Графички бијенале “Сува игла” (Art Biennial Dry Point) Ужице

Ову јединствену манифестацију Градска галерија организује од 1993. године. На досадашњих 16 изложби своје радове представило је око 600 аутора из више од 50 земаља.

Бијенале “Сува игла” настао је по идеји истакнутог ствараоца у области графике Богдана Кршића, а успешни организатор првих изложби био је директор ужичке Градске галерије академски сликар-графичар Младен Јевђовић.

Према пропозицијама Бијенала, аутори конкуришу са највише два дела израђена искључиво у техници суве игле, са ограничењем формата папира до 80 x 112 цм. Избор радова за изложбу врши селекциони жири. Стручни жири додељује Grand Prix (Прву награду) и Златну, Сребрну и Бронзану иглу, а додељују се и друга специјална признања.

Прва награда Grand Prix 1997 – Михаел Килман, Шведска

Бијенале је посвећен графичкој техници суве игле, која је веома слична слободном цртању, са великим изражајним могућностима. Сматра се да је настала у XVI веку и од тада до данас негује се, како то њени поклоници кажу, “у част људске руке и вештине”, јединствености и финоће уметничког израза.   

Гравирање на металној плочи (обично бакар или цинк) врши се ручно, специјалном тврдом иглом. На плочу се наноси мастило, које се онда пажљиво брише са површине плоче, а оставља у урезаним каналима и жлебовима. Сува игла се сврстава у технику дубоке штампе, а изводи се тако што се папир ставља на плочу, а онда се плоча и папир пресују под високим притиском. Тај притисак преноси мастило на папир, остављајући фине баршунасте линије. Штампа се врши ручно у лимитираним тиражима, а сваки отисак носи своју јединственост, текстуру и линијски квалитет.

Панорама Ужица

Историчар уметности Славко Тимотијевић истакао је поводом X Бијенала “Сува игла” да је настао као “последица потребе да се из нулте тачке графичке па и друштвене сцене, усред рата и санкција, конституише традиција уз помоћ неспорне професионалне дисциплине, у којој се очигледно може препознати мајсторство и индивидуални рукопис, аутентичност и оригиналност, односно све оно што је графици као дисциплини одузето”.

Бијенале „Сува игла“ 2011 – Бјанка Барандун, Велика Британија

Он наглашава да је Бијенале “Сува игла” у Ужицу отворио једно озбиљно истраживачко подручје нове креативности, као међународна манифестација у коју се уливају најразличитије традиције уметничке и друштвене историје, спојени једним племенитим поступком.

“И управо тај аспект мултикултуралности даје важност овај манифестацији која рефлектује пут међународне сцене у једном светски распрострањеном специфичном поступку”, закључује Тимотијевић.

Графички бијенале “Сува игла” у Градској галерији у Ужицу јесте и остаје узбудљива прилика за уметнике да покажу свој таленат, за љубитеље уметности да истраже различите уметничке изразе, а за јавност да се укључи у свет графичке уметности.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *