Стив Тешић

Кару

Врста: Роман
Језик: српски
Писмо: ћирилица
Издавач: Народна библиотека Ужице, Ужице, 2017.
Број страна: 533
ISBN:

Стојан – Стив Тешић (1942–1996), рођени Ужичанин који је од детињства живео у Америци, добитник Оскара 1980. године за сценарио филма „Breaking Away“, аутор је романа „Кару“ који је до сада имао 35 издања на шест светских језика.

Роман је објављен постхумно 1998. године у Америци, а „Њујорк тајмс“ га је прогласио најбољом књигом те године. Француски недељник „Ле Поинт“ сврстао га је међу 25 најбољих књига 2012. године. Прво издање на српском језику имао је 2017. године, а издавач је Народна библиотека Ужице.  

Стиву Тешићу је на почетку каријере продуцент Реј Старк понудио да прерађује туђа сценарија. Тешић је тај сусрет описао овако: „Повео ме је у Лос Анђелес, сели смо у његову канцеларију и дао ми је нечији сценарио да прочитам. ’Ако’, каже, ’ово преправиш да буде врло лепо, Барбара Стрејсенд ће играти у филму, а ти ћеш бити богат човек.” 

Иако је у том тренутку имао само 50 долара, одбио је понуду. У наредним минутима, док је Старкс причао телефоном, схватио је да му се пружила шанса коју не сме пропустити. Смислио је кратку причу, испричао је за три минута. Продуценту се допала и по њој је Тешић написао сценарио за филм који је режирао Питер Јејтс. Филм је на додели Оскара 1980. године награђен за најбољи оригинални сценарио.

„Тако је све почело. Мој живот је почео тиме што је неко позвао Реја Старка на телефон.”

Панорама Ужица

Шта би се догодило да је Стив Тешић прихватио понуду? Можда одговор лежи у његовом роману „Кару”.

Главни лик романа је средовечни холивудски писац Сол Кару који се бави прерадом туђих сценарија. Кару је страствени пушач и алкохоличар који је изгубио моћ да се напије, отуђен у толикој мери да не успева да оствари однос са супругом од које се разводи и сином Билијем. Да ли ће Кару успети да уреди свој живот онако како уређује туђи сценарио или ће се холивудска сапуница претворити у трагедију?

„Кару“ је делимично аутобиографски роман. Стив Тешић је пре свега био драмски и филмски сценариста. Написао је сценарија за шест позоришних представа и седам филмова.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545