Клима уређаји – пожељни и лети и зими

Без њих се више не може / Фото Unsplash

Лета су све топлија и за хлађење и пријатност простора у којима боравимо неопходни су клима уређаји. Основне функције клима уређаја су регулисање температуре, влажности и чистоће ваздуха у затвореним просторима. Поред функције хлађења климе обично имају и могућност грејања, тако да су пожељне у просторији и лети и зими.

Клима уређаји се користе у различитим врстама простора, као што су стамбени, комерцијални и индустријски објекти. Неопходне су и за неке специфичне намене, за одржавање одређене температуре у просторима где се складишти храна или лекови, за медицинске сврхе у лабораторијама, операционим салама, за заштиту електронске опреме од прегревања.

Клима уређаји су стандардна опрема у возилима, омогућавајући возачу и путницима пријатну температуру током вожње.

Основне компоненте климе

У две јединице климе, једној у просторији и другој напољу, смештене су основне компоненте – кондензатор, евапоратор, компресор и вентилатор. Даљинским управљачем регулише се температура и влажност.

Иако нам такорећи свакодневно служе, обично не знамо много о овим деловима климе. Најкраће, основна улога кондензатора је да олакша процес избацивања топлоте из система. Налази се у спољашњој јединици клима уређаја. Евапоратор има кључну улогу у процесу хлађења. Налази се у унутрашњој јединици и хлади ваздух проласком ваздуха преко хладних цеви или спиралних елемената.

Панорама Ужица

Компресор компримује гас (обично фреон) и помаже у процесу хлађења или грејања. Вентилатор врши равномерно издувавање охлађеног или загрејаног ваздуха у просторији. На даљинском управљачу подешава се жељена температура и ниво влажности.

У клима уређају налазе се филтери који чисте ваздух од прашине, алергена, бактерија и других загађивача. Ово побољшава квалитет ваздуха и помаже особама склоним алергијама или дисајним проблемима. Редовно чишћење филтера је важно како би се очувала њихова функија. У противном могу бити извор загађења ваздуха.

Зашто је важно редовно сервисирање климе

Редовним сервисирањем омогућавате правилан рад климе и продужење њеног радног века. Благовременом заменом делова која је предвиђена упутством избегавате скупе поправке због дотрајалости делова.

Правилан рад климе важан је за ваше здравље, а штеди и ваш буџет.

Клима уређаји сервисирају се обично једном годишње или онако како је то произвођач назначио у упутству за употребу.

Поред редовног сервисирања, за ефикасан рад клима уређаја већ при куповини треба водити рачуна о снази уређаја у односу на простор у коме ће радити. Већи простори захтевају клима уређаје веће снаге. Стандардна јединица за мерење снаге клима уређаја је БТУ (British Thermal Unit), а препоручена снага је око 20 БТУ по квадратном метру. Дакле, за простор од 30 квадратних метара, препоручена снага је око 600 БТУ.

На корекцију снаге могу утицати посебни фактори као што су:

•             високе температуре лети,

•             хладне зиме ако климом грејете простор,

•             квалитет изолације објекта,

•             количина сунчеве светлости која улази у просторију,

•             висина плафона.

Што се тиче подешавања температуре то највише зависи од вас, али водите рачуна да прекомерним хлађењем не угрозите здравље. Препоручена температура лети је између 22°Ц и 26°Ц, а зими од 20°Ц до 22°Ц.

Сервис климе у аутомобилу – да или не

Сервис климе у аутомобилу није обавезан, али је потребан из истих разлога који важе за сваки клима уређај. Исправне функције хлађења и грејања су пожељне за удобну вожњу и добре услове у возилу, нарочито за дуга путовања. То доприноси већој пажњи и бољој концентрацији возача.

Проверите да ли у возилу има довољно расхладног средства (фреона) који је неопходан да би клима испунила своју функцију. Очистите филтере за пријатан мирис и здрав ваздух. Благовремене поправке вам се боље исплате, него замена читавног система када дотраје.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *