Први грађанин мале вароши

Први грађанин мале вароши

Године 1960. почело је снимање вероватно првог дугометражног играног филма који је снимљен у Ужицу: Први грађанин мале вароши, у режији Пурише Ђорђевића. Ова љубавна драма је први пут приказана 13. фебруара 1961. године.

Није необично да је баш Ужице изабрано за снимање филма, јер је управо за време снимања оно заиста пролазило кроз трансформацију која представља позадину филма: значајан архитектонски подухват преуређивања централног језгра малог градића у унутрашњости који тако прераста у модеран град. Изградња градског центра Ужица, чије је централно место Трг партизана, по коме је Ужице ушло у анале историје архитектуре, дешавала се управо за време снимања филма и завршена је исте 1961. године, када је и филм приказан.

Заплет филмске приче настаје када председник општине подржава идеју девојке, која је архитекта. Но, проблем је што је он заљубљен у њу, и да би доказао грађанима да не руши стари центар под утицајем те љубави, одлучује да се удаљи од девојке.

Али, да вам не кваримо, ако нисте филм гледали. Боље га погледајте. Свакако је занимљиво видети како је Ужице изгледало у то време. После шест деценија, и старијим Ужичанима може бити тешко да препознају нека места на којима је снимано.

Сценарио и режија: Пуриша Ђорђевић

Панорама Ужица

Музика: Бојан Адамич

Сценографија: Властимир Гаврик

Фотографија: Никола Мајдак

Монтажа: Мирјана Митић

Улоге: Раде Марковић, Јелена Жигон, Љуба Тадић, Мија Алексић, Љубинка Бобић, Драгомир Бојанић Гидра, Рахела Ферари, Ана Красојевић, Петар Матић, Виктор Старчић, Александар Стојковић, Миливоје Мића Томић, Милорад Самарџић, Бранко Ђорђевић, Дејан Дубајић, Бранко Татић, Нада Касапић, Владимир Медар, Михајло Викторовић, Миливоје Живановић, Станко Буханац, Бранко Ђурђевић, Марко Милинковић, Славко Рељић, Стеван Штукеља, Мила Станић, Ружица Вељовић, Даница Жујовић

Продукција: Авала филм, Петар Шобајић

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545