Могућности и предности онлине психотерапије

Онлине психотерапија је релативно новија појава и представља пружање терапијске подршке путем интернета. С обзиром да доста зависи од техничких могућности и техничке културе у некој средини, њена примена варира, али генерално гледано популарност психотерапије ове врсте расте са доступношћу техничких ресурса и развијања навике да се онлине платформе користе за комуникацију уопште, а за терапеутске сврхе посебно.

Ова врста терапије омогућава особама, које сматрају да на овај начин могу добити одговарајућу подршку у решавању својих проблема, да комуницирају са професионалним, односно лиценцираним психотерапеутима или саветницима преко онлине платформи.

Сматра се да ефекти онлине психотерапије могу бити исти као са сеансама у ординацији, уколико особе које траже помоћ преферирају такав начин комуникације и имају пуно поверење у изабраног психолога и сигурност онлине платформе.

Немојте дозволити да вас депресија одвоји од живота / Foto Unsplash

Циљеви и формати онлине психотерапије

Онлине психотерапија служи пре свега за:

 • емоционалну подршку,
 • решавање психичких проблема,
 • побољшање менталног здравља клијента.

Код озбиљних поремећаја и хитних случајева бољи ефекат дају традиционални облици психотерапеутске подршке и болничког лечења.

Постоји неколико формата онлине психотерапије:

Панорама Ужица
 • видео позиви,
 • размена порука,
 • chat сесије,
 • телефонски разговори.

Клијенти могу изабрати формат који им највише одговара. На то може утицати техничка опремљеност и вештина коришћења онлине платформи, личне склоности клијента, осећај удобности ако комуницирају из свог простора и други фактори. Међу њима је и жеља клијента да сачува тајност комуникације, која би одласком у ординацију могла бити нарушена. Такође и ситуација када је заинтересованим лицима ограничен или отежан приступ традиционалној терапији.

Онлине психотерапијску подршку дају обучени професионалци са лиценцом, што обично подразумева да су прошли одређени ниво обуке за пружање квалитетне терапијске подршке користећи могућности комуникације преко интернета.

Без обзира који је врста психотерапије у питању, традиционална или онлине, подразумева се поверљивост и поштовање етичких стандарда струке, како би се обезбедила безбедност и добробит клијента .

Предности онлине психотерапије

Овде ћемо указати на неколико предности онлине психотерапије са друштвеног, културног, техничког и практичног аспекта. Зависно од ових околности примена и популарност ове врсте психотерапије може значајно варирати у разлитим регионима и срединама.

Предност онлине психотерапије је у томе што може бити доступна лицима која живе у местима одакле им је мање или више тешко да долазе код психолога у ординацију.

И када немају те тешкоће, многи клијенти ће радије из комфорности свог дома комуницирати са психотерапеутом. Нарочито ако је њихова техничка култура на нивоу да могу и чак дају предност комуникацији преко онлине платформи.

Таква врста комуникације ослобађа неке особе да се осећају слободније у изношењу свог проблема, за разлику од других којима значи и непосредно физичко присуство психотерапеута током сесије.

Уз онлине психотерапију могућност избора термина је много флексибилнија, јер је лакше наћи време које одговара обема странама, с обзиром да данас као да свима недостаје времена да реализују и неке важне ствари за своје здравље и живот.

Оваква врста психотерапије погодује одржању редовности сесија и континуитету терапије, што често има кључну улогу у остваривању позитивних резултата.

Има ситуација када би појединци радо користили терапеутску подршку, али се плаше како би се то схватило у средини у којој живе и раде. Али, уз онлине психотерапију то остаје само између те особе и изабраног психолога и нема бојазни да ће коришћење терапије изазвати некакву штету по ту особу. Овом врстом комуникације такве особе су охрабрене да затраже помоћ уколико мисле да им је потребна.

Онлине психотерапија може бити искоришћена и као могућност за превазилажење неких тренутних стања незадовољства, фрустрације, беса, осећаја повређености и слично, где би психолог својим саветима могао помоћи да се таква стања превазиђу брже и безболније него у усамљеничкој борби са таквим проблемом.

Спектар подршке

Ако се изузму тежи облици психичких обољења који захтевају хитну реакцију, специфичан приступ или болничко лечење, онлине психотерапија може бити примењана у широком спектру терапеутске подршке уколико су задовољени технички услови за комуникацију на даљину.

Овде наводимо само нека стања код којих се може применити онлине психотерапија са добрим шансама за успех:

 • Фобије разних врста, панични поремећај и агорафобија,
 • Социјална анксиозност (низак ниво самопоуздања, трема и претерани страх од јавног појављивања разних врста),
 • Анксиозни поремећај (страхови и константна појачана брига),
 • Хипохондрија (претерана брига за сопствено здравље),
 • Стрес и депресија разног интезитета,
 • Проблеми у партнерским и брачним односима,
 • Разне психосоматске тегобе,
 • Превазилажење неочекиваних и тежих животних ситуација.

За успешан резултат онлине психотерапије кључни значај има искуство и професионалност терапеута. Уз сву квалификованост важна је и његова обученост за комуникацију на даљину, која има своје специфичности. Није без значаја и квалитетна и стабилна интернет веза, уз јасну слику на екрану и добар угао снимања, што све заједно доприноси сугестивности и уверљивости комуникације током сеансе.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају