Прераст у Доброселици

Прераст у Доброселици, Златибор

Велику пажњу туриста на Златибору привлачи ретка и веома занимљива геолошка појава – прераст. Налази се на месту Точковица у непосредној близини села Доброселица код Водица, а позната је и под називима Точковића пећина, Јечменска пећина и Шупљица.

Прераст у Доброселици, Златибор

То је природни мост који је настао обрушавањем таванице накадашње пећине. Дуга је 48 метара, широка око 12 метара, јужни отвор је висок 15 а северни 12 метара. Спада у шест највећих геоморфолошких објеката ове врсте у Србији. Јужни отвор је на 900 м надморске висине. Кроз прераст протиче мали поток који је својим вековним деловањем направио прво пећину а затим и саму прераст.

Улазак у овај објекат заиста оставља јак утисак. Пространа дворана, која је дело природе, својом величином и употпуњена јеком звукова одбијених о њене сводове, изазива страхопоштовање и осећај да се налазите на једном заиста посебном месту. Када прођете кроз прераст излазите у сакривену питому долину на чијем месту је, можда, у нека прадавна времена, било језеро.

Прераст у Доброселици је лако доступна. Асфалтни пут води скоро до самог улаза а приступ пећини је уређен (улаз се не наплаћује). Објекат је прозрачан и испуњен природним светлом. Унутрашњост је приступачна а ко жели, може и да се каменим стазама попне високо под свод испуњен шупљинама које птице користе за своја гнезда.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају