче на повећање телесне масе, а уз напетост, притиске и стрес доводи до смањења расположења и концетрације. Нашем телу неопходна је слобода покрета како би остало здраво и функционално.

Ако имате проблема, физикална медицина вам може помоћи. Њена специјалност је превенција, дијагногностика и терапија различитих стања повезаних с мишићима, костима, зглобовима, нервима и другим аспектима покретљивости и функционалности људског тела.

Чиме се бави физикална терапија

Улога физикалне терапије је да помогне пацијентима код проблема везаних за покретљивост, смањи бол и помогне опоравак и функционалност тела.  

Физикална терапија најчешће се бави проблемима са болом и покретљивошћу зглобова, посебно такозваних великих зглобова у телу, као што су рамена, лактови, кукови, колена, затим зглобови шаке и скочни зглобови.

Често се примењује и код других стања као што су спортске повреде, повреде кичме, артритис, неуролошки поремећаји, хронични бол. Ова терапија је веома корисна за опоравак и очување функционалности тела. Доприноси побољшању општег здравља и уз физичке активности позитивно утиче на ментално здравље.

Физикална терапија пружа бројне предности пацијентима који је користе, било да се ради о рехабилитацији након повреде, операције, управљања хроничним болом или побољшању општег здравља.

Панорама Ужица

Физиотерапеути су стручни медицински радници обучени да помогну пацијентима да побољшају своју способност кретања, ојачају мишиће и допринесу бољем целокупном функционисању.

Посебна предност је када физиотерапеут ради индивидуално са својим пацијентом. Онда може направити персонализовани план третмана који одговара специфичним потребама и циљевима пацијента.

Технике и методе физикалне терапије

Постоји више стандардних техника и метода које физиотерапеути примењују како би побољшали стање пацијента, укључујући новије технике примене ЦПМ робота у физикалној терапији. 

  • Вежбе су корисне за превентивно очување здравља и покретљивости, а као терапеутска техника подстичу да пацијент изводи наменске вежбе и покрете које одговарају специфичности тегоба или обољења.
  • Масажа прија и здравом организму, а у физикалној терапији се користи за смањење напетости мишића, побољшање циркулације и смањење бола.
  • Електротерапија се примењује како би утицала на смањење бола и побољшање мишићне функције.
  • Топлотни и хладни третмани се користе за смањење упала, релаксацију мишића и ублажавање бола.

Примена ултразвука у физикалној терапији

Ултразвук се често примењује у физикалној терапији као део терапијског процеса за третирање различитих стања мишићно-скелетног система. Обично је део целокупног плана физикалне терапије и често се комбинује са другим техникама, као што су вежбе, масажа и електротерапија, како би се постигао оптималан терапијски резултат.

Пре него што се почне са ултразвучним третманом, на кожу се наноси гел који помаже у преношењу ултразвучних таласа са апликатора на кожу пацијента. Ови таласи продиру дубоко у ткиво и помажу у опуштању мишића, побољшању циркулације и смањењу бола.

У третираном подручју побољшава се проток крви и достављање више хранљивих материја и кисеоника ткивима, чиме се убрзава процес оздрављења. Ово може помоћи у смањењу запаљења у ткивима и корисно је нарочито код спортских повреда.

Роботи за најбржу рехабилитацију

Примена ЦПМ машина или робота је новији начин извођења физикалне терапије у којој се роботи користе како би побољшали ефикасност и прецизност третмана, убрзали рехабилитацију пацијената и пружили бољу негу.

Ове модерне машине пун ефекат пружају када их лекари специјалисти програмирају и њима управљају током терапије. Програмирањем се рад робота прилагођава специфичности тегоба или обољења код пацијента.

У примени ове терапије битна је и дужина трајања поступка, која обично траје и до сат времена, а резултати су најчешће видљиви и после првог третмана. Уз 5 до 10 таквих третмана зглобу се враћа пуна покретљивост.

Роботи с примењују за рехабилитацију рамена, лакта, колена, кука, кичме и врата. Са терапијама се може почети одмах после после повреде, операције, скидања гипса или имобилизације. Роботи пружају прецизне вежбе и терапију за побољшање покретљивости и враћање снаге.

Подешавањем рада робота може се управљати болом, тако да се вођење вежбе на почетку подешава до границе бола, а у наставку се пацијент навикне на покрете и цео поступак пролази релативно безболно.

Главна предност коришћења робота у физикалној терапији је прецизна, персонализована и ефикасна терапија под надзором обученог лица. Њихово коришћење значајно убрзава процес рехабилитације и утиче на побољшање квалитета живота пацијената.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају