Stiv Tešić

Karu

Vrsta: Roman
Jezik: srpski
Pismo: ćirilica
Izdavač: Narodna biblioteka Užice, Užice, 2017.
Broj strana: 533
ISBN:

Stojan – Stiv Tešić (1942–1996), rođeni Užičanin koji je od detinjstva živeo u Americi, dobitnik Oskara 1980. godine za scenario filma „Breaking Away“, autor je romana „Karu“ koji je do sada imao 35 izdanja na šest svetskih jezika.

Roman je objavljen posthumno 1998. godine u Americi, a “Njujork tajms” ga je proglasio najboljom knjigom te godine. Francuski nedeljnik “Le Point“ svrstao ga je među 25 najboljih knjiga 2012. godine. Prvo izdanje na srpskom jeziku imao je 2017. godine, a izdavač je Narodna biblioteka Užice.  

Stivu Tešiću je na početku karijere producent Rej Stark ponudio da prerađuje tuđa scenarija. Tešić je taj susret opisao ovako: „Poveo me je u Los Anđeles, seli smo u njegovu kancelariju i dao mi je nečiji scenario da pročitam. ’Ako’, kaže, ’ovo prepraviš da bude vrlo lepo, Barbara Strejsend će igrati u filmu, a ti ćeš biti bogat čovek.” 

Iako je u tom trenutku imao samo 50 dolara, odbio je ponudu. U narednim minutima, dok je Starks pričao telefonom, shvatio je da mu se pružila šansa koju ne sme propustiti. Smislio je kratku priču, ispričao je za tri minuta. Producentu se dopala i po njoj je Tešić napisao scenario za film koji je režirao Piter Jejts. Film je na dodeli Oskara 1980. godine nagrađen za najbolji originalni scenario.

„Tako je sve počelo. Moj život je počeo time što je neko pozvao Reja Starka na telefon.”

Đetinja, Veliki park

Šta bi se dogodilo da je Stiv Tešić prihvatio ponudu? Možda odgovor leži u njegovom romanu „Karu”.

Glavni lik romana je sredovečni holivudski pisac Sol Karu koji se bavi preradom tuđih scenarija. Karu je strastveni pušač i alkoholičar koji je izgubio moć da se napije, otuđen u tolikoj meri da ne uspeva da ostvari odnos sa suprugom od koje se razvodi i sinom Bilijem. Da li će Karu uspeti da uredi svoj život onako kako uređuje tuđi scenario ili će se holivudska sapunica pretvoriti u tragediju?

„Karu“ je delimično autobiografski roman. Stiv Tešić je pre svega bio dramski i filmski scenarista. Napisao je scenarija za šest pozorišnih predstava i sedam filmova.

Taraturs krstarenje Perućac - Višegrad - Perućac

Podelite: