Зубни импланти – и здравље и осмех

Фото Unsplash

Проблеми са зубима су неминовност и људи који сачувају своје зубе у старости могу бити прави срећници што се тих проблема тиче. Остајање без својих зуба савремена медицина успешно решава, а зубни имплант као замена за зуб најбоље је решење.

Имплант и имплантат, како је правилно рећи? Оба термина су правилна. Језички чистунци предлажу имплантат, али се, вероватно због лакшег изговора, одомаћује имплант.

Шта је, дакле, имплант? Најпростије објашњено то је метални шраф који се уграђује директно у вилицу. Служи као корен новог зуба на који се најпре ставља абутмент, везивни елемент између корена и зубне круне, која је уствари видљиви део новог вештачког зуба. Зубна круна се израђује тако да се естетски и функционално подудара са преосталим зубима у устима.

Иако је зубни имплант само део, корен новог зуба, обично се под зубним имплантом подразумева цео нови зуб који се састоји из корена, абутмента и круне.    

Предности зубних импланта

Зубни имплант је новије и боље решење за замену изгубљеног зуба. Постоје ситуације у којима су мостови још увек адекватно решење, када стоматолог оцени да је мост бољи избор за одређеног пацијента из здравствених разлога или када нема могућности за уградњу импланта.

Панорама Ужица

Још један разлог је веома битан, а то је разлика у цени која је најчешће пресудна код доношења одлуке. Мостови су јефтинија варијанта, а само за један зубни имплант треба одвојити неколико стотина евра.

Ако има могућности (здравствене и финансијске) за уградњу зубног импланта онда је то бољи избор. Јер када се поставља мост морају се брушити здрави зуби како би се поставили потпорни стубови за мост. Овим се ти зуби оштећују и временом могу настати проблеми и са њима. Зубни импланти се постављају директно у кост и нема оштећење околних здравих зуба.

Зубни имплант jе трајна замена за изгубљени зуб

Предност зубног импланта је и у томе што чувају кост у коју се уграђују од ресорпције, њеног смањења, тако да не долази до промене изгледа лица. Када срасту са кости дају чврстину под оптерећењем, изгледају као природни и чине да ваш осмех буде леп.

У поређењу са мостовима импланти омогућавају бољу функционалност и способност жвакања. За њихово одржавање довољна је стандардна орална хигијена.

Поред могућности замене зуба, импланти се могу користити за фиксирање мостова или протезе у случају потпуне безубости.

Најважнији и најосетљивији део уградње импланта је његово срастање са кости. Зато се израђују од висококвалитетних медицинских материјала како би се осигурала њихова трајност и биокомпатибилност. Најчешће коришћени материјал за израду зубних импланта је титанијум, често у облику легура. Отпоран је на корозију и добро сраста са кости.

Дешава се да организам не прихвата имплант, да долази до инфекција и тада се одустаје од уградње. Одбацивање импланта због алергије на титанијум скоро да не постоји.

Користи се и цирконијум јер је естетски прихватљивији због доброг подударања са природним зубима. У употреби су и легуре других метала, као што су кобалт-хром-молибден легуре. Али је то много ређе у односу на титанијум.

Колико траје уградња зубних импланта

Процес уградње зубних импланта обично захтева неколико посета стоматологу. На почетку се врши снимање зуба и процена да ли има довољно кости за стабилну имплантацију. То укључује рендгенске снимке и може обухватити и скенирање вилице помоћу компјутеризоване томографије (CT) како би се прецизно одредила локација и димензије импланта.

Уградња зубног имплантата изводи се уз локалну анестезију и безболна је. У кости се избуши мала рупа и у њу се пажливо уграђује зубни имплант. Онда се заштићује и оставља неколико месеци да се кост интегрише са имплантом у процесу који се назива остеоинтеграција.

После операције, када анестезија престане деловати, буде бола и неколико дана. Може доћи и до отицања лица, тако да су вам потребни аналгетици и хладне облоге. Конзумира се мекша храна и нема тежих физичких активности.

Након што се имплант потпуно интегрише са костима, следи мањи хируршки захват како би се поставио абутмент на врх имплантата. За израду зубне круне узима се отисак зуба. Када буде готова завршни чин уградње зубног импланта је постављање круне.

А онда – осмех за проверу новог лепшег израза вашег лица.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају